Εντός του Ιουνίου πρόκειται να παραδοθεί το Φράγμα του Γαδουρά

Εντός του Ιουνίου πρόκειται να παραδοθεί το Φράγμα του Γαδουρά

Εντός του Ιουνίου πρόκειται να παραδοθεί το Φράγμα του Γαδουρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 257 ΦΟΡΕΣ

Θα συστηθεί φορέας διαχείρισης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που εκτελείται στη νησιωτική Ελλάδα, το φράγμα Γαδουρά, ολοκληρώθηκε και αναμένεται να παραδοθεί μέσα στον Ιούνιο ενώ ο κύριος του έργου που είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα συστήσει φορέα διαχείρισης και, στη συνέχεια, θα παραδώσει το έργο στον τελικό αποδέκτη που είναι η ΔΕΥΑΡ, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη με ισχυρή πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Καστελλόριζο το περασμένο Σάββατο 23 Μαΐου.

Για το σημαντικό αυτό έργο, μίλησε, χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο οποίος έδωσε έμφαση στο ότι η απόφαση που ελήφθη «είναι μία απόφαση διαφάνειας, μια απόφαση που οδηγεί στην ορθή λειτουργία του μεγάλου αυτού τεχνικού έργου, το οποίο είναι έτοιμο να δώσει νερό άριστης ποιότητας στο νησί της Ρόδου».

Πρόκειται για ένα έργο δημόσιο που ξεκίνησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ενέταξε το ίδιο το Υπουργείο, υπάρχει χρηματοδότηση από την Ε.Ε. σε ποσοστό 70% και με νομοθετική ρύθμιση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2013, από το 2014 το έργο ανατέθηκε στην Περιφέρεια για να ολοκληρωθεί μέσα στους συμβατικούς χρόνους, να μπορέσει να παραδοθεί και να φθάσει στη βρύση των καταναλωτών νερό άριστης ποιότητας, διυλισμένο και να αποτελέσει το ισχυρό όπλο στον τομέα της υδροοικονομίας, όπως είπε.

Από τεχνικής πλευράς, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, ότι η λειτουργία του φράγματος συνεπάγεται την παύση άντλησης νερού από γεωτρήσεις. Όπως εξήγησε, το νερό που θα εισέρχεται στους ταμιευτήρες, πρέπει να είναι εκείνο που προέρχεται από το φράγμα, ούτως ώστε να μην υπάρχει κανένα θέμα είτε λήψης υφάλμυρου ύδατος είτε λήψης νερού το οποίο να μην πληροί τις αρτιότερες προδιαγραφές κατανάλωσης ενώ θα υπάρξει και εμπλουτισμός των υδροφόρων οριζόντων στο νησί της Ρόδου αλλά και, στον τομέα υδροοικονομίας, μία ανάκαμψη και προστασία των φυσικών μας πόρων.

Είπε, ακόμη, ότι, όταν ξεκίνησε το έργο και η Ε.Ε. έλαβε απόφαση χρηματοδότησης, συμβατική υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας ήταν, σε πρώτη φάση, η υδροδότηση της πόλης της Ρόδου, της κοινότητας Ιαλυσού, των πρώην Δήμων απ’ όπου διέρχεται το φράγμα, και μεταγενέστερα με μελέτες που είναι, ήδη, έτοιμες, προς Καλαβάρδα και προς Λαχανιά, για να έχουμε κάλυψη και της δυτικής και της ανατολικής ακτής του νησιού.

Σημειώνεται ότι, όπως είπε ο κ. Φλεβάρης, την παρουσίαση στο Καστελλόριζο ανέλαβε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ακριβώς για να δείξει και πόσο σπουδαίο έργο είναι, ενώ την εισήγηση έκανε ο πολιτικός μηχανικός της Περιφέρειας κ. Νίκος Λυμπερόπουλος, τον οποίο και ευχαρίστησε.

Ο φορέας διαχείρισης
Το έργο αυτό-συνέχισε ο Αντιπεριφερειάρχης-πέρα από τεράστιο είναι και ένα γιγαντιαίο τεχνικό έργο και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις για την ορθή λειτουργία του που απαιτεί στελέχωση από ανθρώπους που έχουν την τεχνογνωσία και την τεχνική εμπειρία σε έργα μεγάλης διαχείρισης.

Θέλησε, επίσης, να επισημάνει ότι η συνεργασία της Περιφέρειας με τη ΔΕΥΑΡ είναι πολύ καλή και βλέπουν, ιδιαίτερα τους τελευταίους δυόμιση μήνες που ο ίδιος είναι πολιτικός προϊστάμενος στο Τμήμα υδροοικονομίας, ότι στόχος είναι να είναι μέσα στους συμβατικούς χρόνους, δηλαδή να ξεκινήσει η λειτουργία του μέσα στον Ιούνιο του 2015.

Ο τελικός φυσικός διάδοχος όλης αυτής της γιγαντιαίας προσπάθειας θα είναι η ΔΕΥΑΡ που έχει το αντικείμενο αυτό, όμως, στο μεσοδιάστημα απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και διαφάνεια.

Όσο για τα θέματα που μπορούν να προκύψουν στην πρώτη μεταβατική περίοδο του ενός έτους, καθώς μπορεί να εμφανιστούν, όπως κατά κανόνα γίνεται, κάποιες κρυφές βλάβες ή αστοχίες που σήμερα δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν, εκεί, θα υπάρχει ο φορέας είναι ευθύνη της Περιφέρειας, ως κύριος του έργου, να διαχειριστεί όλα αυτά τα θέματα.

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας το κόστος συντήρησης του έργου θα καλύπτει ο ανάδοχος, στη συνέχεια, μέχρι τέλος του 2017, ο φορέας διαχείρισης. Στη μεταβατική περίοδο θα παραδοθεί πλήρως λειτουργικό, αν υπάρξει σχετική απόφαση, είτε στη ΔΕΥΑΡ που είναι ο φυσικός διάδοχος του έργου, είτε θα συνεχιστεί η διαχείριση με τον τρόπο που θα αποφασίσει το αρμόδιο π.σ. Νοτίου Αιγαίου.

Τόνισε, ακόμη, ότι μέγα θέμα αποτελεί και η τιμή στην οποία θα παρέχει η Περιφέρεια το νερό στη ΔΕΥΑΡ, η οποία θα είναι τιμή κόστους, όσο ακριβώς για να καλυφθεί η λειτουργία και η μεταφορά του νερού από το φράγμα στον τελικό αποδέκτη.

Με τη σφράγιση των γεωτρήσεων, οι οποίες θα λειτουργούν μόνο για λόγους συντήρησης, θα υπάρξει και η ενδυνάμωση του υδροφόρου ορίζοντα αλλά, επίσης, θα υπάρξει και μία εφεδρεία για το νερό του τόπου μας και των άλλων νησιών που είναι πάρα πολύ σπουδαία.

Με την κανονιστική αυτή απόφαση, όπως είπε, έβαλαν το τελευταίο λιθαράκι για τη λειτουργία του έργου και ανέφερε ότι το φράγμα ως λειτουργία είναι η κατασκευή που συγκεντρώνει περίπου 65 εκατομμύρια κυβικά νερού με σκοπό να φθάσει στο τελικό αποδέκτη. Το υπόλοιπο δίκτυο, δηλαδή η διασύνδεση με δεξαμενές, η σύνδεση, η πλύση των δεξαμενών είναι αρμοδιότητα του καταναλωτή που είναι η ΔΕΥΑΡ.

Μάλιστα, για την τελευταία είπε ότι έχει ολοκληρώσει στο σύνολό τους σχεδόν τις απαιτούμενες εργασίες για τη σύνδεση, εκκρεμεί η πλύση των δεξαμενών και ένα μικρό τεχνικό έργο που είναι κάποια εγκατάσταση εξαερισμού για την πίεση που δημιουργείται εντός του αγωγού στο σημείο σύνδεσης με τις δεξαμενές.

Σημειώνεται ότι, κατά τη συνεδρίαση του π.σ., υπήρξε από τη Λαϊκή Συσπείρωση ένας προβληματισμός μήπως ακολουθήσει ιδιωτικοποίηση και ο Αντιπεριφερειάρχης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι διασκεδάζουν κάθε τέτοια εντύπωση, ενώ και ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια είναι κύριος του έργου, το νερό θα πάει στη ΔΕΥΑΡ και δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Απαιτείται μόνο η σύσταση του φορέα από εξειδικευμένο προσωπικό καθώς δεν μπορεί να ανατίθενται έργα τέτοιας κλίμακας σε μαθητευόμενους, όπως είπε.
Σημειώνεται ότι, το κόστος του έργου είναι περίπου 150 εκατ. ευρώ, με 85 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκά χρήματα.

Για το Καστελλόριζο
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στη λιμνοδεξαμενή του Καστελλορίζου που, ως γνωστόν, είναι…τρύπια, τη στιγμή που ξοδεύτηκαν πακτωλοί χρημάτων. Ήδη, με πρωτοβουλία τους, η Τ.Υ. έκανε μία πρώτη πρόβλεψη μελέτης για να την επιδιόρθωση, κόστους 400 χιλιάδων ευρώ που μπορεί να είναι και μεγαλύτερο αλλά μπορεί να σταματήσει η κοστοβόρα διαδικασία με την υδροφόρα.

Ενθαρρυντικό είναι, επίσης, ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας όπως οι μονάδες αφαλάτωσης στα μικρά νησιά μπορούν να τους δώσουν με μικρό κόστος το πολυτιμότερο αγαθό. Επίσης, πολλά νησιά έχουν θέμα με την υφαλμύρωση, γι’ αυτό το φράγμα δημιουργεί μία πίεση που με την πάροδο των ετών την σταματά.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο