Διατροσόφια... ηλιόσπορος και φραγκόσυκο!

Διατροσόφια... ηλιόσπορος και φραγκόσυκο!

Διατροσόφια... ηλιόσπορος και φραγκόσυκο!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 722 ΦΟΡΕΣ

Οι ηλιόσποροι είναι τα αποξηραμένα και καβουρδισμένα σπέρματα του ηλίανθου.

Η κοινή ονομασία του φυτού Ήλιος προκύπτει από το γεγονός ότι το άνθος του ακολουθεί τον ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το ύψος του ηλίανθου κυμαίνεται από 1 έως 5 μέτρα.

Η καλλιέργεια του, ήταν γνωστή ήδη από το 3000 π.χ.

Ο ηλίανθος έχει την ιδιότητα καθαρισμού της γης από τοξικούς παράγοντες, γι αυτό και φυτεύεται ευρέως σε μολυσμένες περιοχές.

Το ηλιέλαιο, που είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα, εξάγεται από τα σπέρματα του ηλίανθου και χρησιμοποιείται κυρίως σε σαλάτες, φαγητά και για το τηγάνισμα.

Οι κόνδυλοι του είναι γνωστοί με την ονομασία Αγκινάρα της Ιερουσαλήμ γιατί μαγειρεμένοι έχουν γεύση αγκινάρας. Οι ηλιόσποροι είναι πολύ πλούσιοι σε μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, σελήνιο σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές στερόλες . Οι ηλιόσποροι παρέχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση και προστασία της επιδερμίδας.

Προσθέστε τους στη σαλάτα, στο πιλάφι, στα φαγητά, στο ψωμί και σε κουλουράκια.

Φραγκόσυκα

Η φραγκοσυκιά είναι κακτοειδές φυτό, που φτάνει τα 3 έως 5 μέτρα. Ο καρπός της φραγκοσυκιάς είναι το φραγκόσυκο που περιβάλλεται από μικρά αγκαθάκια σαν χνούδι, στην επιφάνειά του.

Η πατρίδα της φραγκοσυκιάς είναι η Κεντρική Αμερική αλλά πλέον έχει εγκλιματιστεί πλήρως στην Μεσόγειο. Εισήχθη στην Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο από τους θαλασσοπόρους, οι οποίοι επέστρεφαν από την ανακάλυψη της Αμερικής κατά τον 15ο-16ο αιώνα.

Στην Κύπρο ονομάζεται παπουτσόσυκο και το φυτό παπουτσοσυκιά.

Τα φραγκόσυκα, τρώγονται είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, ενώ σε μεγάλες ποσότητες φέρνει δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να γίνει και γλυκό του κουταλιού.

Περιέχουν μαγνήσιο, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C και Β, καροτίνη, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Οι σπόροι του φραγκόσυκου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός ελαίου, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επουλωτική δράση, και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην υγεία του δέρματος.

Γράφει η Σουζάνα Ιωακειμίδου

Πηγή: rodosfoodnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές