O τουρισμός μετράει τις πληγές του

O τουρισμός μετράει τις πληγές του

O τουρισμός μετράει τις πληγές του

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 165 ΦΟΡΕΣ

Αμέσως εμφανή έγιναν τα πρώτα σημάδια της "αιμορραγίας” στα τουριστικά έσοδα από το βαρύτατο πλήγμα που δέχεται η εικόνα του ελληνικού τουρισμού στις ξένες αγορές, ενώ ανυπολόγιστες είναι, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, οι απώλειες και από τον εσωτερικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η υστέρηση στα συστήματα νέων κρατήσεων στα ξενοδοχεία, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, φτάνει το 40%, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλεια 36- 48 χιλ. πακέτων σε ημερήσια βάση, όταν την ίδια περίοδο πέρσι οι κρατήσεις έφταναν καθημερινά τις 120 χιλ.

Πρόκειται για κρατήσεις last- minute, δηλαδή για τουρίστες που λόγω των εξελίξεων αποφάσισαν να μην έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές και πιθανότατα έχουν ήδη επιλέξει κάποιον άλλο προορισμό.

Το πάγωμα των κρατήσεων φαίνεται να πλήττει όλους τους προορισμούς της χώρας, ακόμη και τους πλέον δημοφιλείς στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα σχεδόν ανύπαρκτες είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι κρατήσεις και για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά στις προγραμματισμένες πτήσεις, η μείωση στις κρατήσεις θέσεων του εξωτερικού δείχνει να αγγίζει το 50%, ενώ κατά 60% υπολογίζεται πως έχουν μειωθεί μέχρι τώρα οι κρατήσεις εσωτερικού. Ακόμη και οι ξένοι tour operator φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων της Κυριακής, ούτως ώστε να αποφασίσουν την υλοποίηση ή όχι των διακοπών τους στη χώρα μας.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού κάνουν ήδη λόγο για ολική καταστροφή της τουριστικής σεζόν και φοβούνται πως το κύμα ακυρώσεων τις επόμενες ημέρες θα είναι ανεξέλεγκτη. Ξενοδόχοι σε Κρήτη, Ρόδο, Χαλκιδική, Σάμο και άλλους προορισμούς μιλούν για δραματική κάμψη, εκτιμώντας πως ο τουρισμός θα είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει από το χτύπημα που δέχτηκε, ακόμη κι αν τις επόμενες ημέρες ανοίξουν οι τράπεζες, υπάρξει ρευστότητα και ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά.

Ήδη σωρηδόν οι Έλληνες τουρίστες ακυρώνουν τις διακοπές τους για φέτος, με φορείς από το χώρο των ενοικιαζόμενων δωματίων να κάνουν λόγο για πτώση που αγγίζει ακόμη και το 90%, η οποία θεωρείται δικαιολογημένη, αφού το τελευταίο που σκέφτονται πλέον οι πολίτες είναι αν θα κάνουν διακοπές. Ακόμη κι αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση όπως επισημαίνουν, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει αφού οι προτεραιότητες των Ελλήνων άλλαξαν απότομα.

Όπως τονίζουν τέλος επιχειρηματίες και φορείς του τουρισμού, η αγορά είναι μουδιασμένη και η ανησυχία για την επόμενη ημέρα διογκώνεται διαρκώς, ενώ κάθε μέρα που περνάει κάνει τη διαχείριση της κρίσης ακόμη δυσκολότερη.
(πηγή:capital.gr)

Διαβάστε ακόμη

Αυξημένες κρατήσεις από την Ολλανδία και το Βέλγιο

Α. Βασιλικός: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα

Το top - 10 των ξένων αγορών για τον ελληνικό Τουρισμό

Όλγα Κεφαλογιάννη: Τουρισμός και Πολιτισμός καθορίζουν την Ελλάδα

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το υπ. Τουρισμού έχει για πρώτη φορά κονδύλια για να αναπτύξει την τουριστική προσφορά

Οι αεροπορικές στη μάχη της Ελλάδας

Έως και 20.000 Τούρκοι τουρίστες στα ελληνικά νησιά αυτή την εβδομάδα

Jobmatch: Πώς θα λειτουργεί η νέα εφαρμογή για την κάλυψη των κενών θέσεων στον Τουρισμό