Αγωγή για το θάνατο του 19χρονου Μιχάλη Μαγκαφά

Αγωγή για το θάνατο του 19χρονου Μιχάλη Μαγκαφά

Αγωγή για το θάνατο του 19χρονου Μιχάλη Μαγκαφά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3131 ΦΟΡΕΣ

Κατατέθηκε από την οικογένειά του εναντίον του ελληνικού δημοσίου

Το ποσό των 500.000 ευρώ διεκδικεί από το Ελληνικό δημόσιο η οικογένεια του 19χρονου Μιχάλη Μαγκαφά, που έχασε αιφνιδίως τη ζωή του τον Αύγουστο του 2010, ενώ υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στο Κέντρο Κατάταξης Νεοσυλλέκτων της Κορίνθου.

Η αγωγή κατατέθηκε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κορίνθου διά του δικηγόρου κ. Ιωάννη Φλεβάρη για λογαριασμό της μητέρας, του πατέρα, των δύο αδελφών, του παππού και της γιαγιάς του άτυχου οπλίτη, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια αδυνατούν ακόμη να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε.

Οι συγγενείς του άτυχου 19χρονου δεν μπορούν να αντιληφθούν πως ένα υγιέστατο παιδί, ένας αθλητικός νέος, γυμνασμένος και με άριστη υγεία πέθανε απροσδόκητα σε καιρό ειρήνης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Για αυτό και προσέφυγαν στην δικαιοσύνη στρεφόμενοι κατά του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και ενός ακόμη ατόμου, του θαλαμοφύλακα που το μοιραίο εκείνο βράδυ είχε υπηρεσία στο στρατόπεδο Νεοσυλλέκτων στην Κόρινθο, ζητώντας να τους καταβληθεί το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ για ψυχική οδύνη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η οικογένεια στην αγωγή της, θεωρεί υπεύθυνο το Ελληνικό Δημόσιο για τον χαμό του νεαρού οπλίτη, διότι παρανόμως παρέλειψε να μεριμνήσει: α) για στελέχωση της στρατιωτικής μονάδας νεοσυλλέκτων που υπηρετούσε ο θανών, με εξειδικευμένους ιατρούς. β) για δυνατότητα άμεσης πρόσβασης κάθε ασθενούς σε ιατρό. γ) για υπηρεσία επαρκώς εκπαιδευμένου θαλαμοφύλακα στο θάλαμο διανυχτέρευσης οπλιτών, που να μην αδιαφορεί αλλά να καλεί επειγόντως βοήθεια δ) για διαρκή υπηρεσία, κατάλληλα εκπαιδευμένου στελέχους των Ε.Δ. που θα επιληφθεί κάθε έκτακτου περιστατικού ε) για παροχή εκπαίδευσης προς αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών στους συνθαλαμιζόμενους».

Οι συγγενείς υποστηρίζουν πως «για τη εύρυθμη λειτουργία της μονάδας και την ασφάλεια όσων υπηρετούν, έχει αποκλειστική και ουσιώδη ευθύνη, το Ελληνικό Δημόσιο. Έχει νόμιμη υποχρέωση προς τούτο και υπάρχουν συναφείς, παράνομες παραλείψεις του ως Αρχής, που αποδίδονται στον Ελληνικό Στρατό και σε όργανά του». Επίσης η οικογένεια στρέφεται και κατά του θαλαμοφύλακα υπηρεσίας καθώς όπως τονίζουν «παρέλειψε να καλέσει ιατρική βοήθεια και από βαριά του αμέλεια επήλθε ο θάνατος του στρατιώτη».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο 19χρονος Ροδίτης, είχε βρεθεί νεκρός στο θάλαμο του τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Αυγούστου 2010, ενώ κοιμόταν.

Το άτυχο παλικάρι, ο θάνατος του οποίου βύθισε στο πένθος την οικογένεια τους φίλους και τους συγγενείς του, είχε καταταχθεί μία εβδομάδα νωρίτερα στο στρατόπεδο της Κορίνθου ως έφεδρος στρατιώτης μαζί με άλλους ροδίτες για να υπηρετήσει έτσι την θητεία του στην πατρίδα.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας για νεκροψία – νεκροτομία και για να ερευνηθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

Η έκθεση του ιατροδικαστή αναφέρει ως αιτία θανάτου το πνευμονικό οίδημα και ότι οι πνεύμονες παρουσίαζαν πνευμονική συμφόρηση και πνευμονορραγία.

Σημειώνεται πως η οικογένεια έχει επίσης καταθέσει έγκληση κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του νεαρού οπλίτη.

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο