Ο Γιάννης Κονισσής μιλάει για την γιορτή του Γεωργού και του Κτηνοτρόφου και τις παραδοσιακές γεύσεις της!
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 333 ΦΟΡΕΣ
Ο Γιάννης Κονισσής είναι ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέα Ζωή» της Μονολίοθου. Μιλάει για τη γιορτή του Γεωργού και του Κτηνοτρόφου, και τις παραδοσιακές γεύσεις της!
Ποιά είναι η αποστολή του πολιτιστικού Συλλόγου "Νέα Ζωή";
Ο πολιτιστικός Σύλλογος Μονολίθου ‘’Νέα Ζωή’’ ιδρύθηκε με σκοπό την οργανωμένη και συλλογική προσπάθεια προβολής του χωριού μας, την διατήρηση των εθίμων που κληρονομήσαμε. Επίσης αποσκοπεί στην μελέτη, γνώση και παρακολούθηση όλων των προβλημάτων του χωριού καθώς και την συμβολή του στη προσπάθεια προβολής και επίλυσης αυτών. Συγκεντρώνει, προβάλει και αξιοποιεί όλα τα λαογραφικά στοιχεία του τόπου.
Πώς εμπνεύστηκε η γιορτή του Γεωργού και του Κτηνοτρόφου;
Το χωριό Μονόλιθος, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ακραμίτη, βασιζόταν ανέκαθεν στην καλλιέργεια των εύφορων εδαφών του. Από καπνά την δεκαετία του ‘40 μέχρι οπωροκηπευτικά, ελαιώνες και αμπελώνες που κυριαρχούν στην σημερινή εποχή. Κτηνοτροφικές μονάδες με κατσίκια ελευθέρας βοσκής, πρόβατα και αγελάδες, συμβιώνουν στο παρθένο δάσος της Κυμισάλας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος αποφάσισε λοιπόν να τιμήσει τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους αυτού του χωριού, που παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν (έλλειψη άρδευσης, μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης από το κέντρο την πόλης και άγριων ζώων που ζουν στην περιοχή ), επιμένουν να ζουν και να αγωνίζονται σε αυτόν τον μακρινό και ευλογημένο τόπο.
Ποιά στοιχεία της παράδοσης του πρωτογενούς τομέα εξακολουθούν κατά τη γνώμη σας να είναι χρήσιμα, και με ποιό τρόπο;
Σκοπός της Γιορτής του Γεωργού και Κτηνοτρόφου είναι η ανάδειξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Μονολίθου. Από τους αμπελώνες των κοιλάδων της Κυμισάλας και του Βασιλικού, παράγεται το πιο εύγεστο και ποιοτικό σταφύλι, σύμφωνα με τους ειδικούς του νησιού. Από την περιοχή των Αλωνίων είναι οι ξακουστές τσακιστές και κουλουμπιτές ελιές. Από την Λαγκώνα παράγεται το σιτάρι, που με αυτό οι γυναίκες του χωριού φτιάχνουν τον τραχανά και το πλιγούρι. Με το σταρένιο αλεύρι ζυμώνονται τα εύγεστα ψωμιά και κουλούρια. Από τα κατσίκια ελευθέρας βοσκής παράγονται τυριά υψηλής ποιότητας όπως φέτα, μυζήθρα και παστά. Από γενιά σε γενιά κληρονομούνται οι παραδοσιακές Μονολιθιάτικες συνταγές.
Ποιο πιάτο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε όταν έρθουμε στη Μονόλιθο;
Το παραδοσιακό πιάτο της Μονολίθου είναι η κοκκινιστή κατσίκα, που συνοδεύεται από τα χειροποίητα μακαρόνια (πλαστά) και χοντροκομμένες ντόπιες πατάτες. Πιάτο το οποίο κυριαρχεί μέχρι και σήμερα στις κοινωνικές εκδηλώσεις του χωριού όπως γάμος, βάπτιση και αρραβώνας. Σε ειδικά μεγάλα καζάνια πάνω σε ξύλινη φωτιά, σιγοψήνεται και με μαεστρία τελειοποιείται από τις μαγείρισσες η Μονολιθιάτικη αυτή συνταγή.
Πού μπορεί να τα βρει ο καταναλωτής και πώς μπορούν να επεκταθεί η διάθεσή τους;
Στην εκδήλωση υπάρχει κατά κύριο λόγο ποικιλία όλων αυτών των προϊόντων που παράγονται στο χωριό. Ο μόνος τρόπος να μάθει κανείς τα μυστικά αυτών των συνταγών, ή ακόμα και να προμηθευτεί αυτά τα προϊόντα πέραν της ημέρας της εκδήλωσης, είναι από τις δυναμικές γυναίκες του χωριού μας!
Γράφει ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ
Πηγή: rodosfoodnews.gr