Επιχείριση προσέλκυσης κινηματογραφικών παραγωγών για την τόνωση του τουρισμού

Επιχείριση προσέλκυσης  κινηματογραφικών παραγωγών  για την τόνωση του τουρισμού

Επιχείριση προσέλκυσης κινηματογραφικών παραγωγών για την τόνωση του τουρισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 71 ΦΟΡΕΣ

Τα γυρίσματα ταινιών και η φιλοξενία κινηματογραφικών παραγωγών αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για τον τουρισμό κάθε χώρας.

Πρόσφατη είναι η εμπειρία από το Mama Mia για τη Σκιάθο, μεγάλες είναι οι προσδοκίες από τη νέα διεθνή παραγωγή που ετοιμάζεται στο Λασίθι με βάση το μυθιστόρημα της Β. Χίσλοπ «Το Νησί», ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι ταινίες του Ντασέν και του Κακογιάννη αποτέλεσαν εφαλτήριο για την τουριστική έκρηξη στην Κρήτη τη δεκαετία του 1960. Το όλο θέμα μετά και την επίσκεψη του αν. υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη μπαίνει και πάλι μπρος καθώς το μομέντουμ του ελληνικού σινεμά αλλά και οι διεθνείς επαφές του κ. Ξυδάκη σε Παρίσι και Κάννες το φέρνουν μπορστά ως προτεραιότητα.


Δεν είναι τυχαίο ότι παράγοντες της κινηματογραφικής αγοράς τονίζουν ότι ο ημερήσιος τζίρος μιας τέτοιας παραγωγής μπορεί να ξεπεράσει τα 50.000 ευρώ που μάλιστα μοιράζονται στις τοπικές αγορές, χωρίς να υπολογίζει κανείς την υπεραξία λόγω προβολής που παίρνει ο κάθε τόπος.


Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bluebirds, η κυβέρνηση εξετάζει εντατικά σε υψηλότατο επίπεδο το πώς θα ξεκλειδώσει μια υπόθεση που χρονίζει.
Εδώ και χρόνια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ αλλά και του υπουργείου Τουρισμού κατέβαλαν προσπάθειες για να δώσουν κίνητρα για την προσέλκυση ταινιών.

Ωστόσο η γραφειοκρατική λογική αλλά και η ατολμία εμπόδιζαν την υλοποίηση με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει παραγωγές να διώχνει μεγάλους του σινεμά που ήθελαν να γυρίσουν ταινίες εδώ με κορυφαίο τον Γούντι Άλεν.


Κομβικό σημείο για την όλη διαδικασία είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων στις εταιρίες παραγωγής. Ήδη το πράττουν με διαφορετικό τρόπο Βρετανία και ΗΠΑ (με λογιστικό καταλογισμό απαλλαγών φόρων των εταιριών παραγωγής) αλλά και η Μάλτα που έχει εξελιχθεί σε διεθνές σκηνικό για γυρίσματα ταινιών.


Η Μάλτα επιστρέφει σε ρευστό τις φορολογικές απαλλαγές που δικαιολογεί και αποτελεί τον πιο αγαπημένο πλέον προορισμό για εξωτερικά γυρίσματα ταινιών.


Με αυτά τα δεδομένα και με την ανάγκη να αναδειχθεί μια νέα αναπτυξιακή διάσταση μακριά από τις συζητήσεις για ΦΠΑ και φόρους η κυβέρνηση έχει βάλει στο μικροσκόπιο το όλο ζήτημα. Οι συναρμοδιότητες είναι πολλές (υπ. Οικονομίας, υπ. Οικονομικών, Πολιτισμού, Τουρισμού), αλλά απ΄, ότι φαίνεται η βούληση υπάρχει.

Διαβάστε ακόμη

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων