Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν 4 για τη μεταφορά μεταναστών

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν 4 για τη μεταφορά μεταναστών

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν 4 για τη μεταφορά μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 234 ΦΟΡΕΣ

Τρεις αλλοδαποί και ένας Έλληνας

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους οι τρεις αλλοδαποί και ο Έλληνας που κατηγορούνται για τις μεταφορές παράτυπων μεταναστών στην Τήλο.

Πρόκειται για έναν 62χρονο ημεδαπό που είχε συλληφθεί στις 30 Ιουνίου το απόγευμα για την μεταφορά 47 μεταναστών Συριακής καταγωγής στην Τήλο, αλλά και δύο Σύριους και έναν Τούρκο που συνελήφθησαν την 1η Ιουλίου για την μεταφορά 58 παράτυπων μεταναστών στο ίδιο νησί.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκαν δύο ξεχωριστές δικογραφίες, τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και προχθές προσήχθησαν διαδοχικά ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθούν όπου και αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 62χρονος Έλληνας συνοδευόμενος από το δικηγόρο του κ. Μιχάλη Τεχνίτη δήλωσε πως εμπορεύεται σκάφη και πρόσφατα μέσω του διαδικτύου είχε προβεί στην αγορά μίας θαλαμηγού από την Τουρκία. Αυτό το σκάφος δοκίμαζε για αυτό και βρέθηκε ανοικτά της Τήλου οπότε και τον εντόπισαν οι Λιμενικοί.

Ο ίδιος είπε πως το μόνο λάθος που έκανε ήταν ότι δεν σταμάτησε όταν του το ζήτησαν οι λιμενικοί αλλά φοβήθηκε καθώς δεν έφερε όλα τα νόμιμα έγγραφα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν είχε μεταφέρει τους μετανάστες και δεν θα μπορούσε άλλωστε καθώς το σκάφος του, το οποίο και τελικά κάηκε και βυθίστηκε, ήταν μόλις 10- 11 μέτρα και ήταν αδύνατον να χωρέσουν εκεί τόσα άτομα.

Επίσης γίνεται λόγος στα στοιχεία των Λιμενικών για ξύλινο σκάφος και όχι θαλαμηγό που ήταν το δικό του.
Ο 62χρονος επικαλέστηκε τις καταθέσεις δύο Σύριων οι οποίοι δήθεν τον αναγνώρισαν από φωτογραφίες και χωρίς ποτέ να γίνει κατά αντιπαράσταση εξέταση τους.
Ωστόσο τα επιχειρήματα αυτά δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακρίτρια οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη τον έκριναν προσωρινά κρατούμενο και τον έστειλαν στην φυλακή.

Από την πλευρά τους και οι δύο Σύριοι που φέρονται ως διακινητές για τους 58 αλλοδαπούς, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και δήλωσαν πως και αυτοί είναι μετανάστες και πως όταν ο Τούρκος είδε τους λιμενικούς δεν τους άφησε να αποβιβαστούν και τους κράτησε εκεί για να τους ενοχοποιήσει.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη τόσο οι Σύριοι όσο και ο Τούρκος κρίθηκαν και αυτοί προσωρινά κρατούμενοι.
Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό με τον 62χρονο σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου 2015 στις 7 το απόγευμα όταν πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος εντοπίστηκε να αποβιβάζει στην περιοχή «Άγιος Σέργης» που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Τήλου συνολικά 47 παράτυπους μετανάστες Συριακής καταγωγής. Επρόκειτο για 23 άνδρες, 10 γυναίκες και 14 ανήλικα παιδιά τα οποία και φιλοξενούνται στο νησί.

Άμεσα μόλις ενημερώθηκαν σχετικά δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού (ένα από τη Ρόδο και ένα από τη Σύμη) έσπευσαν στο σημείο και καταδίωξαν τον χειριστή του ταχύπλοου σκάφους, ο οποίος δεν υπάκουσε στις συστάσεις των λιμενικών και πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά τους οποίους εκδηλώθηκε φωτιά στο σκάφος! Μέχρι και βολές στον αέρα για εκφοβισμό χρειάστηκε να ρίξουν οι λιμενικοί οι οποίοι τελικά κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο και να συλλάβουν τον 62χρονο Έλληνα για διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Όπως έγινε γνωστό, το ταξίδι των αλλοδαπών ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα από το Μαρμαρίς για να καταλήξουν στην Τήλο.
Αλλά και την επόμενη μέρα δηλαδή την 1η Ιουλίου 2015 εντοπίστηκαν συνελήφθησαν οι δύο Σύριοι, ο Τούρκος και οι 58 παράτυπα εισελθόντες αλλοδαποί από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., βραδινές ώρες προχθές, στην παραλία «ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΓΗΣ» νοτιοδυτικά της Τήλου.

Συγκεκριμένα, μετά από ενημέρωση που είχαν οι λιμενικοί, απέπλευσε για την περιοχή το Τ/Χ «ΣΠΙΖΑΕΤΟΣ» όπου επέβαιναν και λιμενικοί το οποίο εντόπισε ύποπτο ιστιοφόρο σκάφος να απομακρύνεται. Ακολούθησε καταδίωξη και ακινητοποίηση του ιστιοφόρου, όπου οδηγήθηκε στο λιμάνι «Λιβάδια» της Τήλου .
Από το Λιμενικό Σταθμό Τήλου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί διακινητές και οι 58 παράτυπα εισελθόντες αλλοδαποί.

Διαβάστε ακόμη

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο

Συνελήφθη ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

«Έπεσα σε παγίδα», ισχυρίζεται ο 50χρονος αρχαιοφύλακας μουσείου που κατηγορείται για ασέλγεια σε 10χρονο

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του