Καταδικάστηκε ο πρώην δήμαρχος, Στάθης Κουσουρνάς για την πτώση οροφής στην Ακαδημία

Καταδικάστηκε ο πρώην δήμαρχος, Στάθης Κουσουρνάς για την πτώση οροφής στην Ακαδημία

Καταδικάστηκε ο πρώην δήμαρχος, Στάθης Κουσουρνάς για την πτώση οροφής στην Ακαδημία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 870 ΦΟΡΕΣ

Σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου στον πρώην δήμαρχο Στάθη Κουσουρνά και στον πρώην προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου Θεοδόση Κολιάδη, για την πτώση της οροφής του κτιρίου της Ακαδημίας τον Ιανουάριο του 2012.

Οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της έκθεσης δια παραλείψεως κατά συρροή, ενώ με την ίδια απόφαση το δικαστήριο αθώωσε τον πρώην δήμαρχο Χατζή Χατζηευθυμίου, τον πρώην αντιδήμαρχο Μανώλη Καμπουρόπουλο και τον πρώην προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Χριστοδούλου που επίσης κατηγορούνταν στην υπόθεση.
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Δημήτρης Σαλαμαστράκης και Κώστας Σαρρής.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι πέντε εμπλεκόμενοι αν και είχαν ενημερωθεί συνεχόμενα με έγγραφα από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, σχετικά με τα προβλήματα υγρασίας που παρουσίαζε το κτίριο της Ακαδημίας Ρόδου στην οροφή του προκαλώντας τη διάβρωση αυτής και συνεπώς μπορούσαν να προβλέψουν ως ενδεχόμενο την πιθανότητα κατάρρευσης της, δεν έλαβαν κανένα προστατευτικό μέτρο για τη στεγανοποίηση της οροφής και την αποφυγή ατυχήματος από τη πτώση τμημάτων της.

Επίσης στο κατηγορητήριο τονίζεται ότι το εν λόγω κτίριο χρησιμοποιούνταν από επτά σχολεία, με αποτέλεσμα στις 30 Ιανουαρίου 2012 να καταρρεύσει ένα μέρος της οροφής στον τρίτο όροφο σε αίθουσα όπου παρακολουθούσαν μαθήματα παιδιά του ειδικού σχολείου θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή 30 μαθητών περίπου, τους οποίους είχαν αφήσει αβοήθητους οι κατηγορούμενοι αφού έπεσαν μεγάλα κομμάτια σοβά από την οροφή.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως κατά την ακροαματική διαδικασία, από τους μάρτυρες και τους συνηγόρους υπεράσπισης διευκρινίστηκε πως η πτώση της οροφής δεν έγινε σε κανονική αίθουσα διδασκαλίας αλλά σε μικρό γραφείο του διδασκαλείου, το οποίο χρησιμοποιούνταν εξαιτίας έλλειψης αιθουσών ως τάξη, από δασκάλους του ειδικού σχολείου και μερικούς μαθητές.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν στις 12 Φεβρουαρίου 2012 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος παρήγγειλε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Αφορμή για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσαν η μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί από δύο δικηγόρους της πόλης μας τους κ.κ. Ιωάννη Χαρίτο και Στέφανο Στεφανίδη αλλά και τα έγγραφα που είχαν προσκομιστεί στον εισαγγελικό λειτουργό από την συντονίστρια των Πειραματικών Σχολείων της Ακαδημίας κ. Σταματία Μαντικού, καθώς και από τον πρόεδρο του Διδασκαλείου.

Η κατάρρευση της οροφής σε αίθουσα του δευτέρου ορόφου της Ακαδημίας σημειώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2012 και ευτυχώς σε χρόνο και ημέρα όπου δεν υπήρχαν παιδιά μέσα σε αυτήν για μάθημα. Άμεση ήταν η παρέμβαση του δήμου Ρόδου όπου συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών ξεκίνησαν τη διερεύνηση του προβλήματος που προέκυψε με παρεμβάσεις στο κτήριο και ιδιαίτερα στην ψευδοροφή, για την οποία και πρότειναν να γίνει η συνολική της καθαίρεση προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωτική εικόνα, αλλά και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και από τους μηχανικούς του Δήμου η αναφερόμενη ψευδοροφή υφίσταται σχεδόν από ανεγέρσεως του κτηρίου και λόγω διάβρωσης της οροφής είχε επιβαρυνθεί σημαντικά γι’ αυτό και κρίθηκε επισφαλής.
Για τους λόγους αυτούς και είχε αποφασιστεί να γίνει συνολική μόνωση στην οροφή της ταράτσας και στην συνέχεια να ανατεθούν οι εργασίες συντήρησης της εσωτερικά.

Διαβάστε ακόμη

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο