Δοσίλογους και μειοδότες κατήγγειλε ο Γιώργος Χατζημάρκος

Δοσίλογους και μειοδότες κατήγγειλε ο Γιώργος  Χατζημάρκος

Δοσίλογους και μειοδότες κατήγγειλε ο Γιώργος Χατζημάρκος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 104 ΦΟΡΕΣ

Ξεσπάθωσε ο περιφερειάρχης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ

Κάθε άλλο παρά…φειδωλός ήταν ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε η χθεσινοβραδυνή κινητοποίηση για την αποτροπή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, κάνοντας λόγο, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, για «προδότες, δοσίλογους και μειοδότες, που η ιστορία θα τους κρίνει πάρα πολύ άσχημα», ενώ έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει να δουλεύει για την «επόμενη ημέρα».

Ξεκινώντας ο Περιφερειάρχης, μίλησε για μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας αλλά και για τον τόπο μας ειδικότερα στην οποία βρισκόμαστε, και για τη μεγάλη αγωνία που είναι πρωτίστως για τη χώρα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αφήσει στην άκρη το γεγονός ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στο να απολέσουμε το τελευταίο μέτρο στήριξης της νησιωτικότητας, το ειδικό φορολογικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου.

«Δυστυχώς, τα νησιά έχουν στοχοποιηθεί, έχουν κατασυκοφαντηθεί, τόσο τα ίδια όσο και το ειδικό αυτό καθεστώς», είπε για ακόμα μία φορά ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε ότι, αυτό, φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά δυσνόητο, διαχρονικά, για πολλούς κυρίως από τους ασκούντες Διοίκηση στην Αθήνα. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι, ως πολιτικός φορέας, το ζήτημα το έχουν κρατήσει, όλους αυτούς τους μήνες, πολύ ψηλά, όπως ακριβώς απαιτείτο.

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν χθες το βράδυ οι παραγωγικοί φορείς του τόπου, με τη στήριξη και της Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για τον κοινό αγώνα, να σωθεί το τελευταίο μέτρο νησιωτικότητας στον τόπο μας.

Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση η ανταπόκριση των συμπατριωτών μας χθες το βράδυ να ήταν τέτοια ώστε να ενδυναμώσει και αυτούς που δίνουν τη μάχη, «όσους τη δίνουν τη μάχη, τους λίγους ομολογουμένως που δίνουν τη μάχη αυτή, μια και οι περισσότεροι…έχουν παραδοθεί στην κομματική τους ταυτότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά, αφού το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο στην περίπτωση που υλοποιηθεί η εξαγγελθείσα κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.

Εξέφρασε, ακόμη, την ελπίδα το μήνυμα από τη Ρόδο να είναι όσο ηχηρό πρέπει να είναι αφού μια κοινωνία δεν μπορεί μόνο να περιμένει αλλά και η ίδια είναι διατεθειμένη να δώσει μία ελάχιστη παρουσία σε έναν αγώνα εξαιρετικά κρίσιμο.

Όσο αφορά στις προχθεσινές κινητοποιήσεις στις Κυκλάδες, ο ίδιος χθες είχε διαδοχικές συναντήσεις και δεν είχε πλήρη περιγραφή, ωστόσο υπήρξε μία συνάντηση στο Δημαρχείο της Σύρου και της Νάξου.

Ο Περιφερειάρχης, θέλησε, ακόμη, να διευκρινίσει ότι είναι πολλά τα μέτρα που συζητούνται αλλά έχουν επικεντρωθεί στο καθεστώς ΦΠΑ επειδή τα υπόλοιπα είναι μέτρα που αν αύριο το πρωί επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα, μπορούν να καταργηθούν, όχι, όμως, και οι μειωμένοι συντελεστές αφού πρόκειται για ένα μέτρο που, αν χαθεί, δεν μπορεί να επανέλθει, με βάσει τις συμφωνίες που ισχύουν στην Ε.Ε.

Και, στην περίπτωση που συμβεί, όπως είπε, θα είναι μία απώλεια η οποία θα βαρύνει ιστορικά, βεβαίως, αυτούς που θα πάρουν την απόφαση «αλλά θα πλήξει με πολύ καθοριστικό τρόπο την οικονομία μίας περιοχής πολύ μεγάλης και σε έκταση αλλά, πάνω απ’ όλα, σε προοπτική και δυνατότητα να δουλέψει και να στηρίξει αυτό το μεγάλο εθνικό αγώνα, στον οποίο προθύμως προσφέρει πάντοτε πάρα πολλά».

Σκληρές εκφράσεις
Ο Περιφερειάρχης συνέχισε λέγοντας ότι, αυτές τις κρίσιμες στιγμές, «δεν λειτουργούμε όλοι…μέσα σε έναν κομματικό σωλήνα, δεν λειτουργούμε όλοι με ιδιοτελή κίνητρα. Τουλάχιστον κάποιοι προτάσσουμε το συμφέρον του τόπου μας πάνω από οποιαδήποτε κομματική-προσωπική ατζέντα».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε για την πρωτοβουλία των παραγωγικών φορέων του νησιού: «Θεωρώ εξαιρετικά τιμητικό το γεγονός ότι άνθρωποι ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας, την οποία προφανώς δικαιούνται όλοι να έχουν, να υψώνουν την φωνή και το ανάστημά τους και στρέφονται και κατά το φορέα τους, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Σήμερα, βλέπω υποταγμένους, ανθρώπους οι οποίοι σκύβουν το κεφάλι, βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου τους και ως νέοι δοσίλογοι πουλάνε την ιστορία του τόπου τους. Στους φορείς δεν το έχω δει ποτέ αυτό. Στους φορείς έχω δει ότι το συμφέρον του τόπου τους ήτανε πάντοτε πάνω από το κομματικό συμφέρον. Πρώτη φορά βλέπω να προδίδεται η ιστορία αυτού του τόπου από πολιτικούς εκπροσώπους του, οι οποίοι προτάσσουν-επαναλαμβάνω-ως δοσίλογοι την κομματική τους ταυτότητα».

Ερωτηθείς σε ποιους αναφέρεται, ο Περιφερειάρχης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για ένα δελτίο τύπου που, όπως είπε, οι συντάκτες του οποίου θεωρεί ότι είναι δοσίλογοι, εννοώντας την ανακοίνωση που εξέδωσε η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των συντελεστών ΦΠΑ. Είπε, συγκεκριμένα: «Μόνο άνθρωποι προδότες της ιστορίας του τόπου τους θα μπορούσαν να έχουν συντάξει ένα τέτοιο επαίσχυντο κείμενο. Να ντρέπονται γι’ αυτό».

Κληθείς, στη συνέχεια, να χαρακτηρίσει τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών, καταρχήν ξεκαθάρισε ότι κατανοεί πολύ καλά πως η πολιτική λειτουργία κάποιου ο οποίος είναι σε έναν πολιτικό φορέα του βάζει περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του και βέβαια στην έκφραση και τις απόψεις του. Μάλιστα, ανέφερε ότι δεν έχει χάσει τη δυνατότητα να μιλάει με όλους και γνωρίζει ότι δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη γύρω από αυτό το θέμα και καταλαβαίνει ότι οι δικές τους κινήσεις ίσως πρέπει να γίνουν πιο προσεκτικά σε σχέση με κάποιων άλλων. «Μέχρι εκεί υπάρχει η κατανόηση όλων», είπε και συμπλήρωσε:

«Από εκεί και πέρα, μετά την κατανόηση, έχουμε το φαινόμενο να επιτίθενται κάποιοι δημόσια σε αυτούς που τολμούν να υπερασπιστούν το συμφέρον του τόπου τους με έναν ξεκάθαρο τρόπο, να δυσφημούν αυτούς οι οποίοι αγωνίζονται και να προτάσσουν απέναντι στην ιστορία-γιατί είναι κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου αυτό που καλούμαστε να υπερασπιστούμε-τον κομματικό τους χώρο με εκφράσεις αχαρακτήριστες. Ξαναλέω ότι είναι ντροπή τους, η ιστορία θα τους κρίνει πάρα πολύ άσχημα γιατί οποιοσδήποτε πρόδωσε τον τόπο του δεν νομίζω να βρήκε γωνιά στην ιστορία που να τον άντεχε»!

Ερωτηθείς, ακόμη, σχετικά με την καμπάνια των παραγωγικών τάξεων και στην κριτική που αυτή δέχθηκε από την τοπική κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε με εξίσου σκληρό τρόπο λέγοντας: «Όλα αυτά είναι μόνο στο μυαλό ανθρώπων που ζουν και σκέφτονται κομματικά και δεν μπορούν να βρουν ένα κυβικό αέρα να αναπνεύσουν ελεύθεροι σκεπτόμενοι τον τόπο τους.

Αυτά που σήμερα διακυβεύονται, μέχρι τώρα, στην ιστορία αυτού του τόπου ήταν απολύτως αυτονόητα και δεδομένα, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας, από ανθρώπους που είχαν δημόσιο λόγο και ρόλο. Η ελεύθερη έκφραση σήμερα ποινικοποιείται για πρώτη φορά από ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικοί, οι οποίοι ξεπουλάνε με τη μεγαλύτερη ευκολία που έχει γίνει ποτέ τα ιερά αυτού του τόπου. Και όλα αυτά τα κάνουν επιτιθέμενοι σε αυτούς που υπερασπίζονται το δίκιο του τόπου τους, ανακαλύπτοντας ανύπαρκτες πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Αυτοί οι οποίοι σήμερα κατηγορούνται είναι οι ίδιοι που και στο παρελθόν έχουν στραφεί με τον ίδιο τρόπο εναντίον των πολιτικών φορέων τους οποίους υποτίθεται ότι σήμερα υπηρετούν. Αυτοί που σήμερα τους κατηγορούν για πεμπτοφαλαγγίτες δεν ήταν ποτέ σε αυτό το μετερίζι. Ήτανε πάντα απέναντι. Κι αυτοί που σήμερα μιλάνε για τρομολαγνεία, την έκαναν όχημα της δικής τους πολιτικής διαδρομής για χρόνια, όταν ξήλωναν τα πεζοδρόμια με το παραμικρό.

Σήμερα, δεν δέχονται τον αντίλογο και είναι πεμπτοφαλαγγίτες ποιοι; Αυτοί οι οποίοι πηγαίνουν πολιτισμένα, με μια πρόσκληση καλούν τον κόσμο να πάει στην πλατεία της πόλης τους και να δηλώσουν με την παρουσία τους εκεί ότι αντιτίθεται σε ένα μέτρο το οποίο, αυταπόδεικτα, θα πλήξει υφεσιακά την τοπική οικονομία, σε έναν βαθμό που την εκτίμηση ακόμη για το μέγεθος της ζημιάς δεν μπορούμε να την κάνουμε.

Γι’ αυτό λέω: Να ντρέπονται απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου γιατί αυτή θα τους καταχωρήσει στη γωνιά των μειοδοτών που ψύχραιμα, χρόνια μετά, ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποτυπώσει την αλληλουχία και μια σειρά από γεγονότα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θα δει λοιπόν και θα συνδέσει φορείς και πρόσωπα που έχουν μία διαχρονικά σταθερή στάση, σταθερό πολιτικό λόγο για τα ίδια θέματα, λένε τα ίδια πράγματα, ανεξαρτήτως πολιτικής κατάστασης και του ποιος κυβερνούσε και θα δουν και κάποιους οι οποίοι…σαν τις μαϊμούδες από δέντρο σε δέντρο, πηδάνε και εύκολα χαρακτηρίζουν, ανίκανοι να διαχειριστούν τη δική τους ανεπάρκεια, να εκπροσωπήσουν αυτό τον τόπο και να υψώσουν το δικό τους ανάστημα.

Οι μόνοι σκυμμένοι σήμερα είναι αυτοί. Όλοι οι άλλοι περπατούν όρθιοι, κοιτάνε τον κόσμο στα μάτια και δεν έχουν να ντρέπονται για τίποτα γιατί το παρελθόν τους είναι πεντακάθαρο, τουλάχιστον σ’ αυτά τα θέματα».

Η επόμενη μέρα
Όσο για το τι θα γίνει στην απευκταία περίπτωση που καταργηθεί το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ, καταρχήν, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι η εικόνα που έχει για την προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια-μια και έγινε τέτοια αναφορά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου- είναι ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα αφού είναι θέμα εθνικού δικαίου.

Από εκεί και πέρα, για τη δύσκολη επόμενη μέρα, όπως είπε, είναι πάρα πολλά αυτά που θα πρέπει να κάνουμε και πάνω απ’ όλα να δούμε πως θα αμβλύνουμε τις επιπτώσεις, εάν τελικά υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα, έκανε γνωστό, ότι, ήδη, η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει και δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση και ετοιμάζει προτάσεις και παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία να ζητήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία εστιάζει στο θέμα αυτό, δηλαδή στο μεγάλο θέμα της νησιωτικότητας η οποία μπορεί να υπηρετηθεί με πολλούς τρόπους.

Σε εθνικό επίπεδο «πώς να πας να δώσει τη μάχη όταν η κυβέρνηση σου καταργεί το τελευταίο μέτρο στήριξης της νησιωτικότητας», αναρωτήθηκε ο Περιφερειάρχης λέγοντας ότι γι’ αυτό προτάσσουν το ευρωπαϊκό επίπεδο και έγινε το αίτημα. Μάλιστα, ανέφερε ότι βρίσκονται σε επαφή με το γραφείο του Προέδρου της Κομισιόν και έχει λόγους να πιστεύει ότι αυτό θα υλοποιηθεί.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Η ανακοίνωση του ν.ε. του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως εξής:
«Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου καλεί τους πολίτες των νησιών μας να δώσουν το παρόν να συμμετέχουν, να στηρίξουν, να διεκδικούν και να επαγρυπνούν στην δύσκολη διαπραγματευτική προσπάθεια που διεξάγει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση, απέναντι στους αδιάλλακτους δανειστές στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, και ειδικότερα στο ζήτημα του ΦΠΑ.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, είναι και κόκκινες γραμμές του λαού, και εμάς των νησιωτών ακόμη περισσότερο.

Το ειδικό καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ θεσπίστηκε για την εξάλειψη των ανισοτήτων που προκαλούνται λόγω της γεωγραφίας της χώρας. Διεκδικούμε την έμπρακτη αναγνώριση των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στα νησιά (νησιωτικότητα) εκ μέρους του κράτους και σε άλλους τομείς πέραν του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, όπως ενδεικτικά είναι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις (συχνότητα - κόστος), η ύπαρξη δημοσίων υπηρεσιών στα νησιά.

Τα νησιά μας έχουν ανάγκη ενός συνολικότερου αναπτυξιακού προγραμματικού πλαισίου, που θα θεσμοθετεί πάγια μέτρα για την άμβλυνση ή ακόμη και το μηδενισμό των μειονεκτημάτων της νησιωτικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το άμεσο διεκδικητικό μας πλαίσιο και να μην περιορίζεται απλά στην υπεράσπιση αποσπασματικών μέτρων, υπό μορφή εξαιρέσεων (π.χ. μειωμένο ΦΠΑ, ΔΗΦΟΔΩ), αλλά να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη ζωή των συμπατριωτών μας.

Οι πολίτες των νησιών μας, θα πρέπει να στρέψουν την αντιπαράθεσή τους προς τους δανειστές και τα κόμματα που στήριζαν την ίδια πολιτική τόσα χρόνια, και συνεχίζουν να στηρίζουν ως τρόικα εσωτερικού, με την φθηνή και ατελέσφορη αντιπολίτευσή τους προς την κυβέρνηση που μεταφράζεται σε σύμπλευση με τις απαιτήσεις των δανειστών. Τα κροκοδείλια δάκρυα της ΝΔ και των υπολοίπων μνημονιακών, για το ΦΠΑ, δεν συγκινούν πλέον κανέναν.

Οι δανειστές, οι θεσμοί, έχουν μάθει να πιέζουν και να απαιτούν και οι απαιτήσεις τους να γίνονται αναντίρρητα αποδεκτές. Τα έτοιμα νομοσχέδια που απλά μεταφράζονταν στα ελληνικά είναι πλέον παρελθόν και οι νέες συνθήκες που ορίζει η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αποδεκτές από τους εταίρους.

Οι yesmen είναι αυτοί που έστρωσαν το δρόμο στην επιβολή των αντιαναπτυξιακών μνημονιακών νόμων. Η κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα, καλείται να ανακόψει την περαιτέρω επέλαση όλων των βάρβαρων πολιτικών που παρά την πεφρασμένη βούληση των Ελλήνων πολιτών για αναχαίτισή τους στις 25 του Γενάρη, οι θεσμοί εξακολουθούν να θέλουν να μας επιβάλλουν.

Όσον αφορά τα καλέσματα για αγώνα και τις κινητοποιήσεις των παραγωγικών φορέων του τόπου μας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα μας έβρισκαν περισσότερο σύμφωνους εάν δεν συνοδεύονταν από παραπλανητικά και εσχατολογικά προσκλητήρια αγώνα με αφίσες και συνθήματα που θυμίζουν τις μονταζιέρες και τα λιβελογραφήματα που συνήθως συντάσσονται στα γραφεία της Συγγρού.

Εάν ο τόπος μας κινδυνεύει μία φορά από τους δανειστές και τις παράλογες απαιτήσεις τους, κινδυνεύει περισσότερο από την ακατάσχετη τρομολαγνία, τις κρίσεις πανικού, την διασπορά ψευδών ειδήσεων, τον ενορχηστρωμένο αγώνα για δημιουργία αρνητικού κλίματος κατά της κυβέρνησης.

Αυτή την στιγμή, δεν χρειαζόμαστε 5η φάλαγγα στον τόπο μας. Χρειαζόμαστε ένα ευρύ μέτωπο υπεράσπισης του δίκαιου απέναντι στο άδικο, υπεράσπισης των αγώνων και των θυσιών του λαού μας στα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνταχτούμε με όσους πραγματικά εννοούν, ότι η υπεράσπιση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα πρέπει να αποτελεί για τους νησιώτες κόκκινη γραμμή στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ακόμη και εάν θα οδηγήσει σε ρήξη μαζί τους. Τι λέτε;..

Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται πολύ πιο ειλικρινής, δυναμική και παραγωγική από αυτό που αντέχουν οι μονταζιέρες της ΝΔ.... Στην Ιστορία δεν θα αποτελέσουμε ούτε την παρένθεση ούτε και την αγκύλη. Βάζουμε τελεία και παύλα στο φαύλο παρελθόν και προχωράμε σταθερά μπροστά, κερδίζοντας καθημερινά με τους αγώνες μας την ελπίδα και την αξιοπρέπεια!»

Διαβάστε ακόμη

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης