«Η Λογοτεχνία σε καιρούς κρίσης»

«Η Λογοτεχνία σε καιρούς κρίσης»

«Η Λογοτεχνία σε καιρούς κρίσης»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 444 ΦΟΡΕΣ

Με αφορμή την ιστορική περίοδο την οποία βιώνουμε και η οποία χαρακτηρίζεται ως περίοδος οικονομικής κρίσης στην ημερίδα αναπτύχθηκαν προβληματισμοί για το πώς αντιδρά η λογοτεχνία σε περιόδους κρίσης…

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης

Το Σάββατο 23 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Ακταίου ημερίδα με θέμα «Η Λογοτεχνία σε καιρούς κρίσης», που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Δωδεκανήσου, το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, το περιοδικό Λόγου και Τέχνης Νησίδες και το Ίδρυμα Υποτροφιών Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου.

Με αφορμή την ιστορική περίοδο την οποία βιώνουμε και η οποία χαρακτηρίζεται ως περίοδος οικονομικής κρίσης αναπτύχθηκαν προβληματισμοί για το πώς αντιδρά η λογοτεχνία σε περιόδους κρίσης, το πώς δηλαδή αναπαριστώνται λογοτεχνικά τα φαινόμενα κρίσης και πώς αντιδρούν οι δημιουργοί.

Οι συγγραφείς Μάρω Δούκα και  Γιάννης Κιουρτσάκης και.  Η Ευαγγελία Μουλά, εισηγήτρια,  δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας
Οι συγγραφείς Μάρω Δούκα και Γιάννης Κιουρτσάκης και. Η Ευαγγελία Μουλά, εισηγήτρια, δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας

Για το θέμα αυτό μίλησαν η πεζογράφος Μάρω Δούκα και ο λογοτέχνης και δοκιμιογράφος Γιάννης Κιουρτσάκης αναφέροντας το πώς ως συγγραφείς βιώνουν την κρίση και την μετουσιώνουν σε τέχνη. Τίτλος της εισήγησης της Μάρως Δούκα «Από την ειλικρίνεια της τέχνης στην τέχνη της ειλικρίνειας», ενώ του Γιάννη Κιουρτσάκη «Η κρίση ως ευκαιρία αυτογνωσίας».

Τους συγγραφείς πλαισίωσαν ο Δημήτρης Κόκκινος, διδάκτωρ λογοτεχνίας αναπτύσσοντας το θέμα: «Αναψηλαφώντας το μύθο της λογοτεχνικής σιωπής εν καιρώ κρίσης» και η Ευαγγελία Μουλά, διδάκτωρ παιδικής λογοτεχνίας μιλώντας με τίτλο «Η κρίση του λογοτεχνικού φαινομένου και η ελληνική διηγηματογραφία στην εποχή της κρίσης».

Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από τις ποικίλες εκφάνσεις του θέματος, θεματολογία, τεχνικές λογοτεχνικής αναπαράστασης, αφηγηματικές τεχνικές, το ρόλο των δημιουργών, το ρόλο των λογοτεχνικών περιοδικών, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στα χαρακτηριστικά του έργου των συγγραφέων που μετείχαν στην εκδήλωση.

Οι συγγραφείς  Γιάννης Κιουρτσάκης  και Μάρω Δούκα
Οι συγγραφείς Γιάννης Κιουρτσάκης και Μάρω Δούκα

Ήταν μια σημαντική βραδιά χάρη στους εισηγητές, αλλά και στη θερμή ατμόσφαιρα που δημιούργησε το ακροατήριο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους συγγραφείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, μάς τίμησαν με την παρουσία τους και κατέθεσαν την πολύτιμη γνώση και εμπειρία τους.

Οι ακροατές
Οι ακροατές

Ευχαριστίες οφείλονται ακόμα στους συναδέλφους ερευνητές στο χώρο της λογοτεχνίας που με ζήλο και συστηματικό τρόπο ανέλυσαν ζητήματα που αφορούν τη σχέση λογοτεχνίας και περιόδων κρίσης.

Τέλος, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΡΜΑΕ και τον πρόεδρό της κύριο Κούρτη για την προσφορά καφέ και αναψυκτικών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την κυρία Μαριρένα Γεωργά για την παραχώρηση δωματίων στο ξενοδοχείο PLAZA, το Τυπογραφείο Ν. Χατζηκαλημέρη για την εκτύπωση αφισών και προσκλήσεων και το ραδιόφωνο Λυχνάρι ως χορηγό επικοινωνίας.
Ευχόμαστε αυτή η εκδήλωση, προϊόν συνεργασίας τόσων πνευματικών φορέων να είναι η αρχή για νέες γόνιμες συνεργασίες στο χώρο του πολιτισμού.

Οι συγγραφείς, Γιάννης Κιουρτσάκης και Μάρω Δούκα.  Ο Δημήτρης Κόκκινος, εισηγητής, δρ Λογοτεχνίας
Οι συγγραφείς, Γιάννης Κιουρτσάκης και Μάρω Δούκα. Ο Δημήτρης Κόκκινος, εισηγητής, δρ Λογοτεχνίας

Διαβάστε ακόμη

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion