«Ο Καραγκιόζης Λαογράφος»

«Ο Καραγκιόζης Λαογράφος»

«Ο Καραγκιόζης Λαογράφος»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 139 ΦΟΡΕΣ

Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί πολύ για μια παράσταση που θα αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία του Θεάτρου Σκιών! Του απεσταλμένου μας στην Αυλή του Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου, Μορφονιού ΜπεστσεΛΕΡίδη.

Το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιουνίου 2015 είχαμε την μεγάλη χαρά να απολαύσουμε από κοντά στο πιο όμορφο «μπαλκόνι του Αιγαίου»», στην Αυλή του Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου «ΕΡΓΑΝΗ ΑΘΗΝΑ», την πρωτότυπη παράσταση των παιδικών τμημάτων του με τίτλο «Ο Καραγκιόζης Λαογράφος».

Τα φιντανάκια του ιστορικού φορέα του νησιού μας, ξεδιπλώνοντας το πολυσχιδές ταλέντο τους, ευχήθηκαν «Καλό Καλοκαίρι» στο ενθουσιώδες κοινό που τα παρακολούθησε σε στιγμές άφατης δημιουργικότητας! Με ένα αβίαστο, κομψό, τρισχαριστωμένο χιούμορ μάς επικοινώνησαν γλαφυρά τις συναρπαστικές εμπειρίες που βίωσαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, συμμετέχοντας στις δράσεις που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του ΛΕΡ «ΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ!».

Η καινοτόμα πρωτοβουλία του Λυκείου, που εφαρμόστηκε φέτος πειραματικά για πρώτη φορά, θεμελιώθηκε στη γόνιμη σύζευξη διδασκαλίας Παραδοσιακού Χορού και Εργαστηρίων Δημιουργικής Απασχόλησης και Καλλιτεχνικής Έκφρασης, που ισορρόπησαν αρμονικά στον εμπνευσμένο σχεδιασμό και στις νεωτεριστικές μεθόδους του δασκάλου παραδοσιακών χορών Κωνσταντίνου Παναγιωτίδη και της παιδαγωγού Σοφίας Σκεύη, που υλοποίησαν το πρόγραμμα.

Το φιλόδοξο εγχείρημα ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και του απαιτητικού Καραγκιόζη! Ο λιχούδης πρωταγωνιστής του παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών, που για τις ανάγκες της παράστασης μυήθηκε στα λαογραφικά μυστήρια του τόπου μας, συνόψισε την πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισε από τη συνεργασία του με το ΛΕΡ στο ευρηματικό μότο, με το οποίο πλαισίωσε την αποκαλυπτική συνέντευξη που μας παραχώρησε μετά το τέλος της παράστασης…

Κύριε Καραγκιόζη, μετά το τέλος της παράστασης όλα τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτήν αλλά και όσα την παρακολούθησαν ως θεατές έσπευσαν αυθόρμητα να φωτογραφηθούν μαζί σας! Πώς ερμηνεύετε τον υπέρμετρο ενθουσιασμό τους;

Αγαπητέ κύριε Μορφονιέ, θα μου επιτρέψετε να σας διορθώσω! Δεν ήταν τα παιδιά που έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί μου, αλλά εγώ που έτρεξα να ποζάρω στο πλάι τους! Είναι μεγάλη τιμή η πρόσκληση που δέχτηκα από το Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου να συμπρωταγωνιστήσω μαζί με τα μέλη των παιδικών τμημάτων του στην σημερινή παράσταση. Αυτά τα ολόδροσα πλάσματα αντιπροσωπεύουν ό,τι πιο χαριτωμένο, όμορφο και ελπιδοφόρο έχει να επιδείξει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία!

Μια και το θίξατε, πού υπερέχουμε και πού υστερούμε ως Έλληνες;
Είμαστε τέρατα…. ευφυΐας και καταφέρνουμε να επιβιώσουμε κάτω από τρομερά αντίξοες συνθήκες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο! Όμως υστερούμε κραυγαλέα στο ότι δε μάθαμε ποτέ να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας!

Πώς, λοιπόν, η ομαδική εργασία γίνεται πράξη και με ποιο τρόπο τη βιώνουν τα παιδιά στο Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου;
Τα τελευταία χρόνια η συλλογική εργασία που βασίζεται στη δημιουργική συμβολή όλων των συνεργατών έχει γίνει «σημαία» στο Λύκειο Ελληνίδων! Περίτρανη απόδειξη αποτελεί η σημερινή παράσταση που είναι το γόνιμο αποτέλεσμα της εθελοντικής προσφοράς μιας εμπνευσμένης ομάδας νέων ανθρώπων που εργάστηκε ακούραστα για την επιτυχία της.

Ο συγκλονιστική ερμηνεία του Κωνσταντίνου Παναγιωτίδη στον ρόλο του Καραγκιόζη επί σκηνής απογείωσε το ευφάνταστο και γεμάτο χιούμορ και αυτοσαρκασμό σενάριο της Ελευθερίας Σταυριανού, αποδεικνύοντας πως εκτός από χαρισματικός δάσκαλος χορού διαθέτει επιπλέον το χάρισμα να ενσαρκώνει εμβληματικούς χαρακτήρες!

Τα σκηνικά που σχεδίασαν από κοινού η Σοφία Σκεύη και ο Παναγιώτης Αναστασάς πλαισίωσαν ευρηματικά τον μπερντέ του Καραγκιοζέικου, πίσω από τον οποίο στάθηκε αφανής ήρωας ως δεξιοτέχνης καραγκιοζοπαίχτης ο Γιάννης Ζέρβας! Η ευσυνειδησία και η προσήλωση με την οποία επιμελήθηκαν τις φορεσιές των παιδιών οι έφοροι και οι συνέφοροι της Ιματιοθήκης του Λυκείου, που διαθέτει μια πλούσια συλλογή πιστών αντιγράφων των παραδοσιακών φορεσιών του τόπου μας, συνέβαλλαν καθοριστικά στην πιστή αναπαράσταση μια αλλοτινής εποχής, που «ζωντάνεψε» πειστικά επί σκηνής!

Οι καλλιτεχνικές πινελιές της Τάνιας Χατζηκωνσταντίνου που επιμελήθηκε με καλαισθησία το μακιγιάζ του Καραγκιόζη και διαχειρίστηκε επιδέξια το ακουστικό υλικό της παράστασης σε συνδυασμό με τον οργανωτικό ζήλο της Βασιλικής Καμζέλα απέδειξαν πως η τελική επιτυχία κρίνεται στις λεπτομέρειες!

Όμως τι θα ήταν όλα αυτά χωρίς τον ενθουσιασμό και τη ζέση των μικρών πρωταγωνιστών, που με το πάθος και τη ζωντάνια τους γεφύρωσαν την απόσταση ανάμεσα στο χτες και στο σήμερα, ζωντανεύοντας το παρελθόν στο παρόν μέσω βιωματικών αναπαραστάσεων κατά τη διάρκεια των οποίων τα αντικείμενα και οι μορφές της λαϊκής τέχνης απέκτησαν σύγχρονες εκδοχές και έγιναν αφορμή για πρωτότυπες δημιουργίες;

Ποια έθιμα του λαϊκού πολιτισμού μας αναβίωσαν, λοιπόν, απόψε τα φιντανάκια του Λυκείου Ελληνίδων με όχημα τον χορό και το τραγούδι;

Τα παιδιά αναπαρέστησαν βιωματικά τρία έθιμα του λαϊκού πολιτισμού μας, το λιομάζεμα, τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια και τους καλαφουνούς του Αϊ-Γιάννη του Κλήδονα, όλα δρώμενα εμπνευσμένα από τις ποικίλες εκφάνσεις του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, όπως η λατρεία μέσα στον κύκλο του χρόνου, η μουσική, το δημοτικό τραγούδι, η φορεσιά, η διατροφή, τα επαγγέλματα. Η αμιγώς βιωματική προσέγγισή τους, που απέχει παρασάγγας από την παραδοσιακή δασκαλοκεντρική, απογείωσε καλλιτεχνικά μια ερασιτεχνική απόπειρα που θα μπορούσε επάξια να συγκριθεί με καταξιωμένες παραστάσεις επαγγελματικών θιάσων!

Κύριε Καραγκιόζη, κλείνοντας θα σας παρακαλέσω να στείλετε ένα μήνυμα σε όσους αναγνώστες μας εξακολουθούν, παρά τα όσα διάβασαν, να στέκονται επιφυλακτικοί απέναντι στην παράδοση.

Καταρχάς θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας ένα ξέγνοιαστο και δημιουργικό καλοκαίρι! Ώρα καλή στην πρύμνη σας κι αέρας στα πανιά σας… σκέψεις σοφές να ξεπηδούν μέσα από τα μυαλά σας! Ραντεβού το Σεπτέμβρη στο δημιουργικό στέκι του Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου «ΕΡΓΑΝΗ ΑΘΗΝΑ», που με τις πρωτοπόρες δράσεις και τις νεωτερικές πρωτοβουλίες του αποδεικνύει καθημερινά πως «Η Παράδοση δε μυρίζει ναφθαλίνη, πλάθεται σαν πλαστελίνη!»
Με τη διεισδυτική ματιά του Μορφονιού ΜπεστσεΛΕΡίδη και τη φλύαρη πένα της Ελευθερίας Σταυριανού

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων