«Αν γίνει… κάτι, δεν υπάρχει επόμενη μέρα για τον τουρισμό…»!

«Αν γίνει… κάτι, δεν υπάρχει  επόμενη μέρα για τον τουρισμό…»!

«Αν γίνει… κάτι, δεν υπάρχει επόμενη μέρα για τον τουρισμό…»!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2132 ΦΟΡΕΣ

Ο Μανόλης Μαρκόπουλος, που συγκίνησε με τις θέσεις του, σχολιάζει την κρίσιμη φάση που διανύει η Ρόδος

Τις τελευταίες μέρες όλοι μιλούσαν γι αυτόν, το νεαρό ξενοδόχο από τη Ρόδο που συγκίνησε με την αλήθεια του, που περιέγραψε γλαφυρά μια κατάσταση στα ξενοδοχεία η οποία μέρα με την ημέρα βαίνει επιδεινούμενη, που έδειξε ότι ωραία γενιά μεγάλωσε, κι αν την αφήσουν να ζήσει θα κάνει όμορφα πράγματα!

Ο Μανόλης Μαρκόπουλος ετών 30, ήδη είναι δεύτερη θητεία στη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και μάλιστα τώρα πια στη θέση του ταμία!

Σήμερα μέρα δημοψηφίσματος, την κρισιμότερη μέρα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, από την τουριστική Ρόδο που σπαράσσεται από τη δίνη των επιπτώσεων που φέρουν οι κλειστές τράπεζες και η γενικότερη ανασφάλεια, έχει ματιά κριτική, σχολιάζει ψύχραιμα και δίνει τον τόνο για όσους βρίσκονται στην αγορά εργασίας που ευτυχώς είναι ακόμα πολλοί στην περιοχή μας, και αγωνίζονται να παραμείνουν πολλοί!

Η παρέμβασή σας στην εκπομπή του MEGA σχολιάστηκε πολύ θετικά, έκανε εντύπωση η αλήθεια που βγάλατε, και η γλαφυρότητα με την οποία αποτυπώσατε την κατάσταση αυτή τη στιγμή!
Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά και στην Ένωση Ξενοδόχων και γενικά στον τουρισμό της Ρόδου που μπορούν να τα πουν το ίδιο καλά και ακόμα καλύτερα από μένα. Γιατί κι εκείνοι όπως κι εγώ τα ζούμε.
Έλεγαν «εξαιρετικός, μπράβο…».
Αυτά τα λέγανε για ένα Ροδίτη, κι έτσι το βλέπω.

Τι σας λένε οι πελάτες σας οι τουρίστες, είναι ανήσυχοι;
Ο πολύ μεγάλος όγκος ερωτήσεων και τα emails στα οποία απαντάμε καθημερινά αφορούν κυρίως το αν μπορούν να πληρώσουν με πιστωτικές κάρτες ενώ κάποιοι πελάτες που έχουν κάνει απευθείας κρατήσεις ρωτούν αν μπορούν να ακυρώσουν τις απευθείας κρατήσεις τους τις οποίες έχουν κάνει μέσω internet και είναι μεμονωμένοι. Άλλοι πελάτες μας πάλι μας ρωτούν για την κατάσταση και ποια είναι η άποψή μας. Πολλοί Γερμανοί πελάτες έρχονται και μας λένε «εμείς είμαστε εδώ γιατί αγαπάμε την Ελλάδα και τους Έλληνες και δεν θέλουμε να νιώθετε κάτι άσχημο για εμάς…».

Πώς έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή με την επάρκεια σε τρόφιμα, πόσο θα φτάσουν;
Ως προς την τροφοδοσία προς το παρόν μεγάλο πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί. Οι αποθηκευτικοί χώροι μας όμως που είναι η αποθήκη ξηράς τροφής, το ψυγείο και η κατάψυξη, μπορούν να έχουν επάρκεια για επτά με δέκα μέρες και από εκεί και πέρα όλα είναι στο χέρι των προμηθευτών. Εμείς εντός αυτής της εβδομάδας πρέπει να ανανεώσουμε τα αποθέματά μας, διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα.

Σε συζητήσεις με τους προμηθευτές είδη διαπιστώνουμε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με εταιρείες της Αθήνας, αλλά τεράστια ζητήματα υπάρχουν και με τους εκτελωνισμούς. Στην καλύτερη περίπτωση προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστούν δύο εβδομάδες για να μεταφερθούν στο νησί μας από την ημέρα που θα επιτραπεί η εκτέλεση εμβασμάτων. Ως προς τις τρίτες χώρες είναι ακόμα χειρότερα. Πρόβλημα θα υπάρξει και με τα λαχανικά γιατί σ΄ αυτά ούτως ή άλλως τα αποθέματα δεν είναι μεγάλα.

Πριν την προκήρυξη του δημοψηφίσματος η σεζόν κυλούσε ομαλά;
Ακριβώς. Μάλιστα μετά το πρόσφατο συμβάν της Τυνησίας, τουρ οπερέιτορς ζήτησαν από τα πρακτορεία της Ρόδου και τα πρακτορεία με τη σειρά τους από εμάς, διαθεσιμότητες και τιμές για μεταφορά πελατών τους και κρατήσεων από την Τυνησία στην Ελλάδα και τη Ρόδο. Αυτό την Παρασκευή, πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Ξέρετε, αν γίνει κάτι με τον τουρισμό για εμάς δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχει επόμενη μέρα.

Ήμασταν σ΄ ένα καλό σημείο. Βήμα-βήμα, πόνο-πόνο βελτιώνονταν τα πράγματα. Και φέτος θα ήταν ακόμα καλύτερη σεζόν από την προηγούμενη που ήταν η καλύτερη όλων των εποχών. Οι αφίξεις, οι τζίροι… Μπορέσαμε και αποπληρώσαμε ένα κομμάτι παλιών υποχρεώσεών μας και δεν δημιουργήσαμε νέες. Δόθηκε η ευκαιρία να νοικοκυρέψει ο καθένας το «σπίτι» του. Σίγουρα αυτό δεν μπορεί να ισχύει για όλους, αλλά οι περισσότεροι αυτό κάναμε.

Ποια είναι η αγωνία σας αυτή τη στιγμή;
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή ή πολιτική συνταγή που αύριο θα έχει λύσει όλα τα προβλήματα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ζητάμε από τους πολιτικούς της χώρας μας αντί να μας δώσουν λύσεις στα προβλήματά μας τουλάχιστον να μην αποτελούν εμπόδιο στην καθημερινότητά μας, στην εργασία μας. Δηλαδή το καθήκον του πολιτικού είναι να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και να χαράσσει στρατηγική. Μου θυμίζει τη μαμά που όταν το παιδί αυθόρμητα ρέπει προς το παιχνίδι εκείνη έχει καθήκον να του πει «πρέπει να διαβάσεις»! Νιώθω πως υπάρχει μια τάση αυτή τη στιγμή να προτιμάμε το παιχνίδι από το διάβασμα, από την εκπαίδευση, από τον δύσκολο δρόμο ο οποίος όμως θα δώσει αποτελέσματα.

Μιλήστε μου για εσάς, για τις επιχειρήσεις σας, την οικογένειά σας…
Έχουμε τρεις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στα Κολύμπια. Οι γονείς μου ήταν ξενοδοχοϋπάλληλοι για 20 χρόνια πριν κάνουν την πρώτη τους μονάδα. Μας μεγάλωσαν μέσα στο ξενοδοχείο, κυριολεκτικά. Γεννήθηκα στην πόλη της Ρόδου, κι έμενα στη Μητρόπολη ως τα 15 μου. Τα τελευταία χρόνια μένουμε μόνιμα στα Κολύμπια για να είμαστε ακόμα πιο αφοσιωμένοι στις επιχειρήσεις. Εγώ έχω σπουδάσει οικονομικά, στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, κι ένας από τους καθηγητές μου ήταν ο κ. Βαρουφάκης.

Πώς ήταν λοιπόν ο κ. Βαρουφάκης ως καθηγητής σας, τι γνώμη είχατε τότε;
Από τότε γνώρισα το δυσνόητο του λόγου του! Μετά έκανα μεταπτυχιακό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην πρώην ΑΣΟΕΕ και εργάστηκα για ένα χρόνο στο Εργαστήριο Καταναλωτικής Συμπεριφοράς, στο πανεπιστήμιο. Δεν συμμετείχα σε καμία κομματική παράταξη και στη συνέχεια υπηρέτησα τη θητεία μου στους καταδρομείς. Ξέρετε, σας το λέω αυτό γιατί με πείραξαν πολύ κάποια σχόλια στο internet. Με λίγα λόγια πάντα μου άρεσε να επιλέγω τον πιο δύσκολο δρόμο, θεωρώ ότι αυτό έχει αξία και είμαι στην Ένωση Ξενοδόχων σε δεύτερη θητεία και σ΄ αυτή τη θητεία έχω την τιμή να είμαι ταμίας.

Εσείς στα 30 σας χρόνια έχετε κάνει είδη όλα αυτά και πολλοί άλλοι με πτυχία και μεταπτυχιακά στα τριάντα τους είναι άνεργοι!
Εγώ κ. Λουλουδάκη τα έχω κάνει όλα αυτά γιατί προσπαθούσα πάντα ό,τι έκανα είτε σε επίπεδο ακαδημαϊκό είτε σε επίπεδο οικογενειακών επιχειρήσεων, είτε σε επίπεδο προσωπικών επιλογών να είναι προσανατολισμένο στην αγορά και στην πραγματικότητα. Για να καταλήξω στο ερώτημά σας, κι αν μου επιτρεπόταν να πω κάτι στον συνομήλικό μου είναι να προσαρμοστεί με την αγορά. Το 70% της εργασίας μου δεν αφορά τη διοίκηση των ξενοδοχείων μας, αλλά είναι καθαρά εργασία στα διάφορα πόστα του ξενοδοχείου δηλαδή στο εστιατόριο, στην υποδοχή, στα μπαρ…

Αν κι εμένα ήταν επιλογή μου να είμαι στο γραφείο και να ασκώ μόνο αυτά για τα οποία έχω σπουδάσει θα ήμουν στην πραγματικότητα άχρηστος για την επιχείρησή μου. Εμείς έχουμε 52 εργαζόμενους που είναι μέλη της οικογένειάς μας. Έτσι νιώθουμε και έτσι νιώθουν. Μας νοιάζονται και τους νοιαζόμαστε. Εμείς δεν βγάλαμε τα λεφτά μας στο εξωτερικό, ό,τι υπάρχει είναι κατατεθειμένο στη ροδιακή γη για να παράγει. Είναι στενάχωρα όλα ξέρετε γιατί νιώθουμε σήμερα πως ό,τι σας έχω περιγράψει ως τώρα και η δουλειά και οι σπουδές και οι κόποι των γονιών μου επί δεκαετίες και οι προσπάθειες των εργαζομένων μας μπορεί στο άμεσο μέλλον να μην είναι αρκετά. Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος αλλά αυτή τη φορά οι καταστάσεις μάς ξεπερνούν.

Η δραχμή δεν θα ωφελούσε τους ξενοδόχους όπως συμβαίνει με το εθνικό νόμισμα στην Τουρκία, στην Αίγυπτο και αλλού;
Η δραχμή του 2015 δεν θα έχει καμία σχέση με τη δραχμή προ του ευρώ. Και επιπλέον η επιχειρηματικότητα για να καλλιεργηθεί έχει ανάγκη από ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Οι επιπτώσεις λοιπόν μιας νέας δραχμής στα δάνεια που ήδη έχουν παρθεί ή θα παρθούν στο μέλλον, αλλά και στις πρώτες ύλες που κυρίως είναι εισαγόμενες, θα είναι καταστροφικές. Θα ζήσουμε πάλι επιτόκιο του 25%.

Αυτή τη στιγμή οι αντιδράσεις των τουρ οπερέιτορς ποιες είναι τι στάση κρατούν;
Προσπαθούν να μην ζημιωθούν και λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους τα δεδομένα για το σχεδιασμό των επόμενων δύο σεζόν. Είναι δυνατόν να δώσουν μεγάλες προκαταβολές σ΄ έναν ανασφαλή προορισμό;

Βλέπουν τη χώρα μας πια ως ανασφαλή προορισμό;
Από την πλευρά της οικονομικής κατάστασης ναι. Αν δεν μπορείς να στείλεις τα εμβάσματα στο ξενοδοχείο και χίλια δυό άλλα πράγματα…

Αν προχωρούσε η συμφωνία με τους δανειστές μας και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία έφτανε στο 13% ή στο 23% θα μπορούσατε να το παλέψετε;
Ένας μέρος του, ανάλογα τη ξενοδοχειακή μονάδα και τις αγορές στις οποίες απευθύνεται μπορεί να απορροφηθεί. Τα υπόλοιπα θα είναι ένα ακόμα βαρίδι. Όμως προτιμώ να έχω τη δυνατότητα και την υγεία μου και να συνεχίσω να τρέχω με βαρίδια παρά να μου κόψουν τα πόδια!

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος