Εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων

Εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων

Εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 276 ΦΟΡΕΣ

Κορυφώνονται σήμερα και στη Ρόδο οι εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2193/1994 ( Φ.Ε.Κ. 32/Α/94) με τον οποίο καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ορίστηκε ο φετινός εορτασμός να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 24 Μαΐου 2015.

Τιμώντας την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι παρακάτω δράσεις και εκδηλώσεις.

Γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης ώρας πρωινής μέχρι και της δύσης του ήλιου της 24ης Μαΐου 2015.

Φωταγώγηση δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων κατά τις βραδινές ώρες, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης Μαΐου 2015 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

ΩΡΑ 10.00 π.μ.
Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού Ρόδου.
Πέρας προσέλευσης επισήμων για τη Δοξολογία ώρα 10:10π.μ..
Ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Βωμό της Πατρίδας από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Κατά τη δοξολογία της Επετείου και την κατάθεση στεφάνων θα αποδώσει τιμές η Φιλαρμονική της 95 ΑΔΤΕ.

ΩΡΑ 11:00 π.μ.
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ομιλία από τον δημοσιογράφο και εκδότη κ. Σάββα Καλεντερίδη.
Διοργάνωση: Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «ΔΙΓΕΝΗΣ».
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Βιογραφικό Σ. Καλεντερίδη
O Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και φοίτησε σε όλα τα σχολεία των τεθωρακισμένων και των καταδρομών. Επίσης, υπηρέτησε επί σειράν ετών σε κρίσιμες θέσεις και στο εξωτερικό.

Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Η παραίτησή του οφείλεται στη διαφωνία του με το χειρισμό από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης της Υπόθεσης Οτζαλάν, τον Ιανουάριο του 1999, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο "Ινφογνώμων" και από το 2008 το ιστολόγιο "Ινφογνώμων Πολιτικά".

Ο Σάββας Καλεντερίδης από το 2011 είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα "Δημοκρατία" και "Κυριακάτικη Δημοκρατία", ενώ αναλύσεις και άρθρα του, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", "Παρόν" και "Μακεδονία" και στα περιοδικά "Επίκαιρα", "Άμυνα και Διπλωματία", "Στρατιωτική Ισορροπία & Γεωπολιτική", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις στη Ρόδο ξεκίνησαν στις 19 Μαΐου και διοργανώθηκαν από το σύλλογο Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής». Περιλάμβαναν ενημερώσεις στα σχολεία, συγκεντρώσεις και ξεναγήσεις στη Μεσαιωνική πόλη.

Ο σύλλογος για τη γενοκτονία των Ποντίων αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του τα εξής:
«Ο όρος γενοκτονία δημιουργήθηκε το 1945 από τον Αμερικανό καθηγητή Λέμκιν λίγο πριν τη Δίκη της Νυρεμβέργης για να περιγράψει τις πρακτικές που χρησιμοποίησαν οι Ναζί για να εξοντώσουν τους Εβραίους. Έτσι, χρησιμοποιείται από τότε για να αποδώσει την προσπάθεια εξόντωσης και αφανισμού, με συστηματικό τρόπο μίας φυλής-πληθυσμιακής ομάδας από μία συγκεκριμένη περιοχή.

Ήταν λοιπόν 19 Μαΐου του 1919 όταν ο Μουσταφά Κεμάλ, μετέπειτα Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων) αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα προκειμένου να ξεκινήσει τη δεύτερη ιστορικά, φάση της εξόντωσης των Ελλήνων της βόρειας Μικράς Ασίας προσπαθώντας επίσης να συντονίσει την αντίσταση των Τούρκων κατά της ελληνικής στρατιάς που είχε καταλάβει πριν από μερικές εβδομάδες την Σμύρνη. Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή, περίπου 200.000 Πόντιοι είχαν χάσει την ζωή τους, ενώ σύμφωνα με άλλους ιστορικούς ο αριθμός μπορεί να ξεπερνά και τις 350.000!

Η μητέρα Ελλάδα με μία σημαντική καθυστέρηση αναγνώρισε τελικά την μαύρη αυτή στιγμή της Ιστορίας στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 με τη Βουλή των Ελλήνων να ψηφίζει ομόφωνα για την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».

Διαβάστε ακόμη

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω