Μέρκελ-Ολάντ: Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις της Ελλάδας

Μέρκελ-Ολάντ: Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις της Ελλάδας

Μέρκελ-Ολάντ: Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις της Ελλάδας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 113 ΦΟΡΕΣ

Η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, διεμήνυσαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, έπειτα από το νέο τετ-α-τετ που είχαν τη Δευτέρα στο Παρίσι για το ελληνικό ζήτημα.

Μια ημέρα έπειτα από το ελληνικό δημοψήφισμα όπου επικράτησε το «όχι» και ενόψει του κρίσιμου Eurogroup και της νέας νέας Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη να καταθέσει άμεσα η Ελλάδα νέες, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Και μπορεί, η κυρία Μέρκελ αλλά και ο κ. Ολάντ να υπογράμμισαν ότι η «πόρτα» για συνομιλίες με την Ελλάδα είναι ανοιχτή, ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες να επιστρέψουμε ακόμη σε διαπραγμάτευση, σημειώνοντας πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα.

«Σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την παροχή ενός νέου προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: «Θέλουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ο χρόνος πιέζει».

Μάλιστα, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε και στις νέε της δηλώσεις πως η τελευταία πρόταση των πιστωτών στην Ελλάδα ήταν «πολύ γενναιόδωρη», σημειώνοντας ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες αλλά και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα διαπραγματευτούν και θα αποφασίσουν για την Ελλάδα, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ολαντ υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει αξιόπιστες προτάσεις για μια βιώσιμη συμφωνία, σημείωσε πως η πρόταση της διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτή και τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα καθορίσει τη θέση της Ευρώπης έναντι των ελληνικών προτάσεων.

Σε ανακοίνωση του Ελιζέ για την συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας τονιζόταν ότι η συνάντηση του κ. Ολάντ με την κυρία Μέρκελ «είναι μέρος της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα».

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά, αντιλαμβανόμενη τη σκληρή στάση των Ευρωπαίων, μόλις λίγες ώρες μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα προέβη άρον-άρον σε διορθωτικές κινήσεις με σκοπό να βελτιώσει την διαπραγματευτική της θέση.

Το πρωί της Δευτέρας ανακοινώθηκε η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και λίγο αργότερα αποφασίστηκε ότι αντικαταστάτης του θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Μέλη του Eurogroup θα το εκτιμούσαν αν απείχα από τις συνεδριάσεις», εξομολογήθηκε ο κ. Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι είχαν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση πως με το ίδιο πρόσωπο στη θέση του υπουργού Οικονομικν δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε εθνική συναίνεση και επιχείρησε να ενισχύσει την διαπραγματευτική του θέση κερδίζοντας την στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Στο Eurogroup της Δευτέρας η ελληνική πλευρά θα τεθεί και πάλι αντιμέτωπη με το δίλημμα του Grexit, εάν δεν αποδεχθεί τους όρους των Ευρωπαίων για συμφωνία.

Πηγές της Ευρωζώνης εξηγούν ότι οι Βρυξέλλες θέλουν συμφωνία σε δύο στάδια:

1. Μία μεταβατική συμφωνία διάρκειας 2-3 μηνών με σκοπό να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Αντικειμενικός σκοπός να μην χρεοκοπήσει στις 20 Ιουλίου, ότνα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο ύψους 3,7 δισ. στην ΕΚΤ.

2. Η μεγάλη συμφωνία που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2017, με αντάλλαγμα την υπογραφή ενός νέου μνημονίου, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά να αντλήσει δάνεια άνω των 29 δισ. ευρώ υποσχόμενη μέτρα τουλάχιστον 8 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας μέσα σε δύο εβδομάδες -δηλαδή μέχρι τις 20 Ιουλίου- απλώς αυτό θεωρείται το καλύτερο σενάριο.

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι η συζήτηση που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα δεν θα αφορά ένα νέο διετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του αιτήματος που υπέβαλλε ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη βδομάδα για ένα νέο Μνημόνιο, αλλά θα αφορά ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα δύο ή τριών μηνών.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πως ένα διετές πρόγραμμα δεν μπορεί να συμφωνηθεί μέσα σε δύο εβδομάδες μόνο.

«Έπειτα από ένα "όχι" πιστεύουν ότι θα έρθουν και θα συμφωνήσουμε για ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγες ώρες;», λέει αρμόδια πηγή και «καρφώνει» τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι προφανώς έχει παρεξηγήσει κάποια πράγματα.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Αφρικανική σκόνη: Πόσο μπορεί να επιδεινώσει χρόνια προβλήματα υγείας - Συστάσεις από πνευμονολόγους

Στέφανος Κασσελάκης: Ξέμεινε από τη φουρτούνα στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα

Λίνα Μενδώνη: Στη δικαιοσύνη για δημοσίευμα εφημερίδας

«Καλάθι του νονού»: Σε ισχύ από σήμερα – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

Π. Μαρινάκης: Πήχης τα... προβλήματα των πολιτών στις Eυρωεκλογές

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις σε 1.496 περιστατικά το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου

Γ. Νικητιάδης: Στις ευρωεκλογές ο λαός θα απαντήσει για το «καλάθι του νονού» κ. Σκρέκα