Κολύμπι στη θάλασσα και φακοί επαφής. Τι πρέπει να προσέχετε

Κολύμπι στη θάλασσα και φακοί επαφής. Τι πρέπει να προσέχετε

Κολύμπι στη θάλασσα και φακοί επαφής. Τι πρέπει να προσέχετε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 247 ΦΟΡΕΣ

Εάν φοράτε φακούς επαφής πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί το καλοκαίρι, καθώς παραμονεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τα μάτια σας.

Δείτε τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν πάτε για μπάνιο στη θάλασσα και ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να τηρήσετε για να αποφύγετε επικίνδυνες μολύνσεις.

Αρχικά, δεν πρέπει ποτέ να κολυ-μπάτε φορώντας τους φακούς επαφής. Πρέπει να βγάζετε τους φακούς επαφής εάν πρόκειται να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα, σε πισίνα, σε λίμνη κ.λπ. Καλό είναι βέβαια να αποφεύγετε οποιαδήποτε επαφή του φακού με το νερό, άρα πρέπει να τους βγάζετε ακόμη κι όταν κάνετε ντους.

Δεν είμαστε ποτέ σε θέση να γνωρίζουμε πόσο καθαρό είναι το νερό και όταν φοράμε τους φακούς είναι πιο εύκολο να παγιδευτούν μικροοργανισμοί στο μάτι και να προκαλέσουν επιπλοκές.

Μία από τις σοβαρότερες απειλές για τα μάτια μας είναι η κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα. Αν και το μικρόβιο δεν προκαλεί πάντα λοίμωξη, μια επακόλουθη κερατίτιδα που θα προκαλέσει μπορεί να απειλήσει ακόμη και την όραση. Τυπικά συμπτώματα της κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα είναι ο πόνος, το κοκκίνισμα, η θολή όραση και η ευαισθησία στο φως.

Το μάτι απορρίπτει σχεδόν πάντα μικροοργανισμούς όπως η ακανθαμοιβάδα, ωστόσο ο φακός επαφής τους παγιδεύει κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος λοίμωξης.

Εάν ξεχάσατε να βγάλετε τους φακούς επαφής και τύχει να μπει νερό στο μάτι σας ενώ κολυμπάτε, φροντίστε να αφαιρέσετε αμέσως τους φακούς και να τους τοποθετήσετε στη θήκη με το ειδικό υγρό ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης και ερεθισμού.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου