Κάλεσμα του Γ. Πόκκια στους αγρότες για το σημερινό δημοψήφισμα

Κάλεσμα του Γ. Πόκκια στους αγρότες για το σημερινό δημοψήφισμα

Κάλεσμα του Γ. Πόκκια στους αγρότες για το σημερινό δημοψήφισμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 90 ΦΟΡΕΣ

Τις συνέπειες που θα έχει για τον πρωτογενή τομέα της χώρας και ειδικότερα της Ρόδου, η διακοπή της χρηματοδότησης από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλυσε, χθες, σε δραματικούς τόνους, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Ρόδου κ. Γιώργος Πόκκιας, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο να πει «ναι» στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο ίδιος, έχοντας την ευθύνη από πλευράς του Δήμου για τον πρωτογενή τομέα, και κυρίως για μία σειρά δραστηριοτήτων της υπαίθρου, των χωριών του νησιού, θέλησε να απευθυνθεί σε όλους τους συμπολίτες μας που δραστηριοπούνται στον πρωτογενή τομέα, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους και χωρίς να κινδυνολογήσει, όπως είπε, να τους θέσει με υπευθυνότητα τα διλήμματα τα οποία υπάρχουν ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της ερχομενης Κυριακής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, η χώρα, από την περίοδο που μπήκε στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα και μετά στην Ε.Ε., ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, έχει μονίμως την “ομπρέλα” και την κάλυψη των επιδοτήσεων καθώς, επίσης, και των όποιων ενισχύσεων του πρωτογενούς τομέα.

«Όλα αυτά, εάν η χώρα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και αναγκαστεί από μόνη της να φύγει από την Ευρώπη, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, ψύχραιμα τώρα, στους συμπατριώτες μας, ότι όλα αυτά χάνονται», είπε και ανέφερε ως στοιχεία τα παρακάτω παραδείγματα:

Η συμφωνία που έχει κλειστεί για τη δεύτερη προγραμματική περίοδο, μέχρι το 2020 δηλαδή, προβλέπει ότι γύρω στα 20 δις ευρώ θα δοθούν από την Ε.Ε. για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και ο ίδιος θεωερεί ότι αυτή θα ήταν μία μοναδική ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί πλήρως η παραγωγική δραστηριότητα του τόπου μας.

Εάν βγούμε εκτός Ευρώπης-συνέχισε-αυτά τα 20 δις χάνονται, ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος δεν είναι προετοιμασμένος διότι, όλα αυτά τα χρόνια, οι επιδοτήσεις δίνονταν για την ενίσχυση των αγροτών και δεν αξιοποιήθηκαν πλήρως είναι αλήθεια, αποτελούσαν ωστόσο ένα ισχυρό αποκούμπι γι’ αυτόν.

Επειδή, λοιπόν, δεν είναι προετοιμασμένος ο πρωτογενής τομέας, θεωρεί ότι η κατάρρευσή του θα είναι θέμα χρόνου. «Εάν χαθούν αυτά τα χρήματα τα οποία προορίζονται για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και όλους αυτούς που, κατά την άποψή του, μπορούν να αποτελέσουν τη μοναδική ελπίδα ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας, ο παραγωγικός κόσμος, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα καταρρεύσει.

Κατά τον ίδιο, η επιλογή της υπαίθρου και του νησιού μας την Κυριακή πρέπει να είναι σαφής: «Ναι» στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, «ναι» στο ευρώ, «ναι» στην προοπτική μέσα στην Ε.Ε., στην ασφάλεια της Ε.Ε. Δεν θα είναι «ναι» στην όποια συμφωνία, είτε αυτή που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση είτε αυτή που της προτάθηκε από τους δανειστές, είπε, ακόμη.

Ο ίδιος θεωρεί ότι το ισχυρό «ναι» θα είναι μονόδρομος για όλους και κυρίως τους αγρότες και, από εκεί και πέρα, αυτό θα δώσει εντολή στους όποιους διαπραγματευτούν την επόμενη συμφωνία.
Έκανε, επίσης, λόγο για «ψέματα, αναλήθειες, ιδεοληψίες και κωλύματα» τα οποία δεν βοηθούν και κάλεσε όλους να αναλογιστούν ότι, αυτό που έχουμε μπροστά μας, είναι μία συμφωνία για ένα ΕΣΠΑ 20 δις ευρώ στη χώρα, για μια ΚΑΠΑ, αλλα 19 δις, για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να συμφωνηθεί, ειδικά για την Ελλάδα, την επόμενη 6ετία -7ετία άλλων 35 δις, κάτι που σημαίνει ότι μαζεύεται ένα πολύ μεγάλο ποσό, και αν υπολογίσουμε ότι ο νομός περίπου αντιπροσωπεύει το 2-2,5% του πληθυσμού και όποιων άλλων κατανομών, μιλάμε για πάνω από 1,5-2 δις τα οποία θα χαθούν σαν ενισχύσεις στη χώρα το επόμενο διάστημα και, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι πολύ μεγάλο το ποσό και το ρίσκο και δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά εθνικής αξιοπρέπειας.

Τέλος, αυτό που θέλουν να κάνουν τις επόμενες ημέρες, είναι να ενημερώσουν τους πολίτες ψύχραιμα για τα διακυβεύματα της επιλογής τους «που κάποιοι ανεύθυνοι πέταξαν το μπαλάκι στους πολίτες, εστιάζοντας σκόπιμα στο θυμικό τους», όπως είπε.

Διαβάστε ακόμη

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου