Ιδιαίτερα πετυχημένο το 8ο Φεστιβάλ Γεύσης (βίντεο- φωτορεπορτάζ)

Ιδιαίτερα πετυχημένο το 8ο Φεστιβάλ Γεύσης (βίντεο- φωτορεπορτάζ)

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 234 ΦΟΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Πάτμο

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε για μια ακόμη φορά στο 8ο Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιουνίου στην Πάτμο και στο οποίο συμμετείχαν 9 νησιά.

Με 150 πιάτα, τα νησιά Τήνος, Φολέγανδρος, Σάμος, Φούρνοι, Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Λειψοί, Αγαθονήσι, διαγωνίστηκαν στις κατηγορίες Κρεατικά, Λαδερά-τυριά-πίτες, Θαλασσινά και Γλυκά.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Γιάννης Γιαννέλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα κ. Φιλήμων Ζαννετίδης, ο έπαρχος Καλύμνου κ. Γ. Θεμέλαρος, ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγκος, ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και εκατοντάδες Πάτμιοι και τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί.

Αριστείδης Μιαούλης και Γιώργος Αμυράς  ήταν οι παρουσιαστές του Φεστιβάλ
Αριστείδης Μιαούλης και Γιώργος Αμυράς ήταν οι παρουσιαστές του Φεστιβάλ


Παρουσιαστές του Φεστιβάλ ήταν ο Πάτμιος δημοσιογράφος κ. Αριστείδης Μιαούλης καθώς και ο βουλευτής του κόμματος "Ποτάμι" και δημοσιογράφος κ. Γιώργος Αμυράς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τα χορευτικά απο τους πολιτιστικούς συλλόγους των νησιών, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γευθούν την κουζίνα τους και να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους.

Οι γευσιγνώστες Ντίνα Νικολάου, Γεωργία Κοφινά, Μπενέτος Ματθαίου, Γιώργος Γρύλλης, Δημήτρης Παμπόρης και Στέλιος Γρηγοριάδης δοκίμασαν όλα τα διαγωνιζόμενα πιάτα δίνοντας τα βραβεία για κάθε κατηγορία.

Δεκάδες ήταν οι συνταγές που διαγωνίστηκαν από τα 9 νησιά που πήραν μέρος
Δεκάδες ήταν οι συνταγές που διαγωνίστηκαν από τα 9 νησιά που πήραν μέρος


Τα πιάτα που κέρδισαν βραβεία στις θεματικές κατηγορίες ήταν τα παρακάτω:
Κρεατικά
1ο βραβείο
Νο 6 κατσικάκι γεμιστό Σύλλογος Αγαθονησίου ΥΕΤΟΥΣΑ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
2ο βραβείο Νο 77 κουνέλι στιφάδο με φέτα Σύλλογος Ομάδα Αγάπης Δήμου Λέρου ΛΕΡΟΣ
3ο βραβείο Νο 37 Μουσακάς Γιάνναρου Ελένη ΠΑΤΜΟΣ

Γλυκά
1ο Βραβείο
Νο 27 Κατάδες Σάμου Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου ΣΑΜΟΣ
2ο βραβείο Νο 8 Αμυγδαλωτά με ανθόνερο Μαρία Σκεμπέ ΠΑΤΜΟΣ
3ο βραβείο Νο 43 Μπουρέκια Πάτρα Μανουσάκη ΦΟΥΡΝΟΙ

Θαλασσινά
1ο Βραβείο
Νο 84 Χταπόδι στιφάδο Γιάννα Κάβουρα ΠΑΤΜΟΣ
2ο Βραβείο Νο 34 Καλαμάρι γεμιστό Κατσαρού Χρυσούλα ΠΑΤΜΟΣ
3ο Βραβείο Νο 20 Ψάρι Σαβόρι Σύλλογος Γυναικών ΤΗΝΟΣ

Λαδερά τυριά - πίτες
1ο βραβείο
Νο 129 μυζήθρα Καλύμνου Φανή Ψαρρά ΚΑΛΥΜΝΟΣ
2ο βραβείο Νο 74 τυρόπιτες Πάτμου Χρυσή Γαμπιεράκη ΠΑΤΜΟΣ
3ο βραβείο Νο 16 σκορδαλιά με κάπαρη Σύλλογος Γυναικών Τήνου ΤΗΝΟΣ
Να σημειωθεί πως λίγο νωρίτερα, τιμήθηκαν ντόπιοι παραγωγοί ενώ παράλληλα οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Η ζωή στην ύπαιθρο" στην οποία απεικονίζονταν οι παραγωγοί επί τω έργω.
Κατά τη διάρκεια του 8ου Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης, το λόγο έλαβαν οι κ.κ. Γάκης, Σαντορινιός και Χατζημάρκος, σημειώνοντας:

Οι κ.κ. Γιαννέλης, Σαντορινιός, Γάκης
Οι κ.κ. Γιαννέλης, Σαντορινιός, Γάκης


• Δημήτρης Γάκης
Είναι μια μαγευτική βραδιά σήμερα όπου μέσα στο τοπίο αυτό που προσδίδει η θρησκευτικότητα της Πάτμου, έρχεται να δέσει και να αναδείξει από την ιστορία και από την παράδοση, τις γεύσεις των νησιών, τα οποία θέλουν να παντρέψουν τα δικά τους ήθη, τη δικιά τους ταυτότητα, να την κάνουν σημερινή ταυτότητα για να την προσδώσουν στον τουρισμό. Είναι μια προσπάθεια η οποία είναι απαραίτητη, μέσα απο την οποία θα αναδείξει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος αλλά ταυτόχρονα θα καταδείξει ότι τα ήθη και τα έθιμα μάς, είναι ριζωμένα βαθιά και μπορούν ακόμη και σήμερα, όχι μόνο να τα επικαλούμαστε και να τα παρουσιάζουμε, αλλά να αποτελέσουν εκείνο το ηθικό και οικονομικό πλεονέκτημα μέσα από το οποίο μπορούμε να επιβιώσουμε ακόμη σαν χώρα. Ο πρωτογενής τομέας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανασύσταση και ανασύνθεση της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας.

• Νεκτάριος Σαντορινιός
Νομίζω οτι δεν χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια, γιατί σήμερα μιλάει η Δωδεκανησιακή και η Αιγαιακή παράδοση, μιλάνε οι μουσικές μας, τα παιδιά που χορεύουν τόσο ωραία, η γεύση, οι μυρωδιές και όλα αυτά δένουν με το πολύ ωραίο σκηνικό της Πάτμου. Πιστεύω οτι πρέπει να στρέψουμε τον τουρισμό μας και να τον αναβαθμίσουμε με αυτά τα χαρακτηριστικά, τα χαρακτηριστικά της ποιότητας τα οποία μπορούν να δώσουν μια άλλη ώθηση στον τουρισμό και να βελτιώσουν πάρα πολύ το οικονομικό μοντέλο της περιοχής μας.

Ο κ. Ζαννετίδης, ο κ. Χατζημάρκος με τη σύζυγό του  και ο έπαρχος Καλύμνου κ. Θεμέλαρος
Ο κ. Ζαννετίδης, ο κ. Χατζημάρκος με τη σύζυγό του και ο έπαρχος Καλύμνου κ. Θεμέλαρος


• Γιώργος Χατζημάρκος
Σήμερα εδώ, μαζί με το βόρειο Αιγαίο μαζί με τη Σάμο, μαζί με τους Φούρνους, μαζί οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η γαστρονομία μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ιστορία και η παράδοση μας, είναι ο μεγάλος πλούτος του Αιγαίου και πολύ περισσότερο μια εποχή που το Αιγαίο βάλλεται και αμφισβητείται, χρειάζεται να χτίσουμε όλοι μαζί τη νησιωτική συνείδηση, μια συνείδηση Αιγιακή. Αυτό γίνεται με κάθε ευκαιρία, και τα νησιά δείχνουν πως μπορούν να κρατάνε το χαμόγελο και την αισιοδοξία τους, να συνεχίσουν να είναι οι νησιώτες παραγωγικοί, να προσφέρουν σε αυτή τη χώρα πολύ περισσότερα από όσα απολαμβάνουν και να μην τους κάμπτει καθόλου η επίθεση που δέχονται.

Δεκάδες Πάτμιοι συμμετείχαν στην 4η ποδηλατοδρομία
Δεκάδες Πάτμιοι συμμετείχαν στην 4η ποδηλατοδρομία


• Να σημειωθεί πως το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε η 4η ποδηλατοδρομία Πάτμου, που διέρχεται από μια διαδρομή που ενώνει τα μνημεία του νησιού ξεκινώντας από τη Χώρα, πηγαίνοντας Κάμπο και τερματίζοντας στην Πέτρα της Καλικατσού, στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες πολίτες του νησιού της Πάτμου απολαμβάνοντας την όμορφη διαδρομή.
Το Φεστιβάλ διοργάνωσε η εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ και η ΜΚΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ενώ συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Πάτμου.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο 8ο Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο 8ο Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης

Διαβάστε ακόμη

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»

"Χτύπησαν" στην Πάτμο οι απατεώνες που ζητούν χρήματα από γονείς για δήθεν ατυχήματα των παιδιών τους

Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Πάππου συναντήθηκε ο δήμαρχος Πάτμου

Επιμνημόσυνη δέηση για το δυστύχημα του ΕΚΑΒ του 2001 πραγματοποιήθηκε στην Πάτμο στο μνημείο της ιατρού Σοφίας Μπεφόν