Η μεγάλη γιορτή του Αφάντου

Η μεγάλη γιορτή του Αφάντου

Η μεγάλη γιορτή του Αφάντου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1035 ΦΟΡΕΣ

Ένας μήνας έχει απομείνει για την μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση του Αφάντου που είναι το φεστιβάλ βερίκοκου και ήδη άρχισαν οι προετοιμασίες. Φέτος οι υπεύθυνοι του συλλόγου αποφάσισαν το φεστιβάλ να κρατήσει δυο ημέρες λόγω και της μεγάλης προσέλευσης των πολιτιστικών συλλόγων και του κόσμου που είχαν πέρσι όταν το διοργάνωσαν για πρώτη φορά.

Ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ είναι ο ίδιος όπως πέρσι δηλαδή στον ιερό και ειδυλλιακό χώρο του μοναστηριού της Παναγίας Καθολικής που βρίσκεται κοντά στην παραλία Αφάντου.

Όπως μας δήλωσε ο κ. Γιώργος Νικολής, πρόεδρος του «Συλλόγου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Αφάντου – Παναγία Καθολική» που είναι και ο διοργανωτής σύλλογος «Το φεστιβάλ βερίκοκου το αρχίσαμε πέρσι για πρώτη φορά και είχε τεράστια επιτυχία.

Επιλέξαμε τον χώρο του μοναστηριού της Παναγίας Καθολικής διότι είναι η προστάτιδα του συλλόγου μας, διότι ο χώρος είναι πανέμορφος και διότι υπάρχει και μεγάλη ευκολία στο θέμα της στάθμευσης ώστε να μην ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα οι επισκέπτες μας. Σκοπός του φεστιβάλ είναι να αναβιώσει και να προωθήσει την παράδοση που έχει το Αφάντου στα βερίκοκα με πρώτο το φημισμένο αφαντενό γλυκό του κουταλιού από βερίκοκο.

Ως γνωστόν πριν χαθούν αρκετές βερικοκιές λόγω της δημιουργίας του γκολφ, της καταστροφής των αυλακιών που πότιζαν τα χωράφια με τις βερικοκιές τους οι αφαντενοί και σε συνδυασμό με την επίδραση του τουρισμού όπου αρκετοί άφησαν την καλλιέργεια και στράφηκαν στα τουριστικά επαγγέλματα, τ’ Αφάντου είχε μεγάλη παραγωγή βερίκοκου. Σήμερα η καλλιέργεια είναι μικρής έκτασης η παράδοση όμως υπάρχει ακόμα και είναι αυτό που εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε και αν είναι δυνατόν να επηρεάσουμε τον κόσμο ειδικά τους νεώτερους ώστε να στραφούν πάλι στην καλλιέργεια του βερίκοκου. Τ’ Αφάντου έχει και μια δική του ποικιλία βερίκοκου που είναι τα φημισμένα άφαντενα βερίκοκα του Παυλή.

Στην εκδήλωση προσκαλούμε και τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής τ’ Αφάντου ώστε να εκθέσουν τα προϊόντα τους και να τα διαφημίσουν αφού το φεστιβάλ το επισκέπτονται όχι μόνο ο Ροδιακός λαός αλλά και αρκετές εκατοντάδες ξένοι επισκέπτες μας όπου έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν από κοντά τις πολιτιστικές μας παραδόσεις με τα χορευτικά συγκροτήματα των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού μας που παίρνουν μέρος στο φεστιβάλ, τα έθιμα και τα τοπικά προϊόντα μας και είναι μιας πρώτης τάξεως διαφήμισης του νησιού μας αφού οι τουρίστες αυτοί εκτός των προσωπικών τους εμπειριών, βγάζουν και αρκετές φωτογραφίες και βίντεο τα οποία τα μεταφέρουν μετά στον τόπο τους και γίνεται μιας πρώτης τάξεως και μάλιστα δωρεάν διαφήμιση της Ρόδου.

Στο φεστιβάλ όπως και πέρσι έτσι και φέτος πιστεύουμε ότι θα έχουμε την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Ρόδου/Δ.Ο.Π.Α.Ρ. και του τοπικού δημοτικού διαμερίσματος Αφάτου όπως και της νεοϊδρυθείσας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου όπου είμαστε ιδρυτικά μέλη.

Ο λόγος του ότι το φεστιβάλ φέτος θα κρατήσει δυο ημέρες είναι η μεγάλη προσέλευση του κόσμου και η συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων που δεν αρκεί μια βραδιά ώστε όλοι να μπορέσουν να χορέψουν με τα χορευτικά τους λόγω και της περιορισμένης ώρας αφού και λόγω της μεγάλης ζέστης του Ιουνίου το φεστιβάλ και τις δυο ημέρες θα αρχίζει κατά τις 19.00.

Θα υπάρχει ορχήστρα με λύρα και μπουζούκι την πρώτη ημέρα αλλά και μοντέρνας μουσικής την επόμενη ημέρα. Στο φεστιβάλ έχουμε καλέσει με προσωπική έγγραφη πρόσκληση τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού μας να παρευρεθούν με τα τμήματα ενηλίκων και τα παιδικά τους τμήματα. Στον κάθε σύλλογο θα δοθεί αναμνηστικό ονομαστικό ευχαριστήριο συμμετοχής και διάφορα αναμνηστικά δώρα από τον σύλλογο μας.

Εμείς καλούμε και τους τοπικούς μας παραγωγούς όσοι θέλουν να συμμετάσχουν με τα προϊόντα τους να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του συλλόγου στο τηλ. 6972155476 για να δηλώσουν συμμετοχή. Θα καλέσουμε επίσης τα τοπικά ΜΜΕ να καλύψουν την εκδήλωση αυτή και να την διαφημίσουν διότι το φεστιβάλ μας δεν διαφημίζει μόνο τ’ Αφάντου αλλά και όλο το νησί της Ρόδου.

Τέλος καλούμε τους χορηγούς μας να μας στηρίξουν και φέτος συμβάλλοντας με τη στήριξη τους αυτή στο σκοπό του φεστιβάλ που είναι η διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των τοπικών μας προϊόντων και φυσικά της διαφήμισης του όμορφου νησιού μας».

Διαβάστε ακόμη

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη