Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 143 ΦΟΡΕΣ

Χρόνια ήταν καημός μια επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στο Θέατρο των δέκα χιλιάδων θέσεων με τη θαυμάσια ακουστική, που φτάνεις σ'αυτό περνώντας από ελαιώνες, πορτοκαλεώνες, πλούσια μποστάνια και διάσπαρτα καταπράσινα κυπαρίσσια με τη λυγερόκορμη σιλουέτα.

Φέτος έγινε το θαύμα με ταξίδι "ειδικού σκοπού", όπως οι κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, για τις οποίες γίνεται λόγος τώρα τελευταία..... Έδρα το Ναύπλιο, μια ιστορική θαυμάσια πόλη, που την συντηρούν και την προσέχουν πολύ οι Ναυπλιότες με καθαριότητα , τάξη, πολύ πράσινο, λουλούδια και ιδιαίτερα μπουκαμβίλιες, που το μωβ χρώμα τους δένει απόλυτα με την όλη ατμόσφαιρα αυτής της πόλης. Η διαδρομή από το Ναύπλιο μέχρι το Θέατρο σαράντα πενήντα λεπτά και για φτάσεις έχει περπάτημα και λίγο ανηφόρι, αλλά χαλάλι.

Η παράσταση της ημέρας εκείνης ήταν η τραγωδία ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη. Έργο σαφέστατα αντιπολεμικό με αναφορά στον Τρωϊκό πόλεμο και τις τραγικές συνέπειες, όπως κάθε πόλεμος έχει. Παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη και με συντελεστές άξιους με την εγγύηση του Εθνικού. Πρωταγωνίστρια στο ρόλο της βασίλισσας Εκάβης , που τον ερμήνευσε, όπως ξέρει και μπορεί, η μεγάλη μας ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Και οι άλλοι ηθοποιοί αντάξιοι του έργου, ο δε γυναικείος χορός με την εξαιρετική διδασκαλία της κίνησης ήταν πραγματικά συμπρωταγωνιστής.

Η πρωταγωνίστρια και οι άλλοι ηθοποιοί ήταν σε συνεχή διάλογο και κίνηση με το Χορό και έφτασαν στο απόγειο στην έκφραση του θρήνου, του οδυρμού για το χαμό της αγαπημένης τους πατρίδας, που την έκαψαν οι νικητές, για το χαμό των αγαπημένων τους προσώπων. Οι γυναίκες όμως του έργου μαζί με τη βασίλισσά τους θρήνησαν περισσότερο για τη δική τους μοίρα, που ήταν η σκλαβιά, η δουλεία από τους νικητές, που σαν λάφυρα πολέμου τις μοίρασαν μεταξύ τους για σκλάβες και ερωμένες.... Το μεγαλείο του αρχαίου δράματος με την αξεπέραστη επικαιρότητα.


Η παράσταση αυτή στο Θέατρο της Επιδαύρου με έκανε να σκεφτώ ότι και στη Ρόδο έχουμε αρχαίο Θέατρο. Είναι αυτό στη Λίνδο. Φαντάστηκα λοιπόν παράσταση αρχαίου δράματος στο Θέατρο αυτό, ένα απαράμιλλο σκηνικό για να ακουστεί ο αρχαίος τραγικός λόγος και να ανοίξουν τα κίτρινα βράχια της Λίνδου...

Γράφει η Ρέα Παπαχρήστου - Τσέλιου

Διαβάστε ακόμη

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»