Διεθνές συνέδριο στο νησί μας

Διεθνές συνέδριο στο νησί μας

Διεθνές συνέδριο στο νησί μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 435 ΦΟΡΕΣ

Από το πανεπιστήμιο του Τορόντο, το πανεπιστήμιο Αιγαίου και το πανεπιστήμιο Κρήτης

Ιδανικό δείγμα για την πολύγλωσση κοινωνία, αποτελεί η Ρόδος, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, χθες, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Επανεξετάζοντας τη Σχέση Γλώσσας Ετερότητας και Εκπαίδευσης», που διοργανώνουν από κοινού το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, του Καναδά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο της Ρόδου, από τις 28 έως και τις 31 Μαΐου στους χώρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο.


Για το Συνέδριο και τους λόγους διεξαγωγής του στη Ρόδο, μίλησαν, χθες, ο Αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για την εκπαίδευση κ. Άγγελος Ανανίας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο κ. Θεμιστοκλής Αραβοσσίτας, η καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Ελένη Σκούρτου αλλά και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο κ. Jim Cummins ο οποίος μαζί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλη Δαμανάκη είναι τα δύο τιμώμενα πρόσωπα του Συνεδρίου.


Για ένα σημαντικό συνέδριο έκανε λόγο ο κ. Διακοσταματίου καθώς θα εξετάσει ένα θέμα που είναι πολύ επίκαιρο τελευταία, τη διδασκαλία δεύτερης και τρίτης γλώσσας στο σχολείο. Μάλιστα, είπε ότι η πρώτη προσέγγιση του θέματος έχει γίνει από την κα Σκούρτου και η δεύτερη από τον κ. Cummins. Είπε, ακόμη, ότι η μετανάστευση τα τελευταία χρόνια έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και λόγω της κρίσης και στο σχολείο έχουμε πολλά παιδιά που μιλάνε και άλλη γλώσσα. Θύμισε, ακόμη, ότι στην περιοχή μας είχαμε πολλούς μικτούς γάμους λόγω του τουρισμού και, έτσι, πολλά δίγλωσσα παιδιά. Το θέμα αυτό, λοιπόν, αποτελεί αντικείμενο μελέτης για να επανεξεταστεί η προσέγγισή του και ανέφερε ότι ο Δήμος Ρόδου στηρίζει την προσπάθεια.


Από την πλευρά του, ο κ. Ανανίας είπε ότι από πέρυσι τον Οκτώβριο είχαν αποφασίσει ότι θα στηρίξουν αυτό το συνέδριο, μια και ήταν από τις δράσεις που ήθελαν να κάνουν και είπε ότι είναι τιμή για τη Ρόδο που έρχονται εδώ καθηγητές οι οποίοι μπορούν να αναπτύξουν τα οφέλη που έχουμε από την εκπαιδευτική γλωσσολογία ενώ το Συνέδριο είναι χρήσιμο και για όλους τους εκπαιδευτικούς και τα οφέλη για τη Ρόδο θα είναι πολλαπλά. Αυτή είναι η Πέμπτη δράση που η Περιφέρεια συνδιοργανώνει με το Πανεπιστήμιο.


Ο κ. Cummins μίλησε για τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν για να αποδεχθούμε την καινούργια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πολυγλωσσία στην εκπαίδευση ενώ η κα Σκούρτου είπε ότι η πόλη της Ρόδου είναι ένα πολύ καλό δείγμα πολύγλωσσης κοινωνίας.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Αναφέρουν για το Συνέδριο οι διοργανωτές:
«Η πρόθεση μας είναι να θέσουμε σε συζήτηση τα κεντρικά ζητήματα της γλωσσικής πολυμορφίας στο σχολείο, επανεξετάζοντας τα ερμηνευτικά εργαλεία μας και τις μέχρι τώρα πρακτικές μας, καθώς το ζήτημα αυτό έπαψε προ πολλού να συζητείται ως πρόβλημα που αφορά μετανάστες ή μειονότητες και χαρακτηρίζει όλο και πιο δυναμικά το βασικό κορμό της εκπαίδευσης.


Θα παρουσιάσουμε και θα σχολιάσουμε τις σχετικές με τη γλωσσική πολυμορφία πολιτικές σε συγκεκριμένες χώρες και στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών οργανισμών.
Ως προς την Ελλάδα που μας αφορά άμεσα, θα επικεντρωθούμε στο γλωσσικό τοπίο στην εκπαίδευση, όπως αυτό διαμορφώνεται από τη σχέση της Ελληνικής (ως κυρίαρχη γλώσσα και ως γλώσσα διδασκαλίας) με τις γλώσσες των μαθητών μας (γλώσσες καταγωγής, κληρονομιάς, αλλά και μάθησης, μαζί με την Ελληνική) και στις εκτεταμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για παιδιά που ανήκουν σε διαφορετικές από την κυρίαρχη ομάδες (βλ. π.χ. προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ & ΕΣΠΑ για μετανάστες, Μουσουλμάνους ή Ρομά μαθητές) στην Ελλάδα ή για μαθητές ελληνικής καταγωγής στη Διασπορά.


Εκτός όμως από την παιδαγωγική και γλωσσική θεωρία και τις καθημερινές πρακτικές στο σχολείο, θα παρουσιάσουμε την ελληνική γλωσσική πολιτική σχετικά με τις άλλες γλώσσες στη χώρα μας (όχι μόνο τις μεταναστευτικές, όχι μόνο των ομάδων με ιστορική παρουσία, αλλά και των γλωσσών που διδάσκονται ως ξένες σε σχολεία και φροντιστήρια) και σχετικά με την Ελληνική τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Ως σημαντικό παράδειγμα γλωσσική πολιτικής θα παρουσιάσουμε το “Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας”.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥΣ
Σε αυτό το πλαίσιο, στο συνέδριο θα τιμήσουμε δύο επιστήμονες που ο καθένας με τη συμβολή του έχει επηρεάσει τη θεώρηση και την πρακτική μας και οι οποίοι έχουν αφυπηρετήσει πρόσφατα: το Μιχάλη Δαμανάκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον Jim Cummins από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο/Καναδά:


• τον Μιχάλη Δαμανάκη, για το ότι συνέβαλε στο να τεθεί η Ελληνική ως γλώσσα κληρονομιάς στη Διασπορά στο επίκεντρο πολλών σημαντικών ερευνών και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων σε συμβατικό και ηλεκτρονικό περιβάλλον και για το ότι συνεχίζει να διερευνά πολλαπλές πτυχές της παραδοσιακής και της νέας μετανάστευσης που έχουν άμεση σχέση με την εκπαίδευση και τη γλώσσα∙


• τον Jim Cummins για τη συμβολή του στα ζητήματα περιγραφής, ανάλυσης και εκπαιδευτικής αξιοποίησης της διγλωσσίας, και για τη συμβολή του στη διατήρηση των γλωσσών κληρονομιάς στον Καναδά, αλλά και διεθνώς.

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
• 300 σύνεδροι (μέχρι τώρα) από 25 χώρες, αναμένονται επιπλέον εγγραφές στη διάρκεια του συνεδρίου
• 192 εισηγήσεις
• 10 συμπόσια

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης