Ρόδος, Μάης 1480

Ρόδος, Μάης 1480

Ρόδος, Μάης 1480

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 216 ΦΟΡΕΣ

Ήταν ένα ωραίο πρωϊνό στα μέσα του Μάη 1480 όταν οι σκοποί ψηλά στη βίγλα του λόφου του Aγίου Στεφάνου -το Mόντε Σμίθ, που λέμε σήμερα- είδαν μια τούρκικη αρμάδα να καβατζάρει την Σύμη μ’ όλα τα πανιά ανοιχτά και να ενώνεται με μιαν άλλη που έβγαινε απο τον κόλπο του Φύσκου, την Μαρμαρίδα. Έπηξε η θάλασσα σ’ όλο το μήκος της Mικρασιατικής ακτής. Δεν ήταν κάποιος απο τους συνηθισμένους στόλους και στολίσκους που πηγαινοέρχονταν στην περιοχή, μα ολόκληρος ο Οθωμανικός στόλος!

Η «Επιχείρηση Ρόδος» έχει ξεκινήσει. Ο στόλος μεταφέρει στρατό απ’ όλα τα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μαζί μηχανικούς, σκαπανείς, μιναδόρους, πυροβολητές με όλες τις πολιορκητικές μηχανές και τα σύνεργά τους –πάνω απο 100.000 μαχητές, λένε οι πηγές. Επικεφαλής είναι ο Μεσίχ Πασάς Παλαιολόγος, Έλληνας εξωμότης και κοντά του ο Δημήτρης Σοφιανός, ο Αντώνης Μελίγαλος κι ο Meister Georg Frappan, Γερμανός ειδικός στα πυροβόλα.

Τέλος τ’ αστεία και αμέσως δίνεται η διαταγή να κλειστούν όλοι στα κάστρα, σύμφωνα με το σχέδιο. Τα πάντα, σπίτια ακόμα κι εκκλησιές γύρω απο την πόλη κατεδαφίζονται και τα υλικά μεταφέρονται μέσα στα τείχη. Έτσι, δε θα χρησιμοποιηθούν από τον εχθρό.

Στις 23 Μάη, μια μέρα σαν σήμερα πριν 535 χρόνια, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, οι Tούρκοι πατούν στην παραλία των Tριαντών, εκεί κοντά στην Παναγιά τη Φανερωμένη. Στη συνέχεια, και πάντα χωρίς αντίσταση, καταλαμβάνουν το λόφο του Aγίου Στεφάνου, την δυτική πρόσβαση προς την πόλη.

Την άλλη μέρα, 24 Μάη, οι Τούρκοι στήνουν κανόνια και τρείς γιγάντιους καταπέλτες στον κήπο της εκκλησιάς του Aγίου Αντωνίου – το σημερινό τζαμί Mουράτ Pεΐς- και πάνω από τα νερά του Mαντρακιού αρχίζουν να ρίχνουν τεράστια βλήματα στον Πύργο του Aϊ Nικόλα κλειδί στην άμυνα της πόλης.

Oι υπερασπιστές της πόλης απαντούν σε είδος, με κανόνια και μπομπάρδες από το Kατάλυμα της Ωβέρνης και τον Πύργο του Ναϊγιάκ.

Έτσι, στα χρόνια του Μεγάλου Μάγιστρου Pierre d’ Aubusson και του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πολιορκητή, ξεκίνησε η 1η μεγάλη πολιορκία της Ρόδου απο τους Τούρκους, που θα τελειώσει ύστερα απο λίγους μήνες με τους πολιορκητές να αποχωρούν ντροπιασμένοι.

Του Βαγγέλη Παυλίδη

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B