Άγνωστα γεγονότα από το νόθο δημοψήφισμα!..

Άγνωστα γεγονότα από  το νόθο δημοψήφισμα!..

Άγνωστα γεγονότα από το νόθο δημοψήφισμα!..

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 851 ΦΟΡΕΣ

Πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι της Ρόδου


Γράφει ο δημοσιογράφος
Γιώργος Ζαχαριάδης

Τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα είχαν πάντοτε το εξής χαρακτηριστικό : Γινόντουσαν για κάποια σκοπιμότητα ή ήταν νόθα !.. Και το τελευταίο νόθο δημοψήφισμα ήταν αυτό που έγινε στις 29 Ιουλίου 1973, δηλαδή σαν σήμερα πριν 42 χρόνια.

Η γελοιογραφία του Βασίλη Χριστοδούλου στην  εφημερίδα «Βραδυνή» την επομένη του δημοψηφίσματος και έκανε πάταγοΗ γελοιογραφία του Βασίλη Χριστοδούλου στην εφημερίδα «Βραδυνή» την επομένη του δημοψηφίσματος και έκανε πάταγο

Διενεργήθηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών και ο ελληνικός λαός εκλήθη τότε να πει ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ για τροποποίηση του ψευτοσυντάγματος του 1968 για την εκλογή ως προέδρου της Δημοκρατίας του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου και αντιπροέδρου του Οδυσσέα Αγγελή για οκτώ χρόνια!..

Επίσης με το ίδιο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός εκλήθη να εγκρίνει την κατάργηση της μοναρχίας που είχε αποφασίσει ο ίδιος ο Παπαδόπουλος δύο μήνες νωρίτερα (Ιούνιος 1973) ανακηρύσσοντας τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο της Δημοκρατίας !..

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πανελλήνια ήταν 78,43% υπέρ του ΝΑΙ και 21,57% υπέρ του ΟΧΙ , ένα αποτέλεσμα που επετεύχθη ύστερα από ένα πρωτοφανές όργιο νοθείας, που άφησε άφωνη την παγκόσμια κοινή γνώμη. Βέβαια, ο δικτάτορας Παπαδόπουλος μπόρεσε μόνο για τέσσερις μήνες να χαρεί τον θρόνο του, γιατί τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου τον ανέτρεψε ο Ιωαννίδης και τον έστειλε σε κατ΄ οίκον περιορισμό με τα γεγονότα που ακολούθησαν...

Τα όσα συνέβησαν σε εκείνο το νόθο δημοψήφισμα ξεπερνούν κάθε φαντασία. Μόλις έκλεισαν οι κάλπες, στα εκλογικά τμήματα εισέβαλαν στρατιωτικοί οι οποίοι ανέτρεπαν τα αποτελέσματα και υποχρέωναν τους εκλογικούς αντιπροσώπους να βγάζουν πάντα μπροστά το ΝΑΙ και τις περισσότερες φορές με συντριπτική διαφορά από το ΟΧΙ !..

Ήταν τόσο φοβερές οι πιέσεις και οι απειλές, που σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις ,κάποιοι ηρωικοί εκλογικοί αντιπρόσωποι μπόρεσαν να αντιδράσουν και να ανακοινώσουν το γνήσιο αποτέλεσμα!..

Τέτοιες περιπτώσεις είχαμε και στη Ρόδο. Και πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι στην κοινότητα των Καλυθιών, όπου το ΟΧΙ συνολικά πλειοψήφησε του ΝΑΙ (625 ΟΧΙ -571 ΝΑΙ) και αυτό συνέβη όχι μόνο γιατί οι Καλυθενοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήσαν εκ πεποιθήσεως φιλοβασιλικοί, αλλά και γιατί όταν οι στρατιωτικοί εισέβαλαν στο εκλογικό τμήμα για να ανατρέψουν το αποτέλεσμα, αντέδρασε έντονα ο εκλογικός αντιπρόσωπος Κ. Ψυλλάκης (προϊστάμενος τότε της Εποπτείας Εμπορίου) ο οποίος απείλησε ότι θα κάνει καταγγελίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Έτσι, οι στρατιωτικοί έκαναν πίσω και ανακοινώθηκε το πραγματικό αποτέλεσμα. Επίσης σε τρία άλλα εκλογικά τμήματα της Ρόδου (1ο πόλεως Ρόδου, 2ο πόλεως Ρόδου και 1ο Αρχαγγέλου), αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα παραμένει άγνωστο πώς τα κατάφεραν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι και δεν ανακοίνωσαν νόθα αποτελέσματα.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι στα δύο τμήματα της πόλης οι εκλογικοί αντιπρόσωποι ήταν πρωτοδίκες!

Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Ο προεκλογικός αγώνας στα νησιά μας –και ιδιαίτερα στη Ρόδο-δεν διέφερε από τις άλλες περιοχές της χώρας. Η στρατιωτική χούντα με τα κατά τόπους όργανα τους, υποχρέωναν επώνυμα άτομα να βγάζουν λόγους ή να δημοσιεύουν άρθρα υπέρ του ΝΑΙ, ενώ στη Ρόδο δεν υπήρχε οργανωμένη ομάδα που προπαγάνδιζε το ΟΧΙ και φυσικά αυτό δεν μπορούσε να γίνει λόγω των απαγορεύσεων της χούντας. Είχαμε μόνο μεμονωμένες πρωτοβουλίες συμπολιτών μας.

Ουσιαστικά το ρόλο για το ΟΧΙ είχε αναλάβει στη Ρόδο ο Γιάννης Ζίγδης. Ο δωδεκανήσιος πολιτικός είχε λίγους μήνες νωρίτερα αποφυλακιστεί από τον Κορυδαλλό (για δημοσίευμα στην εφημερίδα «¨Έθνος» που ζητούσε την συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής ενότητας) και περιόδευε τα χωριά μοιράζοντας φυλλάδια υπέρ του ΟΧΙ.
Με ένα αυτοκίνητο μάρκας Σκόντα (του γαμπρού του Κώστα Χατζηκωνσταντή) ο Ζίγδης μαζί με τον συμπολίτη μας εκλεκτό σκιτσογράφο Βαγγέλη Παυλίδη ,αλώνιζαν τα χωριά και ζητούσαν από τους κατοίκους να μην φοβηθούν και να ψηφίσουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Παπαδόπουλου.

Σε μια από τις περιοδείες αυτές, ο Γιάννης Ζίγδης πήγε στον Αρχάγγελο για να μιλήσει στους κατοίκους για το δημοψήφισμα στο καφενείο του Βρόντου!.. Και λίγο πριν αρχίσει την ομιλία του, έφτασε στο καφενείο ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Αρχαγγέλου ο οποίος ζήτησε από τον καφετζή να μαζέψει όλες τις καρέκλες από το προαύλιο!.

Απτόητος ο Ζίγδης ,αφού κοντραρίστηκε άγρια με τον αστυνομικό, ζήτησε από τους συγκεντρωμένους κατοίκους να καθίσουν καταγής, πράγμα που έπραξαν όλοι. Και τότε ο Ζίγδης έβγαλε έναν πύρινο λόγο εναντίον της χούντας καταχειροκροτούμενους από τους Αρχαγγελίτες. Αργότερα, κατέβηκε στην πόλη και πήγε στο δικαστήριο όπου υπέβαλε μήνυση κατά του αστυνομικού.

Η μήνυση εκδικάστηκε μετά την πτώση της δικτατορίας και στο δικαστήριο ο Ζίγδης είπε ότι «η μήνυση στρεφόταν ουσιαστικά κατά του δικτατορικού καθεστώτος και όχι κατά του αστυνομικού που εκτελούσε τις εντολές της χούντας» και ζήτησε την αθώωση του αστυνομικού, πράγμα που δέχτηκαν και οι δικαστές.
Ένα άλλο περιστατικό συνέβη την επομένη της ημέρας που ο Παπαδόπουλος αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Βγήκε τότε μια διαταγή που απαγόρευε να ψάλλουν στις εκκλησίες το «Πολυχρόνιο» υπέρ των βασιλέων... ’Ήταν Κυριακή και στον Ευαγγελισμό χοροστατούσε ο μητροπολίτης Σπυρίδων, όταν δε ήρθε η ώρα οι ψάλτες να πουν το «Πολυχρόνιο» ο πρωτοψάλτης Μιχάλης Σαρρής έγνεψε στο δεσπότη τι να κάνει.

Ο Σπυρίδων με ένα νεύμα του κεφαλιού του έδωσε τη συγκατάβαση του να ψάλλουν το «Πολυχρόνιο», πράγμα που έγινε!.. Κανένας στρατιωτικός δεν τόλμησε να αντιδράσει ούτε στο δεσπότη, ούτε στους ψαλτάδες. Έκτοτε-τουλάχιστον όπου χοροστατούσε ο Σπυρίδων-οι ψαλτάδες έψαλλαν το «Πολυχρόνιο» …

ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ
Βέβαια, κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα έγιναν και πολλές αθλιότητες. Χρησιμοποιήθηκε κάθε μέσο προπαγάνδας. Ακόμη και από αεροπλάνα έριχναν φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ του ΝΑΙ. και του παρανοϊκού δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου.

Πολλοί συμπολίτες μας υποχρεώνονταν να υπογράψουν δήλωση υπέρ του ΝΑΙ, ενώ την ημέρα του δημοψηφίσματος κυκλοφόρησε μια πλαστή προκήρυξη προερχόμενη δήθεν από τον τότε βουλευτή Δωδεκανήσου της Ένωσης Κέντρου Γιώργο Λαμπριανό με την οποία ζητούσε από τους Δωδεκανησίους να ψηφίσουν…ΝΑΙ.

Υπήρξε άμεση αντίδραση από τον Λαμπριανό ο οποίος με οργή διέψευσε ότι ήταν ο συντάκτης της προκήρυξης, τονίζοντας μάλιστα ότι ήταν ο ίδιος μεταξύ των βουλευτών της ¨Ένωσης Κέντρου που τάχθηκαν υπέρ του ΟΧΙ.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στη Δωδεκάνησο το στρατιωτικό καθεστώς ανακοίνωσε 82,13% υπέρ του ΝΑΙ και 17,87% υπέρ του ΟΧΙ στο νόθο δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου 1973!.. Το πραγματικό, όμως, αποτέλεσμα, δεν θα γίνει ποτέ γνωστό!

Το ιστορικό σκίτσο του συμπολίτη μας Βαγγέλη Παυλίδη για το χουντικό δημοψήφισμα, που δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Το Βήμα» στις 29 Ιουλίου 1973. Το σκίτσο αυτό έκανε το γύρο του κόσμουΤο ιστορικό σκίτσο του συμπολίτη μας Βαγγέλη Παυλίδη για το χουντικό δημοψήφισμα, που δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Το Βήμα» στις 29 Ιουλίου 1973. Το σκίτσο αυτό έκανε το γύρο του κόσμου

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Σπυρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"