Στράτος Καραγαβριηλίδης: «Ο οίνος απολαμβάνεται κυρίως μέσω των αισθήσεών μας»

Στράτος Καραγαβριηλίδης: «Ο οίνος απολαμβάνεται κυρίως μέσω των αισθήσεών μας»

Στράτος Καραγαβριηλίδης: «Ο οίνος απολαμβάνεται κυρίως μέσω των αισθήσεών μας»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 308 ΦΟΡΕΣ

Ο Στράτος Καραγαβριηλίδης τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται στη Ρόδο ως πωλητής, και ως Απόστολος του κρασιού για κάθε επιχείρηση εστίασης. Είναι πλέον και συνεργάτης της RFN…

Ποιό είναι για σένα το πιο γοητευτικό κομμάτι στον κόσμο του κρασιού;

Ο οίνος απολαμβάνεται κυρίως μέσω των αισθήσεών μας, και τις ικανοποιεί σχεδόν όλες! Η απόλαυση που σου δίνει το κρασί σε όλα τα επίπεδά του, όχι μόνο στην γεύση αλλά και στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, στη χαρά και στη λύπη, στα δύσκολα και στα εύκολα, είναι λοιπόν ένας δρόμος που δεν έχει τέλος.

Πόσο συχνά συναντάς ανθρώπους που πραγματικά κατέχουν από κρασί;

Έχω περάσει από το WSPC (Επαγγελματικό Κέντρο Οίνου και Αποσταγμάτων) του Λαζαράκη, του μοναδικού Έλληνα master of wine, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια Αμπελουργίας, Οινολογίας και Γευσιγνωσίας Κρασιών, και σε αυτή την κατάρτιση προστιθεται η εμπειρία συμμετοχής κάθε χρόνο σε εκθέσεις κρασιού στην Ελλάδα και οι επισκέψεις σε οινοποιία. Παρόλ’ αυτά, κάθε άνθρωπος που πίνει κρασί έχει κάτι να σου πει για αυτό, που εσύ δεν το έχεις καταλάβει! Ανακαλύπτεις συνεχώς νέα αρώματα και νέες γεύσεις μέσα από τη γνωριμία με νέους ανθρώπους…

Πώς πιστεύεις ότι το αντικείμενό σου μπορεί να επικοινωνηθεί καλύτερα, έξω από ένα εστιατόριο;

Μέσω του διαδικτύου όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει εντατικότερη ενημέρωση, αρκεί να έχει κανείς την διάθεση να το ψάξει. Σημαντική επίσης είναι και η διαδικασία της γευσιγνωσίας. Πρόσφατα ήμουν σε ένα Super Market, έβαλα μερικά κρασιά στη σειρά, και ο κόσμος πλησίαζε και τα δοκίμαζε. Αυτή η γευστική δοκιμή στα κρασιά ενός παραγωγού, σίγουρα θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλους. Για κάθε άνθρωπο (Οινόφιλο) που ξεκινάει τώρα, στα πρώτα βήματά του, η συμβουλή μου είναι να ξεκινήσει από τα απλά κρασιά, τις ελληνικές ποικιλίες, και σιγά-σιγά να ανεβαίνει επίπεδο. Εκείνος αργότερα θα σταματήσει όπου και όταν επιλέξει.

Πόσο "ακριβό σπορ" είναι τελικά το κρασί;

Δεν είναι απαραίτητα απαγορευτικά ακριβό, όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει όρια το συγκεκριμένο σπορ…

Πού βρίσκεται η ντόπια οινοπαραγωγή σε σχέση με την εγχώρια; H εγχώρια σε σχέση με την διεθνή;

Το 1971 θεσμοθετήθηκε η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για την περιοχή της Ρόδου. Από λευκούς οίνους παράγουμε Αθήρι, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, και για τους ερυθρούς ή ερυθρωπούς παράγουμε Μανδηλαριά (Αμοργιανό) και μαυραθήρικο. Στην Ελλάδα έχουμε τις εξης περιφέρειες κρασιών : Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνια νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νησιά Αιγαίου και Κρήτη.

Σε αυτές τις περιφέρειες λοιπόν δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 700 παραγωγοί, ενώ τα οινοποιεία είναι περίπου 590. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε γι’ αυτά πιο αναλυτικά στη συνέχεια… Να είστε καλά και να πίνετε!

Πηγή: rodosfoodnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές