Στη γιορτή πολιτισμού στη Σάμο ο πολιτιστικός όμιλος Απολλώνων

Στη γιορτή πολιτισμού στη Σάμο ο πολιτιστικός όμιλος Απολλώνων

Στη γιορτή πολιτισμού στη Σάμο ο πολιτιστικός όμιλος Απολλώνων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 478 ΦΟΡΕΣ

Μία ακόμη σπουδαία διάκριση πέτυχε ο Πολιτιστικός Όμιλος Απολλώνων Ρόδου «Νέοι Ορίζοντες» καθώς επιλέχθηκε και θα εκπροσωπήσει το Νότιο Αιγαίο στη Γιορτή Πολιτισμού και Γαστρονομίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Σάμο τις επόμενες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού, διοργανώνουν εκδήλωση Πολιτισμού και Γαστρονομίας με τίτλο «Στο Φεστιβάλ Σάμου Κερνάμε Ελλάδα», το διάστημα από 2 έως 5 Ιουλίου 2015 στην Πορφυριάδα Σχολή Καρλοβασίου. Οι ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ είναι από 18:00’ έως 24:00’.

Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου και η σύνδεση της με τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, με στόχο την ολοκληρωμένη και άρτια τουριστική προβολή, αλλά και η θεμελίωση συνεργειών με άλλες περιοχές, εντός και εκτός Ελλαδικού χώρου!

Το εν λόγω Φεστιβάλ αποτελεί μία καλή ευκαιρία, ώστε οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου να έρθουν κοντά, να συνεργαστούν και μέσα από κοινές δράσεις, να αποκτήσουν έναν ισχυρό και με διάρκεια δεσμό ! Οι νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, λόγω των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά και των κοινών πολιτιστικών χαρακτηριστικών τους, είναι σημαντικό να συμπορευτούν, ώστε να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικότερα στις προκλήσεις της σημερινής εποχής !

Στο πλαίσιο αυτό η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κα. Φωτεινή Θαλασσινού απηύθυνε πρόσκληση προς το δ.σ. του Πολιτιστικού Ομίλου Απολλώνων Ρόδου «Νέοι Ορίζοντες» με το οποίο είχε υπάρξει συνεργασία και παλαιότερα, να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ αυτό.

Η πρόκληση έγινε αποδεκτή και έτσι για πρώτη φορά σύλλογος από την περιοχή μας συμμετάσχει σε τέτοια διοργάνωση προκειμένου να τονίσει την διαφορετικότητα και την καινοτομία.

Τι θα παρουσιάσει

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα έχει στην εκδήλωση δικό του περίπτερο όπου θα αναδείξει τρεις δράσεις – τομείς.

Ο πρώτος τομέας αφορά τις παραδοσιακές τέχνες (αγιογραφία, ξυλογλυπτική, υφαντουργία και ψηφιδωτό) όπου θα εκτεθούν έργα των μαθητών, ενώ ένας εξ αυτών των μαθητών θα εκπροσωπήσει τους άλλους στην διοργάνωση. Όπως τόνισε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Μανώλης Κυριαζάκος σκοπός των εργαστηρίων δεν είναι μόνο να υπάρχει συμμετοχή αλλά να βγουν στην αγορά εργασίας και επαγγελματίες και οι όποιες προσπάθειες βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Μετά την υπογραφή του όρκου Φιλίας Από αριστερά ο πρόεδρος του Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες» κ. Μανώλης Κυριαζάκος, οι 2 διατελέσασες πρόεδροι του Σπιτιού της Ευρώπης κυρίες Άννα Χαρίτου και Μαριλένα Σωκιανού και ο πρόεδρος του συλλόγου «οι Φίλοι των Πύργων» κ. Jean-Claude Dumeynie.
Μετά την υπογραφή του όρκου Φιλίας Από αριστερά ο πρόεδρος του Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες» κ. Μανώλης Κυριαζάκος, οι 2 διατελέσασες πρόεδροι του Σπιτιού της Ευρώπης κυρίες Άννα Χαρίτου και Μαριλένα Σωκιανού και ο πρόεδρος του συλλόγου «οι Φίλοι των Πύργων» κ. Jean-Claude Dumeynie.

Ο δεύτερος τομέας αφορά την αδελφοποίηση. Όπως είναι γνωστό με την συνδρομή από το «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» έχει γίνει αδελφοποίηση του Πολιτιστικούς Συλλόγου των Απολλώνων και του αντίστοιχου συλλόγου της Γαλλικής πόλης Μοντέιγ ο Βικόντ. Η πόλη αυτή είονια η πατρίδα του Μεγάλου Μαγίστρου της Ρόδου Πιέρ ντ’ Ωμπισόν (1423-1503) ο οποίος από τα 21 του χρόνια μέχρι το θάνατο του, έζησε στη Ρόδου όπου και ετάφη. Τον συνδετικό κρίκο για αυτήν την διδυμοποίηση αποτέλεσε το γεγονός ότι ο Πιέρ ντ’ Ωμπισόν πρόσφερε το 1490 στην εικόνα της Παναγίας, στην εκκλησία της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού των Απολλώνων, ασημένια επένδυση με τη σφραγίδα και το οικόσημο του.

Εφτάπορτη καλλιτεχνική αναπαράσταση
Εφτάπορτη καλλιτεχνική αναπαράσταση

Η αδελφοποίηση των Απολλώνων με το μικρό χωριό των Μοντέιγ ο Βικόντ εκτιμάται ότι θα φέρει κοντά τους κατοίκους των δύο χωριών παρέχοντας του ευρωπαϊκή προοπτική και θα τους δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν προβλήματα, να καταλάβουν ο ένας την διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα του άλλου και να γίνουν αλληλέγγυοι μεταξύ τους.

Παλιός ελαιόμυλος
Παλιός ελαιόμυλος

Και ο τρίτος τομέας που θα παρουσιαστεί είναι οι εκδόσεις που έχουν γίνει από τον Σύλλογο. Όπως άλλωστε είναι γνωστό τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν εκδώσει πέντε βιβλία και ειδικότερα, ένα βιβλίο με «ιστορίες , αρχαιότητες και μνημεία του χωριού Απόλλωνα» του Ιωάννη Ηλ. Βολονάκη, έχουν επανεκδώσει ένα βιβλίο του Κ. Ν. Κωνσταντινίδη από τον «Απόλλωνα στ’ Απόλλωνα της Ρόδου», ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 1935 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που παρουσιάστηκε δύο φορές και στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο. Μάλιστα τότε εκδοτικοί οίκοι και εφημερίδες στην Αγγλία έκαναν ειδικά αφιερώματα στο βιβλίο αυτό το οποίο θέλει να παρουσιάσει τον Θεό Απόλλωνα με το χωριό Απόλλωνα της Ρόδου.

Παναγιά Καρυωνίτισσα
Παναγιά Καρυωνίτισσα

Σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών έχουν εκδώσει δύο βιβλία «Την ελιά στον πολιτισμό της Ρόδου» που μιλά για την ελιά σε όλα τα στάδια και το «Μαθαίνω για την ελιά και το λάδι» ένα εκπαιδευτικό βιβλίο με την βοήθεια του οποίου ο γονιός και ο εκπαιδευτής μπορεί να περάσει τα μηνύματα του λαδιού και της ελιάς με εφαρμογές και πράξεις στο παιδί.

Απόλλωνα φορεσιά εργασίας
Απόλλωνα φορεσιά εργασίας

«Είμαστε υπερήφανοι για αυτά τα βιβλία» δήλωσε στη «Ρ» ο κ. Κυριαζάκος κάνοντας γνωστό πως «τα δύο συγκεκριμένα βιβλία εφαρμόζονται σε όλη την Αττική, 400.000 παιδιά μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των σχολείων τους κάνουν πρακτική σε αυτό το βιβλίο. Επίσης και στην περιοχή μας από πέρυσι πάνω από 40 σχολεία «υιοθέτησαν» το βιβλίο αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι πως μέσω της κας. Καλογιάννη καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης περισσότερα από 500 βιβλία ζητήθηκαν από την κεντρική αποθήκη της Ακαδημίας Αθηνών και κάνουν εφαρμογές σε όλη την Ελλάδα»!

Απόλλωνα νυφική φορεσιά
Απόλλωνα νυφική φορεσιά

Τέλος έχουν φτιάξει το cd «Η μουσική μας παράδοση» με τραγούδια, ύμνους και τραγούδια που αφορούν όλο το κύκλο της ζωής στο χωριό, και τα οποία τραγουδάνε κάτοικοι της περιοχής.

Απόλλωνα ανδρική φορεσιά
Απόλλωνα ανδρική φορεσιά

Αξίζει να σημειωθεί πως τα εργαστήρια του συλλόγου γίνονται από το ΚΕΚ Γεννηματάς, ενώ σημαντική είναι η συνδρομή στο έργο του Ομίλου από τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

O Μεγάλος Μάγιστρος  Pierre d’ Aubusson
O Μεγάλος Μάγιστρος Pierre d’ Aubusson

Διαβάστε ακόμη

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion