Μελέτη ακτινοπροστασίας για το μηχάνημα του νοσοκομείου της Ρόδου

Μελέτη ακτινοπροστασίας  για το μηχάνημα του νοσοκομείου της Ρόδου

Μελέτη ακτινοπροστασίας για το μηχάνημα του νοσοκομείου της Ρόδου

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 149 ΦΟΡΕΣ

Αποφασίστηκε η ανάθεσή της από την Οικονομική Επιτροπή

Τη μελέτη ακτινοπροστασίας που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει στο νοσοκομείο της Ρόδου το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα για τις ανάγκες των καρκινοπαθών αποφάσισε να αναθέσει η οικονομική επιτροπή.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και πάρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. Με την εξέλιξη αυτή δρομολογείται πλέον η οριστική λύση στο πρόβλημα της προμήθειας και χρήσης του σημαντικού αυτού μηχανήματος.

Ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελούσε συνεχώς θέμα συζήτησης κυρίως ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη διοίκηση του νοσοκομείου και τη 2η ΥΠΕ, δεν είχε σημειωθεί καμία πρόοδος με αποτέλεσμα η προμήθειά του και η λειτουργία του να παραμένουν μέχρι σήμερα στα χαρτιά.

Με την απόφασή της η οικονομική επιτροπή βγάζει την υπόθεση από το τέλμα και δίνει προοπτική στο ενδεχόμενο να αποκτήσει έστω και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα το απαραίτητο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα για τις χημειοθεραπείες, ώστε οι ασθενείς να μη χρειάζεται να μεταβαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της επιτροπής αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, δεν υπήρχε καμία μελέτη για το μεγάλο θέμα του ακτινοθεραπευτικού παρά τα όσα είχαν ειπωθεί κατά το παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ομάδα επιστημόνων της Ρόδου ανέλαβε να συντάξει δωρεάν όλες τις μελέτες που απαιτούνται για το ακτινοθεραπευτικό.

Επειδή όμως για τη μελέτη ακτινοπροστασίας δεν υπάρχει κάποιος ειδικός για να την αναλάβει δωρεάν αποφασίστηκε να προχωρήσει η ανάθεσή της καθώς χωρίς αυτήν δε μπορούν να προχωρήσουν και οι άλλες μελέτες.

«Ποσό 4, 5 εκατομμυρίων ήταν δεσμευμένα χωρίς αντίκρισμα. Σαν κωδικός είναι εγγεγραμμένα στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και ανά πάσα στιγμή και όταν θα απαιτείται αυξάνεται στο ποσό που χρειάζεται. Εμείς μετά από την πρωτοβουλία και των συμπολιτών μας που έχουν προσφερθεί να την κάνουν δωρεάν και επειδή ζητήθηκε από την Περιφέρεια η στήριξη για την ανάθεση αυτής της μελέτης που δεν μπορεί να εκτελεστεί επειδή είναι εξειδικευμένο το αντικείμενο, αποφασίσαμε να την αναθέσουμε» κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης.

Ερωτηθείς για το ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν στη συνέχεια δήλωσε «Οι διαδικασίες θα είναι άμεσες και θα ζητήσουμε προσφορές μέχρι του ποσού των 19.500 ευρώ. Μετά θα γίνουν και οι υπόλοιπες μελέτες. Όταν θα είναι όλες έτοιμες με τις ανάλογες αδειοδοτήσεις τότε θα προχωρήσουμε στο διαγωνισμό για την προμήθεια του ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος. Μέχρι τώρα γινόταν το αντίθετο αγοράζαμε τα μηχανήματα που σκούριαζαν. Η 2η ΥΠΕ και το νοσοκομείο υποσχέθηκαν ότι θα το στηρίξουν είτε με εκπαίδευση προσωπικού είτε με μεταφορά από άλλες περιοχές».

Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι σχεδόν αδύνατο, να επιτευχθεί η λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού μέσα στο χρόνο που διανύουμε, καθώς εκτός από την προμήθεια του μηχανήματος θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και το προσωπικό που θα το λειτουργήσει.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο