6 εκατομμύρια ευρώ σήκωσαν οι Ροδίτες από τα ΑΤΜ

6 εκατομμύρια ευρώ σήκωσαν  οι Ροδίτες από τα ΑΤΜ

6 εκατομμύρια ευρώ σήκωσαν οι Ροδίτες από τα ΑΤΜ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 943 ΦΟΡΕΣ

Άδειασαν ράφια σούπερ μάρκετ και δεξαμενές καυσίμων

Στέρεψαν πρώτα τα αποθέματα ψυχραιμίας και στη συνέχεια τα ΑΤΜ και τα… βενζινάδικα στο νησί της Ρόδου καθώς οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες σε κεντρικό επίπεδο μετά τις αποφάσεις που έλαβε η βουλή και η Ελληνική Κυβέρνηση.

Ένταση, συνωστισμός , ταλαιπωρία αλλά και μεγάλη αγωνία κυριάρχησαν το Σαββατοκύριακο και στη Ρόδο, με τις χιλιάδες ροδίτες να συνωστίζονται στα υποκαταστήματα των τραπεζών, επιδιώκοντας έτσι να βγάλουν μικρά ή μεγάλα ποσά καθώς επίσης και στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Η κατάσταση, από τα ξημερώματα της Παρασκευής, έδειχνε ότι θα εξελίσσονταν σε επίπεδα πρωτοφανή για τη χώρα μας και έτσι εξελίχθηκε τελικά καθώς χιλιάδες συμπατριώτες μας, με τον φόβο της αβεβαιότητας που κυριάρχησε, έσπευσαν από νωρίς στα ΑΤΜ για να κάνουν ανάληψη μικρών και μεγάλων ποσών, ενώ αντίστοιχα, έγιναν μαζικές αγορές σε σούπερ μάρκετ (κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης και βασικά τρόφιμα).

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις από τους εκπροσώπους των υποκαταστημάτων τραπεζών στο νησί της Ρόδου, ότι δηλαδή υπήρχε σχέδιο ανεφοδιασμού των ΑΤΜ και επάρκεια διαθέσιμων αποθεματικών ποσών για αυξημένες αναλήψεις, εν τούτοις η κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο:

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «ΡΟΔΙΑΚΗ» μέσα σε ελάχιστες ώρες, από το πρωί δηλαδή του Σαββάτου έως και τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Ιουνίου, είχαν κάνει… φτερά από τα ΑΤΜ της πόλεως Ρόδου, του Φαληρακίου, του Θεολόγου, της Σορωνής, της Λίνδου, της Ιαλυσού, των Αφάντου και της Νότιας Ρόδου, ποσά της τάξης των 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολύ γρήγορα τα περισσότερα μηχανήματα αυτόματης ταμειακής ανάληψης, τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ παρά τους συνεχείς εφοδιασμούς με ρευστό που έγιναν σε κεντρικά σημεία της πόλεως Ρόδου, η κατάσταση συνεχίστηκε με απίστευτους ρυθμούς με αποτέλεσμα στη συνέχεια να υπάρξει «μπλακ άουτ» για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μεγάλη ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους
Αυτοί που υπέστησαν περισσότερο απ’ όλους τις συνέπειες της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης, ήταν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ όπου οι μέρες πληρωμών των συντάξεών τους συνέπεσαν με αυτή την κατάσταση.
Η χθεσινή μέρα ήταν εφιαλτική πάντως για τους ανθρώπους αυτούς, αφού όσοι δεν μπόρεσαν να κάνουν αναλήψεις των ποσών τους μέσω των ΑΤΜ από το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο, υποχρεώθηκαν να μπουν στις ουρές της ταλαιπωρίας από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, για να πάρουν μέρος της σύνταξής τους.

Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί πλήρως μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Ήδη από χθες το μεσημέρι, τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα αναλήψεων με περιορισμό των ποσών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους από τους συμπολίτες μας δεν είχαν προλάβει να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους, να το πράξουν με ένα μικρό ποσό της τάξης των 60 ευρώ.

Άδειασαν ράφια και στα σούπερ μάρκετ
Μίνι… επιδρομή για αγορές τροφίμων μακράς διαρκείας όπως ρύζι, όσπρια, μακαρόνια, αλεύρι, ζάχαρη και γάλατα εβαπορέ καθώς και παιδικά γάλατα , έγινε σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ του νησιού μας από το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Οι μαζικές αγορές συνεχίστηκαν και χθες, χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα ή ελλείψεις . Πολλοί από τους συμπολίτες μας, πλήρωναν χθες τους λογαριασμούς τους στα σούπερ μάρκετ με πιστωτική κάρτα.

Στέρεψαν και οι δεξαμενές των καυσίμων
Από το όλο σκηνικό δεν έλειψαν κι αυτή τη φορά οι ουρές δεκάδων μέτρων στα πρατήρια υγρών καυσίμων στο νησί της Ρόδου, παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα επάρκειας στα αποθέματα καυσίμων. Από νωρίς το Σάββατο έως και χθες αργά το απόγευμα οι ουρές που σχηματίζονταν στα πρατήρια ήταν άνευ προηγουμένου, ενώ η κατάσταση άγγιξε «κόκκινο» εξαιτίας της ταλαιπωρίας και της ζέστης που επικρατούσε.

Σε κατάσταση επιφυλακής οι τουριστικοί φορείς
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newmoney.gr σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού βρίσκεται ο τουριστικός κόσμος προκειμένου να μειώσει, κατά το δυνατό, τις απώλειες στον ελληνικό τουρισμό, οι οποίες, όπως αναφέρεται, επί του παρόντος δεν μπορούν να είναι μετρήσιμες.

Η εβδομάδα αυτή, όπως επισήμαναν οι τουριστικοί φορείς, θα είναι καθοριστική για το τί μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο ακυρώσεων- κρατήσεων, ωστόσο το πλέον αρνητικό σενάριο, το οποίο ο σύσσωμος ο κλάδος ελπίζει να διαψευστεί, κάνει λόγο για δυνητικές απώλειες εφέτος στην ελληνική οικονομία έως 5 δισ. ευρώ λόγω των αντίστοιχων απωλειών από τον τουρισμό.
Οι ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε ”αναμμένα κάρβουνα” θεωρώντας τις επόμενες ημέρες κρίσιμες για τυχόν ακυρώσεις σε κρατήσεις από το εξωτερικό:


«Μέχρι στιγμής το καλό είναι ότι δεν βλέπουμε να υπάρχουν ακυρώσεις», δήλωνε πρίν από λίγο ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης, ενός από τους ελληνικούς προορισμούς με το μεγαλύτερο όγκο ξένων τουριστών. Μάλιστα, οι τουριστικές επιχειρήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τις διευθύνσεις των τραπεζών των εν λόγω περιοχών λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις για την εύρυθμη λειτουργία και εφοδιασμό των ΑΤΜs ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι τουρίστες που θέλουν να κάνουν αναλήψεις.

Οι ταξιδιωτικές συστάσεις και η αντίδραση του
υπουργείου ΤουρισμούΣε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους ξένους επισκέπτες που βρίσκονται ή πρόκειται να έρθουν στη χώρα μας, εν μέσω των ταξιδιωτικών συστάσεων που συνεχίζουν να εκδίδονται στο εξωτερικό για την Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εγγυάται την υψηλού επιπέδου ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους επισκέπτες της που την έχουν καταστήσει κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς.

«Το υπουργείο ενημερώνει όσους επισκέπτονται ή πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα, ότι τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό. Επισημαίνεται παράλληλα ότι υφίσταται απόλυτη επάρκεια τόσο καυσίμων όσο και όλων των προϊόντων και υπηρεσιών, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη ζωή των επισκεπτών της τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια και στα νησιά».

Μέχρι την είσοδο του Νοσοκομείου της Ρόδου έφθαναν οι ουρές των αυτοκινήτων χθες το πρωί.
Μέχρι την είσοδο του Νοσοκομείου της Ρόδου έφθαναν οι ουρές των αυτοκινήτων χθες το πρωί.

Να γίνουν έλεγχοι για αισχροκέρδεια
Την εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να προληφθούν ενδεχόμενα αισχροκέρδειας ζήτησε χθες με έγγραφο του προς την Γενική Γραμματεία Εμπορίου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.

Οι έλεγχοι αυτοί αναμένεται να επεκταθούν άμεσα και προς τα νησιά μας. Ο Εισαγγελέας ζητά από την Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου , ενόψει της εφαρμογής της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας , να ενταθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να προληφθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας ειδικά δε σε είδη πρώτης ανάγκης όπως καύσιμα, τρόφιμα κλπ.
Ζητά επίσης να ενημερώνεται εγγράφως η Εισαγγελία για περιπτώσεις που διαπιστώνεται παραβίαση της νομοθεσίας.

Διαβάστε ακόμη

Σύσκεψη χθες στον δήμο για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία

Ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο μόνιμος πληθυσμός στα χωριά και τα νησιά μας

Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης: Οποιος σπέρνει ανέμους...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ημερίδα "Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης" της ΕΣΗΕΠΗΝ

Ο καιρός έβαλε φρένο στην περιοδεία Κασσελάκη

Ευρωεκλογές: Η Δόμνα Μιχαηλίδου υπεύθυνη στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τον συντονισμό δράσεων της Ν.Δ.

Ξεκινούν οι συναντήσεις σχολής γονέων της Κινητής Μονάδα Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στον Αρχάγγελο

Το COSMOTE HISTORY προβάλλει τα Πράσινα & Έξυπνα Νησιά του Ν. Αιγαίου