Χατζημάρκος: Mειωμένοι συντελεστές αλλά με ευρώ κι όχι με δραχμή

Χατζημάρκος: Mειωμένοι συντελεστές αλλά με ευρώ κι όχι με δραχμή

Χατζημάρκος: Mειωμένοι συντελεστές αλλά με ευρώ κι όχι με δραχμή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 259 ΦΟΡΕΣ

Συναντήθηκε χθες με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιό και Δ. Γάκη

«Η προσφυγή σε δημοψήφισμα με το συγκεκριμένο ερώτημα αποτελεί πράξη πολιτικής αυτοσυντήρησης που δεν υπηρετεί εθνική ατζέντα», δήλωσε, χθες, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, μετά από συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές Δωδεκανήσου, κ.κ. Δημήτρη Γάκη και Νεκτάριο Σαντορινιό.

Οι βουλευτές, επισκέφθηκαν, χθες, τον Περιφερειάρχη αλλά και τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, προκειμένου, όπως είπαν να ζητήσουν να ενισχυθεί ή να διατηρηθεί η προσπάθεια προστασίας των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχει στα νησιά μας και ένα από τα μεγάλα ζητήματα είναι το ΦΠΑ στη σίτιση, τα ξενοδοχεία και, βέβαια, η διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών. Αναλυτικά:


Ο Περιφερειάρχης
Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος, είχε μία συζήτηση με τους βουλευτές Δωδεκνήσου για το δημοψήφισμα το οποίο θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό του, αυτό καθ’ εαυτό, δήλωσε: «Θεωρώ την απόφαση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος μία απόφαση πολιτικής αυτοσυντήρησης, αν θέλετε, και προστασίας ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου και μία απόφαση που δεν υπηρετεί την ατζέντα της Ελλάδος και τα εθνικά θέματα. Το λέω αυτό, γιατί δεν είναι σαφές, από το ερώτημα και από τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τα στελέχη του κυβερνόντος κόμματος, ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα, όποιο και αν επικρατήσει στο δημοψήφισμα, είτε το «ναι» είτε το «όχι», τη Δευτέρα το πρωί». Και κατέληξε λέγοντας:


«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να παίζουμε με τόσο σοβαρά θέματα. Το διακύβευμα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό το οποίο μπαίνει σαν ερώτημα και σε ό,τι έχει να κάνει με τον συντελεστή και με την ειδική φορολόγηση των νησιών, θα πω ότι είχαμε πάντοτε ξεκάθαρη θέση-δεν άλλαξε ποτέ: Για το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο, που συνεχίζουμε να θέλουμε το νόμισμα της συναλλαγής θα είναι το ευρώ. Δεν δέχομαι μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ με νόμισμα δραχμή ή οτιδήποτε άλλο»!

Χθες το απόγευμα, ο Περιφερειάρχης επρόκειτο ν’ αναχωρήσει για την Αθήνα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, τις επόμενες ημέρες, θα επικρατήσει σύνεση και θα υπάρξει μία συνθετική πρόταση η οποία θα γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας για να αποφύγουμε την καταστροφή, όπως είπε.

Οι βουλευτές
Καταρχήν, ο κ. Γάκης είπε ότι οι χθεσινές συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο της κινητοποίησης και της ενημέρωσης της κοινωνίας και, μέσα από αυτή τη συνάντηση, πέρα από την πολιτική κουβέντα που έκαναν, ήθελαν να ζητήσουν τη διατήρηση του ενιαίου, αρραγους, μετώπου στη διεκδίκηση των τοπικών μας προβλημάτων. Και δήλωσε:


«Νομίζω πως το κλίμα έδειξε ότι είμαστε σύμφωνοι σ’ αυτή την κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να έχουμε στο γενικότερο πολιτικό επίπεδο και την πολιτική εκτίμηση που έχει ο καθένας. Εμείς βρήκαμε καλό κλίμα και ζητήσαμε από τον κ. Χατζημάρκο να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που είχε με τους κοινωνικούς φορείς, να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα τοπικά προβλήμζτα που είναι η διατήρηση του χαμηλού ποσοστού ΦΠΑ στην εστίαση και τα ξενοδοχεία και κυρίως τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% που ισχύει στη Δωδεκάνησο και στις άλλες περιοχές του Αιγαίου».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαντορινιός, ανέφερε ότι, οι προτάσεις των δανειστών, σε μεγάλο βαθμό, στοχεύουν σε δύο παραγωγικούς τομείς του τόπου, ο ένας είναι ο τουριστικός τομέας και ο άλλος είναι ο αγροτικός τομέας. Δυστυχώς-συνέχισε-οι προτάσεις αυτές, δίνουν 23% στην εστίαση, 23% στα ξενοδοχεία τα οποία λένε οτί τώρα το έχουν πάει στο 13% αλλά, κυρίως, επιμένουν στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά. Ταυτόχρονα, επιμένουν στη διατήρηση του εργασιακού μεσαίωνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και διιαίτερα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στην περιοχή μας.

Η δική τους η άποψη είναι ότι, το «ναι» σε αυτές τις προτάσεις, θα φέρει μεγαλύτερα μνημόνια και λιτότητα στη χώρα μας, ενώ το «όχι» θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας. Τόνισε ακόμη ότι είναι σίγουρο ότι, τουλάχιστον, στο κομμάτι που αφορά το ΦΠΑ στα νησιά, όλοι πρέπει να πούμε «όχι» απέναντι σε αυτό το μέτρο, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι αντιλήψεις μας για την επόμενη μέρα.


Το «ναι» και το «όχι»
Σε δηλώσεις τους αφού εξήλθαν από το γραφείο του Περιφερειάρχη, οι δύο βουλευτές εξήγησαν τους λόγους της διενέργειας δημοψηφίσματος και τι σημαίνει το «ναι» και το «όχι».
Ο κ. Γάκης έκανε λόγο για μία κρίσιμη καμπή για την πορεία της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών, και είπε:» Δίνουμε μία μάχη εδώ και πέντε μήνες, αντίστασης, μια μάχη αξιοπρέπειας με πρωτεργάτη την ελπίδα που θέλουμε να φέρουμε στον τόπο. Δεν αρνούμαστε ούτε θα υποκύψουμε, την ελπίδα θα την παλέψουμε μέχρι το τέλος και είμαστε σίγουροι ότι θα έλθει, κάποια στιγμή, να ενισχύσει την πραγματικότητα. Να μετατρέψουν δηλαδή την πραγματικότητα που επί πέντε χρόνια έγινε μία βαρβαρότητα στην κοινωνική, την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μας, σε μία ελπιδοφόρα πορεία».

Μέσα από αυτή, λοιπόν, τη διαδικασία ζητούν να αποφασίσει την ερχόμενη Κυριακή ο ελληννικός λαός εάν δέχεται τις προτάσεις που τους κατέθεσαν οι θεσμοί και οι οποίες, κατά την άποψή τους, είναι στραγγαλιστικές και αποτελειώνουν μία κοινωνική καταστροφή.

Είπε, ακόμη, ότι σ’ αυτήν τους την προσπάθεια δέχονται πολλές πιέσεις, πολλούς εκβιασμούς, με περιτύλιγμα το χαρτί του φόβου, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι είναι ψεύτικος και και πλασματικός. Σύμφωνα με τον κ. Γάκη, οι πολιτικές κινήσεις που έκαναν δείχνουν ότι έχουν αποτελέσματα ήδη, αφού η Ευρώπη δεν περίμενε τέτοια αντίσταση από αυτή την κυβέρνηση, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, ιδεολογικό και ταξικό.


Όσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, θεωρούν ότι είναι περιοδικά και καλούν το λαό να δείξει ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα η οποία θα παράξει πολιτικό αποτέλεσμα το οποίο θα είναι ένα βροντερό «όχι» σ’ αυτά τα μέτρα που θέλουν να μας επιβάλουν με τελεσίγραφα και, μετά αυτό το «όχι», με τη μεγάλη συπαράσταση του ελληνικου λαού θα διαπραγματευτούν.

«Μένουμε στην Ευρώπη, μένουμε στο ευρώ, αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν σηκώνει αμφισβήτηση», είναι το μήνυμα που στέλνει ο βουλευτής ο οποιός είπε, ακόμη, ότι ο ελληνικός λαός δεν θα τσιμπήσει στο δόλωμα που λέει ότι νοθεύουν το ερώτημα το οποίο είναι ξεκάθαρο.

Αν ψηφίσει «ναι» ο λαός, μπαίνοντας στο ψευτοδίλημμα, όπως είπε ο κ. Γάκης, ουσιαστικά εναποθέτει την πολιτική εφαρογή στα μέτρα που έχουν επιλέξει η θεσμοί και έχει ευθύνη να πει ένα μεγάλο «όχι» σ’ αυτή την κατέυθυνση και τον εκβιασμό, ώστε να ενισχύσει την κυβέρνηση την επόμενη μέρα με διαπραγματευτική δύναμη που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί γιατί πηγάζει από τη δημοκρατία.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαντορινιός, μίλησε για το πραγματικό διακύβευμα της ερχόμενης Κυριακής, που είναι το αν θα συνεσχίσουμε τις πολιτικές μνημονίου που μας επιβάλλουν μέσω του τελεσιγράφου τους το Eurogroup και οι δανειστές. Το πραγματικό διακύβευμα είναι-συνέχισε-αν, για ακόμα μία φορά, αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη του μνημονίου θα είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι.

Είπε, ακόμη, ότι οι θεσμοί δεν δέχθηκαν τις προτάσεις τους για φορολόγηση του πλούτου και του κέρδους αλλά θέλουν να επιβάλουν και πάλι να πληρώσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και σ’ αυτό απαντάνε. Το «ναι» είναι σαν να παραδεχομαστε ότι δεν πρέπει να υπάρχει τουρισμός στα νησιά μας αλλά μία υπερψήφιση του «όχι» θα δώσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα στη χώρα, τόνισε, ακόμη, ο βουλευτής.

Όσο για το τι έχουν να πουν στους πολίτες αυτή την ώρα, είπε: ότι, αυτή τη στιγμή, η μάχη είναι σκληρή, οι θεσμοί και τα μεγάλα συμφέροντα δίνουν την τελευταία τους μάχη για να φοβήσουν τον κόσμο αλλά δεν πρέπει να φοβηθεί αφού είναι διασφαλισμένες οι καταθέσεις του. Επομένως, υπάρχει σταθερότητα και στο τραπεζικό σύστημα, την οποιά θα διασφαλίσουν για να πάμε ήρεμοι την Κυριακή να ψηφίσουμε. Η άποψή τους είναι ότι ο λαός θα δώσει ένα μεγαλειώδες «όχι» ενώ σημείωσε ότι για πρώτη φορά ερωτάται μετά από τόσα χρόνια μνημονίων.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο