Τεράστια η ζημιά στον τουρισμό μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Τεράστια η ζημιά στον τουρισμό μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Τεράστια η ζημιά στον τουρισμό μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 737 ΦΟΡΕΣ

Σε συναγερμό βρίσκονται τα ξενοδοχεία που διαπιστώνουν υστέρηση στις κρατήσεις

Ακόμα μεγαλύτερη υστέρηση καταγράφουν οι κρατήσεις για διακοπές στη Ρόδο, μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, καθώς ο ρυθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά ακόμα και σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Τουριστικοί παράγοντες δήλωσαν στη «Ρ» ότι αυτό το διάστημα συνήθως υπήρχαν καθημερινά εκατοντάδες κρατήσεις, όμως από το Σάββατο και έπειτα η κατάσταση είναι μάλλον απογοητευτική.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν επιφυλακτικοί στο να κλείσουν διακοπές στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία για την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης.
Ταυτόχρονα όμως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τουρίστες που ήδη κάνουν τις διακοπές τους στη Ρόδο την αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία, αφού δεν πρόκειται να συναντήσουν κανένα οικονομικό πρόβλημα.

Πάντως ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι και το γεγονός ότι χτες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου κατά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση, ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες και δράσεις αν παραστεί ανάγκη.

Δεν ανησυχούν οι τουρίστες
Ειδικότερα σε ότι αφορά τους επισκέπτες μας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς γι’ αυτούς δεν τίθεται πρόβλημα ρευστότητας.
Οι τουρίστες αφενός μεν έχουν πληρώσει το πακέτο των διακοπών τους και έχουν εξασφαλίσει και την επιστροφή τους, και αφετέρου για όσους θέλουν να κάνουν αναλήψεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού μπορούν να προσέρχονται στα ΑΤΜ και να προχωρούν σε αναλήψεις μετρητών χωρίς όριο.
Ταυτόχρονα μπορούν να εξυπηρετούνται και από τα ΑΤΜ που βρίσκονται μέσα στα ξενοδοχεία επίσης χωρίς όρια, κάτι που ισχύει φυσικά μόνο για τους τουρίστες-πελάτες τους.

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου, και διευθυντής της αλυσίδας ξενοδοχείων Atrium, Γιώργος Ματσίγκος, δεν υπήρξαν παράπονα από τουρίστες σε ότι αφορά την εξυπηρέτησή τους στη Ρόδο, αφού πέρα από τα παραπάνω, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αγορές και με πιστωτικές κάρτες.

Αυτό πάντως που υπογραμμίζει ο ίδιος είναι η δυσφήμιση που έχει προκληθεί στο εξωτερικό για τη χώρα μας, καθώς οι ουρές στα ΑΤΜ και οι κλειστές τράπεζες σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.

Ως απόρροια αυτής της εικόνας είναι το φρένο που έχει μπει στις κρατήσεις για το επόμενο διάστημα, οι οποίες πλέον είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο, μετά το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τυνησία, οι τουρ οπερέιτορς εξέταζαν το ενδεχόμενο να στρέψουν τους τουρίστες προς την Ελλάδα, σκέψη την οποία όμως εγκατέλειψαν το Σάββατο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κύπρος είναι αυτή που κερδίζει έδαφος πέρα φυσικά από την Τουρκία και την Αίγυπτο που επίσης θα βγουν κερδισμένες.

Έκτακτο δ.σ. στην ΕΞΡ
Όπως ήταν φυσικό οι εξελίξεις επέβαλαν και την έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΞΡ, στην οποία συζητήθηκε διεξοδικά η εικόνα που διαμορφώθηκε, μετά μάλιστα και τις ταξιδιωτικές οδηγίες από την Αγγλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Όπως επισημάνθηκε υπάρχει μεγάλη επιβράδυνση στις κρατήσεις λόγω του δισταγμού ο οποίος βασίζεται στην πολιτική αβεβαιότητα. Από την άλλη οι τουρ οπερέιτορς ετοιμάζονται να στρέψουν τους πελάτες τους σε άλλους προορισμούς αν το δημοψήφισμα αναδείξει το «όχι».
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση που πάρθηκε ήταν να παρακολουθεί η ένωση στενά το θέμα, καταγράφοντας την κατάσταση και αν χρειαστεί να παρέμβει με οποιοδήποτε τρόπο, υιοθετώντας μέτρα και δράσεις.

Σε συναγερμό ο τουρισμός
Σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού βρίσκεται ο τουριστικός κόσμος προκειμένου να μειώσει, κατά το δυνατό, τις απώλειες στον ελληνικό τουρισμό, οι οποίες, όπως αναφέρεται, επί του παρόντος δεν μπορούν να είναι μετρήσιμες.

Η εβδομάδα αυτή, όπως επισημαίνουν στο newmoney.gr οι τουριστικοί φορείς, θα είναι καθοριστική για το το μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο ακυρώσεων- κρατήσεων, ωστόσο το πλέον αρνητικό σενάριο, το οποίο σύσσωμος ο κλάδος ελπίζει να διαψευστεί, κάνει λόγο για δυνητικές απώλειες εφέτος στην ελληνική οικονομία έως 5 δισ. ευρώ λόγω των αντίστοιχων απωλειών από τον τουρισμό. Νούμερο, το οποίο προκύπτει με βάση την παραδοχή ότι ο πολλαπλασιαστής της τουριστικής δραστηριότητας κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,65 κι ότι -συνυπολογίζοντας και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του κλάδου για την ελληνική οικονομία- η συνολική συμμετοχή του κλάδου ανέρχεται μεταξύ 37 και 45 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από 20% του ΑΕΠ (Μελέτη Sete Intelligence: Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2014).

Εν μέσω λοιπόν ταξιδιωτικών οδηγιών από χώρες του εξωτερικού για την Ελλάδα λόγω των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, το …παρηγορητικό για τους ξενοδόχους και τις τουριστικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, τη δεδομένη στιγμή, στην ”καρδιά” της τουριστικής σεζόν, είναι ότι οι ξένοι τουρίστες δε θα έχουν προβλήματα με πιστωτικές και ΑΤΜ στις τράπεζες, αφού οι κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό και συνδέονται με λογαριασμούς ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων δεν υπόκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν για τους Έλληνες.

Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει αποδυθεί τα τελευταία 24ωρα σε αγώνα ενημέρωσης στους ξένους tour operators, οι οποίοι ζητούν επίμονα όλο το Σαββατοκύριακο, λεπτομέρειες για την κατάσταση στη χώρα, βλέποντας και τις εικόνες στα διεθνή ΜΜΕ για ουρές στα ΑΤΜs, ακόμη και αυτών του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Την ίδια στιγμή, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, μεγάλοι tour operators, με πελάτες στην Τυνησία, η οποία δέχθηκε το τραγικό τρομοκρατικό χτύπημα με τους 39 νεκρούς, στρέφουν τώρα τους τουρίστες τους σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου, χωρίς όμως να προτείνουν ”Ελλάδα”, έως ότου υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της κατάστασης…

Οι ταξιδιωτικές συστάσεις και η αντίδραση του υπουργείου Τουρισμού
Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους ξένους επισκέπτες που βρίσκονται ή πρόκειται να έρθουν στη χώρα μας, εν μέσω των ταξιδιωτικών συστάσεων που συνεχίζουν να εκδίδονται στο εξωτερικό για την Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εγγυάται την υψηλού επιπέδου ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους επισκέπτες της που την έχουν καταστήσει κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς.

«Το υπουργείο ενημερώνει όσους επισκέπτονται ή πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα, ότι τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι υφίσταται απόλυτη επάρκεια τόσο καυσίμων όσο και όλων των προϊόντων και υπηρεσιών, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη ζωή των επισκεπτών της τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια και στα νησιά».

Kόνσολας: Απαιτείται ασφάλεια και σταθερότητα

O επικεφαλής του τομέα Τουρισμού της Ν.Δ. και βουλευτής Δωδ/σου κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ο τουρισμός υφίσταται τις συνέπειες των επιλογών του κ. Τσίπρα. Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται το αυτονόητο: ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια σε μια χώρα, αποτελούν κυρίαρχα κριτήρια στην επιλογή των επισκεπτών μας.
Οι ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσαν ήδη χώρες που αποτελούν προνομιακές τουριστικές αγορές για την Ελλάδα, όπως η Γερμανία και η Μ. Βρετανία, αποτελούν επιβεβαίωση του αυτονόητου. Όσοι θεωρούν ότι δεν επηρεάζονται οι τουρίστες από το μέτρο του ελέγχου κεφαλαίου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόβλημα, προφανώς βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα και τη λογική.

Η εικόνα μιας χώρας με κλειστές τράπεζες και γενικευμένη αστάθεια, δεν είναι ελκυστική για όσους θέλουν να την επισκεφθούν. Η δυναμική του Ελληνικού Τουρισμού τα δύο τελευταία χρόνια, στηρίχθηκε στη σκληρή προσπάθεια. Κυρίως όμως στο κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας, που σήμερα έχει διαρραγεί. Με τον τουρισμό και την αγωνία χιλιάδων επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων, δεν παίζουμε. Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην ασφάλεια και στη σταθερότητα, να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.’’

O ελληνικός τουρισμός πρέπει να μείνει όρθιος

Συνήλθε χτες εκτάκτως η Διοικούσα Επιτροπή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας προκειμένου να εξετάσει τις επιπτώσεις από τις πρόσφατες εξελίξεις καθώς και πιθανά μέτρα για τη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού. Μετά το πέρας της Συνεδρίασης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας έχουν ήδη άμεσες, πραγματικές, αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό. Αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν όλοι.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, επαναφέροντας το συντομότερο δυνατό την κανονικότητα και τη σταθερότητα στην χώρα, που είναι οι απολύτως αναγκαίες προϋποθέσεις για να προστατευτεί ο ελληνικός τουρισμός και να μπορέσει να στηρίξει για ακόμη μία φορά την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Το Ξ.Ε.Ε., σε συνεργασία με τους υπόλοιπους τουριστικούς φορείς, επαγρυπνεί τόσο για τη διαφύλαξη της διεθνούς εικόνας της χώρας, αλλά και την αντιμετώπιση οποιονδήποτε φαινομένων εκμετάλλευσης της παρούσας κατάστασης, όσο και για την ενεργό υποστήριξη των μελών του.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις πλείστες όσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε οι Έλληνες ξενοδόχοι και επαγγελματίες του κλάδου, οφείλουμε να συνεχίσουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης να πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που η νέα πραγματικότητα επιφέρει στην ταξιδιωτική εμπειρία των επισκεπτών μας.

Καλούμαστε όλοι, μεταξύ άλλων, να ενημερώσουμε τους αλλοδαπούς επισκέπτες μας, για το ότι οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τους γίνονται αποδεκτές από τα ΑΤΜ χωρίς όρια και οι χρεώσεις εκκαθαρίζονται κανονικά από τις ελληνικές τράπεζες.

Προς το συμφέρον όλων είναι, ο ελληνικός τουρισμός να μείνει όρθιος για να μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα και στο μέλλον».

Διαβάστε ακόμη

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη