Καταστροφή για τον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%

Καταστροφή για τον  τουρισμό η αύξηση  του ΦΠΑ στο 23%

Καταστροφή για τον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 130 ΦΟΡΕΣ

«Αν αυτό πραγματοποιηθεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% σε όλους τους κλάδους του τουρισμού το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, καθιστώντας το τουριστικό μας προϊόν παντελώς εκτός ανταγωνισμού, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των ανταγωνιστικών χωρών κυμαίνεται στο 8%-10%. Πρέπει να γίνει, για πολλοστή φορά, σαφές πως η απόφαση του επισκέπτη επηρεάζεται αναμφίβολα από το κόστος και η επιλογή του καθορίζεται πλήρως από αυτό» αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε ανακοίνωσή του.

«Αναμφίβολα, η επιβολή αυτή, θα στρέψει τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε άλλες ανταγωνιστικές και γειτονικές χώρες, στερώντας από την Ελλάδα αναγκαία έσοδα, αρκετές μονάδες στο ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας» συμπληρώνει. Τα στοιχεία από τις ανταγωνιστικές της ελληνικής τουριστικές αγορές είναι ενδεικτικά.

Αν και ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές στην εστίαση από τη διαμονή στα ξενοδοχεία ανάλογα με την κάθε αγορά το λεγόμενο «πακέτο», το σύνολο δηλαδή του ΦΠΑ και επί των δύο δαπανών με το οποίο τελικά επιβαρύνεται ο επισκέπτης, κυμαίνεται από 8% στην Τουρκία έως 10,3% στην Πορτογαλία όταν στην Ελλάδα ήταν στο 8,1% και απειλείται τώρα με τριπλασιασμό στο 23%.

Ο κλάδος του τουρισμού συμβάλλει άμεσα στη δημιουργία τουλάχιστον 9% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών του ΣΕΤΕ. Το 2014 παρουσίασε ανάπτυξη 11,3% ή 1,8 δισ. ευρώ (από 15,2 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2013 σε 17 δισ. ευρώ το 2014). Από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας.

Ως αποτέλεσμα για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ.
Σε 3 νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, την Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία τουλάχιστον 50% του ΑΕΠ τους. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση εκτιμάται πως στην αιχμή του σε συνδυασμό με την εστίαση προσφέρει το 30% των θέσεων μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, πλέον των θέσεων αυτοαπασχολούμενων σε 31 χιλιάδες μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2015, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 381 εκατ. έναντι πλεονάσματος 279 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014 (+36,8%).

Οι εισπράξεις ξεπέρασαν οριακά το 1 δισ. και η διεύρυνση του θετικού ισοζυγίου αποδίδεται στη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 127 εκατ. ή 14,4% σε σύγκριση με την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 24 εκατ. ή 4,0%. Στις, μέχρι στιγμής, αυτές επιδόσεις σημαντικό ρόλο στη θετική εξέλιξη του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της χώρας διαδραμάτισαν οι Βρετανοί και Αμερικανοί τουρίστες.
Στο πρώτο τετράμηνο παρατηρήθηκε αυξημένη προσέλευση Βρετανών κατά 44% και Αμερικανών τουριστών 54%. Αντίστοιχα οι εισπράξεις διευρύνθηκαν κατά 46% από τους Βρετανούς τουρίστες και κατά 67% από τους Αμερικανούς τουρίστες. Αντίθετα, υποχώρηση σημειώνουν οι τουρίστες από τη Ρωσία (-45%), όπως επίσης και οι εισπράξεις (-12%).

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
Ισχυρό πλήγμα θα επιφέρει στον κυβερνητικό σχηματισμό το ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης των δανειστών για ΦΠΑ 23% στα ξενοδοχεία και στην εστίαση.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η σχετική πρόταση άναψαν τα τηλέφωνα μεταξύ των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, ξενοδόχων και εστιατόρων. Άλλοι μιλούν από τώρα για εκατοντάδες λουκέτα και χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων. Ενώ και οι ψυχραιμότεροι κάνουν λόγο για ολοσχερή παράδοση του τουριστικού ρεύματος στην Τουρκία, στην Ισπανία και στους άλλους ανταγωνιστές.

Επίσης, όσοι έχουν υψηλές δανειακές υποχρεώσεις – μέχρι σήμερα εξυπηρετούμενες – σημειώνουν ότι πλέον δεν θα μπορούν να τις ικανοποιήσουν με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να περάσουν τα ξενοδοχεία τους στις Τράπεζες. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν ισχύσουν οι κόκκινες γραμμές που είχε θέσει σε σχέση με τη φορολογία του τουρισμού η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ή αν τελικά το καλοκαίρι του 2015 μείνει στην ιστορία ως η απαρχή ενός μαύρου κύκλου για τον πλέον μέχρι στιγμής ελπιδοφόρο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Και όλα αυτά ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν αφήσει ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή από τις παράνομες βίλες που ενοικιάζονται στα νησιά έως και 4.000 ευρώ την ημέρα.
**Η νέα ελληνική πρόταση, όπως έγινε γνωστό, τοποθετεί στον συντελεστή 13% όλα τα τρόφιμα και τα ξενοδοχεία, 23% στην εστίαση και διατήρηση της μείωσης του 30% στο ΦΠΑ στα νησιά.

Διαβάστε ακόμη

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ