Από την πλατεία Κύπρου ξεκινά σήμερα η μάχη για τα νησιά

Από την πλατεία Κύπρου ξεκινά σήμερα η μάχη για τα νησιά

Από την πλατεία Κύπρου ξεκινά σήμερα η μάχη για τα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 273 ΦΟΡΕΣ

Αναμένεται ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή

Να προασπίσουν με κάθε τρόπο τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, είναι αποφασισμένοι οι κάτοικοι του νησιού, θέλοντας να αποτρέψουν την κατάρρευση της τοπικής οικονομίας.

Την αποφασιστικότητά τους αναμένεται να την εκφράσουν σήμερα το βράδυ, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου, όπου έχει προγραμματιστεί η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας απ’ όλους τους τοπικούς φορείς.

Η σημερινή συγκέντρωση μαζί με ανάλογες διαμαρτυρίες που θα γίνουν σε όλα τα νησιά, αναμένεται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στα σχέδια κατάργησης των μειωμένων συντελεστών (σ.σ. αν και υπάρχει εκτίμηση ότι δυστυχώς ήδη έχει συμφωνηθεί η κατάργησή τους).
Γενικώς πάντως η σημερινή συγκέντρωση αναμένεται ότι θα αποτελέσει την έναρξη για τη μάχη διάσωσης της τοπικής οικονομίας γι’ αυτό και δίνεται σ’ αυτήν ανάλογη βαρύτητα.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπόρων
«Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου, καλεί τα μέλη της, όλους τους επιχειρηματίες και τους πολίτες της Δωδεκανήσου, να στηρίξουν την προσπάθεια όλων μας ενάντια στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Προσκαλούμε όλους να παρευρεθούν την Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015, ώρα 21:00 στην Πλατεία Κύπρου για να ενώσουν και τη δικιά τους φωνή μαζί μας κατά της προσπάθειας εξάλειψης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Είναι επιβεβλημένη η προσέλευση του κάθε πολίτη της Ρόδου στη Πλατεία Κύπρου για να διεκδικήσει από κοινού μαζί μας το δικαίωμα στην επιβίωση του τόπου μας.
Η διεκδίκηση της ισότιμης επιβίωσης δεν είναι πλεονέκτημα αλλά προϋπόθεση συνέχισης της επιχειρηματικής μας ύπαρξης.

Ήρθε η ώρα η Κυβέρνησης του τόπου μας να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να υπόσχεται και να μην τηρεί τις υποσχέσεις της θεωρώντας τους νησιώτες , δευτέρας κατηγορίας πολίτες.
Λευκή επιταγή δεν έχει εκχωρηθεί σε κανένα πολιτικό για να παίζει με το μέλλον των οικογενειών μας και των νησιών μας».

Οι επαγγελματο-βιοτέχνες
«Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου, σε συνέχεια της προχθεσινής απόφασης του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, των παραγωγικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κοινή δράση και ενεργοποίηση όλων για την μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τα Σωματεία – μέλη της. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κος Μπόνης.

Αποφασίσθηκε η μαζική συμμετοχή όλων των Σωματείων και των μελών τους στη συγκέντρωση της 28ης Μαΐου στην Πλατεία Κύπρου. Αυτή η συγκέντρωση αποτελεί την αρχή κλιμακούμενων δράσεων που θα επεκταθούν και σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Σας καλούμε ΟΛΟΥΣ να υπερασπιστούμε ΜΑΖΙ τα συμφέροντα της νησιωτικής περιοχής μας και του νομού μας!».

Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων
«Η Ομοσπονδία Ενοικ/νων Δωματίων & Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου καλεί όλους τους επιχειρηματίες/μέλη των σωματείων της να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με τους παραγωγικούς φορείς κατά της μεθοδευμένης αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Ο κλάδος μας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού και μια ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε ολόκληρη την τοπική οικονομία!
Για το λόγο αυτό οφείλουμε να δώσουμε όλοι δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση που θα γίνει σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου 2015 και ώρα 21:00 στην πλατεία Κύπρου. Να είμαστε όλοι εκεί!».

Η Ένωση Εμπόρων
«Η Ένωση Εμπόρων Τυποποιημένων Τροφίμων, Ποτών και Τουριστικών Ειδών, απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους επιχειρηματίες /μέλη της αλλά και προς κάθε πολίτη, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με τους παραγωγικούς φορείς κατά της επερχόμενης αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ καθώς και της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου 2015 και ώρα 21:00 στην πλατεία Κύπρου.

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί για όλους μας κόκκινη γραμμή. Δεν είναι προνόμιο αλλά το μοναδικό μέτρο που έχει εφαρμοστεί για την προστασία της συνταγματικά κατοχυρωμένης νησιωτικότητας.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΖΗΤΑΜΕ την τήρηση του προγράμματος και των δεσμεύσεων-υποσχέσεων προεκλογικά των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ..

Έτσι ώστε να τηρηθεί το Σύνταγμα και η επιταγή των άρθρων 101 και 106 παρ. 2 της προστασίας της νησιωτικότητας, των οποίων μοναδική μέχρι σήμερα ουσιαστική εφαρμογή είναι ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. στα νησιά μας».

Σύσκεψη αύριο στο δήμο
Όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φορέων, των κομμάτων, των παραγωγικών τάξεων, οι βουλευτές του νομού αλλά και τέως βουλευτές και πρώην Δήμαρχοι, είναι αποδέκτες της πρόσκλησης του Δήμου της Ρόδου στην ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, αύριο, Παρασκευή, στις 7:00 το βράδυ, με θέμα: «Συντονισμός κινητοποιήσεων για τη μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά».

Υπενθυμίζεται ότι, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να συγκαλέσει αυτή τη σύσκεψη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου είχε τονίσει την ανάγκη να υπάρχει συντονισμός των όποιων κινητοποιήσεων ώστε να εξασφαλίζεται η επιτυχία τους.
Στη σύσκεψη της Παρασκευής, η οποία γίνεται μετά από τη σημερινή παρροδιακή κινητοποίηση στην πλατεία Κύπρου, έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, να παρευρεθούν:

Εκτός, βέβαια, από τα μέλη του δ.σ., οι βουλευτές Δωδεκανήσου, ο Περιφερειάρχης, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, εκπρόσωποι κομμάτων και συγκεκριμένα ο Συντονιστής της ν.ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Μαυροματάκος, η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κα Νατάσα Βενετοκλή, ο υπεύθυνος της ν.ε. της Χρυσής Αυγής κ. Σάββας Σπυρίδης, ο Γραμματέας της τ.ε. του ΚΚΕ Δωδεκανήσου κ. Τάκης Πότσος, ο περιφερειακός συντονιστής στο «Ποτάμι» κ. Χαράλαμπος Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝ.ΕΛ. κ. Νίκος Γιαννάς και ο Γραμματέας της ν.ε. ΠΑΣΟΚ κ. Τιμόθεος Παρασκευάς.
Επίσης, έχουν προσκληθεί οι τέως βουλευτές κ. Βασίλης Υψηλάντης και κα Μίκα Ιατρίδη, ο τέως Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, όπως και οι πρώην Δήμαρχοι Ρόδου κ.κ. Σάββας Καραγιάννης, Μάνος Κόκκινος, Γιώργος Γιαννόπουλος και Στάθης Κουσουρνάς.

Από πλευράς φορέων, έχουν προσκληθεί οι Πρόεδροι των τριών Επιμελητηρίων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, της Ένωσης Διευθυντών Ξενοδοχείων, της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων, της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων, του Συνδέσμου Ταξί, των Καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης κ.α.

Παρέμβαση Αυγενάκη
Στην πρόθεση κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θέμα που βρίσκεται στη διαπραγμάτευση μεταξύ Κυβέρνησης και θεσμών, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, διαβιβάζοντας επιστολή του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών - ΕΟΑΕΝ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «Ο ΕΟΑΕΝ εκφράζει την ανησυχία του αλλά και την κάθετη αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί αυτό θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην χειμαζόμενη από την κρίση επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά μας, θα επιφέρει κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαβίωσης και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα της νησιωτικής παραγωγής και ιδιαίτερα του τουριστικού προϊόντος».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ δεν αποτελεί προνόμιο ή χαριστική ρύθμιση για τα νησιά μας, αλλά χορηγήθηκε ως ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα οξυμένα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, όπως το αυξημένο μεταφορικό κόστος, οι μειωμένες οικονομίες κλίμακας, κ.λ.π., καθώς επίσης και για συγκεκριμένους εθνικούς και κοινωνικούς λόγους που δεν έχουν εκλείψει.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ένα «τέτοιο μέτρο θα έχει αναπόφευκτα ολέθριες επιπτώσεις στην νησιωτική κοινωνικοοικονομική ζωή, θα συρρικνώσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ερημοποίηση τα νησιά μας» και ζητούν τη σύγκλιση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα για την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας, αλλά και να σας αναπτύξουμε τους λόγους που επιβάλλουν την διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».

Διαβάστε ακόμη

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη

Ε.Κ.Ρ.: Οι ασφαλισμένοι να μη δέχονται να πληρώνουν συμμετοχή μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη στο παραπεμπτικό για εξετάσεις

Περιοδεία και ομιλίες του υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Τσιόδρα σε Ρόδο και Κω στις 29 & 30 Απριλίου

ΣΥΡΙΖΑ: Σε Καστελόριζο και Ρόδο ο Στ. Κασσελάκης

Μετά από ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή διαφαίνεται λύση για τους οικοπεδούχους στο Χαράκι