Τέσσερις Καλύμνιοι δικάζονται για κατοχή αρχαίων αμφορέων

Τέσσερις Καλύμνιοι δικάζονται για κατοχή αρχαίων αμφορέων

Τέσσερις Καλύμνιοι δικάζονται για κατοχή αρχαίων αμφορέων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 302 ΦΟΡΕΣ

Κατηγορούνται για υπεξαίρεση και απόπειρα διάθεσης αρχαιοτήτων

Για τους αμφορείς και τα άλλα αρχαία αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, που είχαν βρεθεί στην κατοχή τους το 2008, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη τρεις άνδρες και μία γυναίκα από την Κάλυμνο.

Πρόκειται για έναν 51χρονο, έναν 43χρονο, μία 57χρονη και έναν 57χρονο όλοι κάτοικοι Καλύμνου, οι οποίοι κατηγορούνται για υπεξαίρεση και απόπειρα διάθεσης αρχαίων μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, απλή συνέργεια και άμεση συνέργεια στην απόπειρα διάθεσης αρχαίων μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Η δίκη έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 16 Ιουνίου στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Για τους εμπλεκόμενους όλα ξεκίνησαν όταν πληροφορίες για τα αρχαία αντικείμενα που κατείχαν, είχαν περιέλθει στη διάθεση των αρμοδίων αρχών στην Αθήνα. Έτσι στις 22 Μαΐου 2008 κλιμάκιο του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας μετέβη στη Κάλυμνο όπου και διενήργησε τους σχετικούς ελέγχους. Μάλιστα δύο υπάλληλοι εμφανίστηκαν ως εκτιμητής αρχαιοτήτων και υποψήφιος αγοραστής αντίστοιχα, οι οποίοι και πήγαν στο σπίτι του 51χρονου όπου ήταν φυλαγμένα τα δέκα αρχαία αντικείμενα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο την πρώτη δε συνεννόηση οι δύο άνδρες του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας την είχαν με τον 43χρονο από τον οποίο και ζήτησαν να τους φέρει σε επαφή με πωλητές αρχαίων μνημείων. Ο τελευταίος τους γνώρισε τον 57χρονο, ο οποίος και φέρεται να διαμεσολάβησε έναντι προκαθορισμένης αμοιβής να γίνει συνάντηση μεταξύ της 57χρονης και του 51χρονου.

Σημειώνεται πως στη κατοχή των τεσσάρων Καλύμνιων οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, είχαν βρει αμφορείς και διάφορα άλλα αγγεία σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και οι τέσσερις ισχυρίστηκαν πως τα αρχαία αυτά αντικείμενα τα είχαν ανασύρει από το βυθό συγγενικά τους πρόσωπα (πατέρας, παππούς κ.α.) κατά τις καταδύσεις τους αφού ασχολούνταν με τα σφουγγάρια, ενώ επεσήμαναν πως όλες σχεδόν οι οικογένειες της Καλύμνου έχουν τουλάχιστον από ένα τέτοιο αντικείμενο.

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο