Ο tour operator που ενισχύει τον ελληνικό τουρισμό

Ο tour operator που  ενισχύει τον ελληνικό τουρισμό

Ο tour operator που ενισχύει τον ελληνικό τουρισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 743 ΦΟΡΕΣ

Οι σπουδές του στη Γερμανία αποτέλεσαν παρακαταθήκη για τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα. Οι νομικές του γνώσεις τον βοήθησαν στις επόμενες κινήσεις του. Μολονότι ο πατέρας του είχε δημιουργήσει δικηγορικό γραφείο ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα άσκηση και εργασία, ο ίδιος ανέκρουσε πρύμναν κάνοντας την επανάστασή του λίγο πριν από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Οι τότε ανησυχίες του τον οδήγησαν να σπουδάσει το 1971 και στο Πάντειο, ενά ανακάλυπτε την άλλη Ελλάδα. Βέβαια, τα ταξίδια ήθελαν και χαρτζιλίκι, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η πρόσληψή του στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ο οποίος χρειαζόταν γερμανομαθείς προκειμένου να στηρίξει την επιχειρούμενη κατάκτηση της γερμανικής αγοράς.

Κομβική στιγμή
Ο Μιχάλης Καραβάς γνώρισε τότε την τουριστική βιομηχανία, μια γνωριμία που έμελλε να αποβεί καταλυτική για τον ίδιο και να σημαδέψει τα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα. Όντας στη διεύθυνση μελετών του ΕΟΤ έμαθε τα μυστικά του ελληνικού τουρισμού, δεδομένου ότι ο Οργανισμός αποτελεί τον βραχίονα άσκησης της τουριστικής πολιτικής της χώρας.

Προσελήφθη τον Ιανουάριο του 1972 και πολύ γρήγορα εστάλη στο γραφείο του ΕΟΤ στη Φρανκφούρτη, όπου έμεινε σχεδόν μέχρι τις αρχές του 1975. Η σύμβαση έληξε, αλλά εκλήθη εκ νέου στην υπηρεσία, δεδομένου ότι ο Οργανισμός επένδυε στην εν λόγω αγορά.

Όμως, το επιχειρηματικό δαιμόνιο είχε ήδη μπει μέσα του, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει αυτοβούλως από τον ΕΟΤ ιδρύοντας στο Μόναχο τον Attica Reise. Κομβικό σημείο στην απόφασή του ήταν η γνωριμία του με τον πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη σε ένα συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο. Ξεκίνησε με 500 μάρκα στον λογαριασμό, λαμβάνοντας ταυτόχρονα δάνειο βάζοντας σαν ενέχυρο μια Alfa Romeo.

Στα πρώτα του βήματα εισήλθε με ποσοστό 30% στην εταιρεία Γερμανός επιχειρηματίας, το ποσοστό του οποίου εξαγοράστηκε από τον κ. Καραβά το 1981. Ήδη το 1982 η εταιρεία εμφάνιζε σημαντικά κέρδη.

Σήμερα ο ταξιδιωτικός οργανισμός Attika Reisen είναι, αν όχι το μοναδικό, τουλάχιστον από τα λίγα εναπομείναντα specialist τουριστικά γραφεία στο εξωτερικό για τον ελληνικό τουρισμό. Για τον λόγο αυτό άλλωστε διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για τις προτιμήσεις των Γερμανών ταξιδιωτών.

Το Attika Reisen συνεργάζεται με περισσότερα από 600 ελληνικά τουριστικά καταλύματα, εκ των οποίων το καθένα είναι το καλύτερο στην κατηγορία του. Ο παράγοντας αυτός είναι καθοριστικός και για την ακρίβεια “είναι αυτός που μας κρατά τόσα χρόνια στην αγορά” αναφέρει χωρίς υπεκφυγές ο ιθύνων νους και ιδιοκτήτης του Attika Reisen Μιχάλης Καραβάς.

Πτήσεις charter
Επιπλεόν, το Attika Reisen ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια να πραγματοποιεί πτήσεις charter προς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς και αποτελούσε τον μοναδικό γερμανό tour operator που έστελνε με τις ταξιδιωτικές του οδηγίες κόσμο στη νότια Πελοπόννησο, στην Πρέβεζα, στο Ακτιο, στη Νέα Αγχίαλο, στον Βόλο.

Με άλλα λόγια, έστελνε Γερμανούς τουρίστες εκεί όπου δεν πήγαινε κανένας άλλος γερμανός tour operator. Εκείνος άνοιξε τον προοτισμό της Καλαμάτας πολύ πριν να γίνει το περίφημο “Costa Navarino”, που την έκανε γνωστή ανά τον κόσμο. Επίσης, στέλνει κόσμο στην Κάρπαθο, στη Σκιάθο και την Αλόννησο. Με τις ενέργειες και τις κινήσεις αυτές ο κ. Καραβάς έδωσε την πρέπουσα απάντηση σε όσους χαρακτηρίζουν το Attika Reisen ως μικρό tour operator.

Το 1995 η εταιρεία περνά κρίσιμη καμπή κιδυνεύοντας να βάλει ακόμη και λουκέτο, αφού η κρίση της δραχμής πήγε να τινάξει στον άερα όχι μόνο τον Attika Reisen αλλά και δεκάδες άλλους μικρούς tour operators ανά τον κόσμο. Ήταν η περίοδος που για πρώτη φορά η δραχμή δεν διολίσθηκε σε ποσοστό 20%, όταν παραδοσιακά οι Έλληνες ξενοδόχοι ανέβαζαν κατ’ έτος τις τιμές τους σε ποσοστό 25% περίπου.

Τούτο είχε ως συνέπεια να μεταφέρει όλους τους τουρίστες του προς την Ελλάδα με ζημία. Από 95.000 θέσεις που είχε προπληρώσει στα αεροπλάνα προς Ελλάδα τελικώς ταξίδεψαν μόνο οι 51.000. Η αξιοπιστία του με αρκετούς ξενοδόχους αποτέλεσε το σωσίβιο που τον κράτησε έκτοτε στην επιφάνεια της τουριστικής επιχειρηματικής κίνησης.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ 40 ΕΤΩΝ
Το 2016 ο Μιχάλης Καραβάς συμπληρώνει 40 έτη ως ιδιοκτήτης του Attika Reisen, του μοναδικού specialist tour operator στη Γερμανία, δηλαδή τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα.

Είναι ο τελευταίος των... Μοϊκανών, αφού δεν υπάρχει άλλος μεγάλος Έλληνας πράκτορας στο εξωτερικό. Φέτος αναμένεται να μεταφέρει προς την Ελλάδα (έχει προγράμματα και για άλλα μεσογειακά κράτη) 25.000-27.00 Γερμανούς, έναντι 90.000 που μετέφερε στο παρελθόν.

Συνολικά αναμένει το πολύ 5.000 περίπου ακυρώσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, ευελπιστώντας γρήγορη αποκατάσταση της ομαλότητας, αφού ο τουρισμός απαιτεί σταθερότητα προκειμένου να λειτουργήσει.

Στα χαρακτηριστικά του γραφείου του καταγράφεται ότι την πελατεία του αποτελούς κυρίως μεμονωμένοι τουρίστες και όχι μεγάλα γκρουπ. Και μάλιστα τουρίστες ως επί το πλείστον repeaters (επαναλαμβανόμενοι), αφού οι προτάσεις του εμφορούνται μέσα από τη λεγόμενη απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία, την οποία πουλά μέσα από τη δική του οπτική.

Αυτή προσιδιάζει άρρηκτα με τον όρο φιλοξενία και προσφέρει ως πακέτο τη διαφορετική Ελλάδα, που βρίσκεται μακριά από τις σειρήνες του μαζικού τουρισμού.

Του Χάρη Ντιγριντάκη από την Εφημερίδα Επένδυση

Διαβάστε ακόμη

Αυξημένες κρατήσεις από την Ολλανδία και το Βέλγιο

Α. Βασιλικός: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα

Το top - 10 των ξένων αγορών για τον ελληνικό Τουρισμό

Όλγα Κεφαλογιάννη: Τουρισμός και Πολιτισμός καθορίζουν την Ελλάδα

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το υπ. Τουρισμού έχει για πρώτη φορά κονδύλια για να αναπτύξει την τουριστική προσφορά

Οι αεροπορικές στη μάχη της Ελλάδας

Έως και 20.000 Τούρκοι τουρίστες στα ελληνικά νησιά αυτή την εβδομάδα

Jobmatch: Πώς θα λειτουργεί η νέα εφαρμογή για την κάλυψη των κενών θέσεων στον Τουρισμό