Σαφάρι θερινών φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις

Σαφάρι θερινών φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις

Σαφάρι θερινών φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1407 ΦΟΡΕΣ

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν κατά την θερινή περίοδο κλάδοι με υψηλή παραβατικότητα, αλλά και επιχειρήσεις που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στις ΔΟΥ όλης της χώρας αυστηρές οδηγίες για εντατικούς ελέγχους.
Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του, οι έλεγχοι την θερινή περίοδο θα εστιάζουν σε κλάδους που στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί αυξημένες παραβάσεις (εστίαση, κέντρα διασκεδάσεως, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) και σε περιπτώσεις που η φορολογική διοίκηση έχει δεχθεί καταγγελίες φορολογουμένων, αλλά και σε περιπτώσεις που επιλεγούν από τον προϊστάμενο της εφορίας.

Τα κλιμάκια των εφοριών (δύο ατόμων) θα διενεργούν έλεγχους στη διακίνηση και στην πώληση των αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών, ενώ θα εξετάζουν το εάν εκδόθηκαν παραστατικά διακινήσεως, τιμολόγια και απόδειξη λιανικής.

Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής (π.χ. ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λπ.) οι εντολές της διοικήσεως προβλέπουν την απαραίτητη είσοδο εντός του καταστήματος ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση παραστατικού λιανικής πωλήσεως για την επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών, κ.λπ.

Ειδικά για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ (π.χ. φαρμακεία, εστιατόρια κ.λπ.) εάν προκύπτουν υπόνοιες μετακύλισης του ΦΠΑ από τον υψηλότερο στον χαμηλότερο συντελεστή, η αρμόδια για τον έλεγχο εφορία θα πρέπει να προβαίνει στην έκδοση εντολής μερικού ελέγχου.


Δηλώσεις του Τρ. Αλεξιάδη
Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις, τόνισε το πρωί στον ΣΚΑΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδη.
«Δεν υπάρχει περίπτωση για... άλλη παράταση. Τελειώνουν οι δηλώσεις για να προχωρήσουμε σε άλλα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε «σαρωτικούς ελέγχους» ειδικά στις τουριστικές περιοχές και συμπλήρωσε:
«Προχωράμε σε μεγάλους ελέγχους στο θέμα του ΦΠΑ. Δεν είναι δυνατό τη στιγμή που έχουμε επιβαρύνει τον πολίτη σε αύξηση του ΦΠΑ, αναγκασμένοι από μία συγκυρία και κάποιοι έξυπνοι να παίρνουν τον αυξημένο ΦΠΑ και να τον βάζουν στην τσέπη τους».

«Το κύκλωμα των πλαστών ταμειακών μηχανών θα ξηλωθεί. Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι διαφέρει αυτός που μπαίνει στο σπίτι του πολίτη και του κλέβει τα χρήματα από αυτόν που έχει μία πλαστή ταμειακή μηχανή. Θα ζητήσω τη συνδρομή κάθε υπηρεσίας, θα ξηλωθεί αυτό το σύστημα και θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές γιατί είναι κλοπή του πολίτη», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ επεσήμανε ότι «πρέπει να δούμε το περιεχόμενο του νόμου, τι υπάγεται σε αυτόν τον φόρο και το θέμα της πληρωμής του».
«Μπορούμε να κάνουμε κινήσεις που θα ελαφρύνουν χαμηλές και μεσαίες περιουσίες», τόνισε και συνέχισε:
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν ένας πολίτης έχει τρία ακίνητα και χρωστάει τεράστια ποσά στην εφορία να μην μπορεί να εκχωρήσει ένα ακίνητο. Και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξουν αλλαγές».

Ο Τρύφων έκανε λόγο για "σκελετούς" όταν η κουβέντα έφτασε στα μεγάλα ποσά που πληρώνει το ΥΠΟΙΚ για τις "επιδόσεις".
«Οι σχεδιασμοί ήδη ξεκίνησαν στο υπουργείο Οικονομικών. Από την οικονομία στη λειτουργία του υπουργείου, όπου βρήκαμε σκελετούς στις ντουλάπες, μέχρι ένα σωρό πράγματα», είπε. Και πρόσθεσε με νόημα:
«Είναι δυνατόν το υπουργείο Οικονομικών να πληρώνει περίπου 14 εκατ. ευρώ για επιδόσεις;», αναρωτήθηκε.

Διαβάστε ακόμη

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης