Αρχές Ιουνίου θα γίνει η δίκη του πρώην δημάρχου Γ. Γιαννόπουλου

Αρχές Ιουνίου θα γίνει η δίκη του πρώην δημάρχου Γ. Γιαννόπουλου

Αρχές Ιουνίου θα γίνει η δίκη του πρώην δημάρχου Γ. Γιαννόπουλου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 616 ΦΟΡΕΣ

Για την οικονομική διαχείριση του 2006

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα βρεθούν στις αρχές Ιουνίου, ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Γιαννόπουλος και άλλα πέντε άτομα, κατηγορούμενοι για ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου που έχουν ασκηθεί σε βάρος τους.

Η υπόθεση αφορά την οικονομική διαχείριση του δήμου Ροδίων το έτος 2006, όπως αυτή προκύπτει από τις εκθέσεις που έχει συντάξει ο ορκωτός λογιστής κ. Μανώλαρος.

Όπως είναι γνωστό η υπόθεση παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου το οποίο στέλνει στο εδώλιο του αρμόδιου δικαστηρίου, τον πρώην δήμαρχο Ρόδου Γιώργο Γιαννόπουλο, τον πρώην αντιδήμαρχο Γιάννη Τσιγάρο, τον κ. Στέφανο Δημητρά ως υπεύθυνο διαχείρισης της ΤΕΔΚΔ το επίμαχο χρονικό διάστημα, τον πρώην ταμία αλλά και την προϊσταμένη του λογιστηρίου του πρώην δήμου Ροδίων, οι οποίοι και κατηγορούνται για πλαστογραφία μετά χρήσεως, εις βάρος ΟΤΑ κατ’ εξακολούθηση από την οποία το όφελος που πέτυχε ή επιχείρησε να πετύχει ο δράστης ανέρχεται άνω των 150.000 ευρώ. Ο υπαίτιος δε εξακολούθησε για μακρύ χρόνο την τέλεση του εγκλήματος και το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Με την ίδια απόφαση οι κ.κ. Γιαννόπουλος, Τσιγάρος, ο πρώην ταμίας και ένας υπάλληλος του δήμου παραπέμφθηκαν για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία εις βάρος των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατ’ εξακολούθηση.

Επίσης κατηγορούμενοι για απιστία σχετικά με την υπηρεσία ΟΤΑ κατ’ εξακολούθηση παραπέμφθηκαν οι κ.κ. Γιαννόπουλος, Τσιγάρος, Δημητράς, ο πρώην ταμίας και η πρώην προϊσταμένη του δήμου Ροδίων, καθώς και ο δημοτικός υπάλληλος.

Με το ίδιο βούλευμα το συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου αποφάνθηκε ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης για τον κ. Δημητρά και τον πρώην λογιστή της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, καθώς και να μην γίνει κατηγορία σε βάρος ενός ιδιώτη ο οποίος κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία σε απιστία με αφορμή την εκμετάλλευση καταστήματος που ανήκε στο Δήμο Ροδίων.
Και οι τρεις κύριες κατηγορίες, βασίζονται σε 4 δικογραφίες που είχαν συνταχθεί για τις υποθέσεις αυτές (οι οποίες ενσωματώνονται) και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στο πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου που είχε διενεργήσει ο ορκωτός λογιστής κ. Μανώλαρος.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το θέμα είχε έρθει στο Δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, τα τελευταία χρόνια, μέσα σε κλίμα έντασης και είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του πρώην δημάρχου και της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα, ο κ. Γιαννόπουλος είχε στραφεί και κατά του ορκωτού λογιστή για τα όσα αναφέρονταν στο πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου.
Υπενθυμίζεται ότι, η πρώτη “σύγκρουση” στο δημοτικό συμβούλιο, μεταξύ του κ. Γιαννόπουλου και του κ. Μανώλαρου, είχε γίνει τους πρώτους μήνες της θητείας της τότε Δημοτικής Αρχής, στη συνεδρίαση του Ιουλίου του 2007, οπότε και εκλήθη ο ορκωτός λογιστής να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου.

Από την αρχή της συνεδρίασης εκείνης, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, δια στόματος του κ. Γιαννόπουλου είχε αμφισβητήσει την έκθεση. Μάλιστα, ο τέως Δήμαρχος, είχε δηλώσει στο δ.σ : «…Θεωρούμε το σύνολο της έκθεσης απαράδεκτο και απορριπτέο και για τον επιπλέον λόγο γιατί δεν έχει ακολουθηθεί κατά την άποψή μας, η τουλάχιστον τυπικά ορθή διαδικασία της ενημέρωσης του Σώματος των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για την αλλαγή της ελεγκτικής εταιρίας.
Η απόφαση η οποία λαμβάνεται για τον ορισμό ελεγκτού αφορά ελεγκτική εταιρία. Η ανάθεση δεν γίνεται σε πρόσωπο. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη και εξαιτίας αυτής της αντίληψης και εξαιτίας όλων των υπόλοιπων στοιχείων τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας και θα προσκομίσουμε, θεωρούμε απορριπτέα για εμάς την έκθεση η οποία έχει υποβληθεί. Γιατί πάσχει. Γιατί είναι διάτρητη».

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, τελικά, δόθηκε ο λόγος και στον κ. Μανώλαρο, ο οποίος είχε δώσει προς το δημοτικό συμβούλιο μία εικόνα κακής διαχείρισης στα οικονομικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το σύστημα μπάζει» και, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει:
«Θεωρούμε πως αιτία όλων των παρατυπιών που προαναφέρθηκαν είναι η ανυπαρξία ενός αξιόπιστου συστήματος εσωτερικού ελέγχου. Η έλλειψη του συστήματος αυτού δεν μπόρεσε να υποκατασταθεί ούτε από τις μεμονωμένες αγωνιώδεις αναφορές διευθυντικών στελεχών ούτε από τις επανειλημμένες αναφορές των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, ούτε από τις προβλεπόμενες από το Νόμο αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, έχει σαν αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την αποτροπή οποιασδήποτε μορφής ακούσιων ή εκούσιων καταστρατηγήσεων διατάξεων, νόμων ή κανονισμών».
Σημειώνεται ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση, η παράταξη του κ. Γιαννόπουλου είχε αποχωρήσει. Η ένταση ήταν ακόμη πιο έντονη σε μία δεύτερη συνεδρίαση, στην οποία παρέστη ο κ. Μανώλαρος και τελευταία στιγμή δεν παρεκτράπη.

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο