Συνεχίζεται η μάχη για τους μειωμένους συντελεστές

Συνεχίζεται η μάχη για τους μειωμένους συντελεστές

Συνεχίζεται η μάχη για τους μειωμένους συντελεστές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 217 ΦΟΡΕΣ

Θα υπάρξει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα τεθεί σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες

Αποφασισμένος να διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στο ΣΤΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, είναι ο εμπορικός κόσμος ο οποίος διά μέσω της ΕΣΕΕ, αποφάσισε να «ανοίξει» το θέμα εξουσιοδοτώντας μάλιστα τον πρόεδρό της να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες.

Για την απόφαση που πάρθηκε μίλησε ο πρόεδρος του ΕΣΡ και μέλος του δ.σ. της Εθνικής συνομοσπονδίας εμπορίου και επιχειρηματικότητας Νίκος Μπόνης, ο οποίος τόνισε επίσης ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της περιφερειακής αρχής για «μεταφορά» του θέματος στις Βρυξέλλες.

«Είχαμε ένα έκτακτο δ.σ τη Δευτέρα και ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά. με πρωτοβουλία του προέδρου μας του Βασίλη του Κορκίδη τον εξουσιοδότησε το δ.σ να εξετάσουμε την πιθανότητα να υπάρξει προσφυγή από την πλευρά της ΕΣΕΕ στο συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα υπάρχει νομική βάση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο. Εξετάσαμε και άλλα θέματα όπως η παράταση για τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς οι περισσότεροι αδυνατούν λόγω της πτώσης του τζίρου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Κάναμε το αίτημα και ελπίζουμε να ανταποκριθούν γιατί είναι πολύ δύσκολο να καλύψουν τα έξοδα του μήνα και ειδικά τις ρυθμίσεις.

Κάναμε το αίτημα να υπάρξει παράταση ενός μήνα για τις δόσεις των ρυθμίσεων γιατί αν χαθούν κάποιες δεν θα μπορεί κάποιος να ξαναμπεί σε αυτές» δήλωσε ενώ στο ερώτημα αν ο ΕΣΡ θα ακολουθήσει την περιφέρεια στη συζήτηση του θέματος και στις Βρυξέλλες, απάντησε ως εξής: «Η περιφέρειά μας είναι πρωτεργάτης όλων των ενεργειών είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε το Γιώργο Χατζημάρκο για περιφερειάρχη γιατί προέρχεται από τον κλάδο μας, αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του χώρου και θα είμαστε δίπλα του γιατί όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν με την περιφέρεια μπροστά κι εμείς ακολουθούσαμε.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν και σε συνεννόηση με την ΕΣΕΕ καθώς ο πρόεδρος γνωρίζεται με τον περιφερειάρχη από πολλά χρόνια».

Σε ό,τι αφορά την αγορά και τις τράπεζες η κατάσταση σταδιακά βελτιώνεται, όπως είπε αλλά ο τζίρος δύσκολο να αναστραφεί γιατί οι πολίτες βάζουν προτεραιότητα τα αναγκαία και όλα τα άλλα τα αφήνουν σε δεύτερη μοίρα. Οι τουρίστες από την άλλη, δεν κάνουν αγορές και είναι λογικό.

Στηρίζει ο Χατζημάρκος
Για το ίδιο θέμα ερωτηθείς χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε τη στήριξή του στις ενέργειες της ΕΣΕΕ και δήλωσε τα εξής: «Η ΠΝΑΙ ως νομικό πρόσωπο και με την οντότητα που έχει δε μπορεί νομικά να προσφύγει. Η ΕΣΕΕ με τον τοπικό σύλλογο Ρόδου και την ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Δωδεκανήσου, έχει ξεκινήσει σε νομικό επίπεδο σε ότι αφορά τη διερεύνηση της απόφασης για την κατάργηση και είμαστε σε συνεργασία και παρακολουθούμε το θέμα.
Κατ’ αρχήν να τεκμηριωθεί νομικά και θα είμαστε σε στενή συνεργασία και όπου μπορούμε να συνδράμουμε θα το κάνουμε.

Σε πολιτικό επίπεδο θα μεταφέρουμε στις Βρυξέλλες το θέμα γιατί δεν υπάρχει έδαφος μέσα στην Ελλάδα μετά από αυτή την κατασυκοφάντηση και κοροϊδία των τελευταίων μηνών που οδήγησαν τελικά στην εκπλήρωση των πόθων αυτών που σχεδίασαν την κατάργηση.

Έγινε συκοφάντηση των νησιών και τώρα τα νησιά δέχονται μία τρομακτική επίθεση ελέγχων μόνο και μόνο για να αιτιολογήσουν την απόφαση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την κατασυκοφάντηση που έκαναν στα νησιά το τελευταίο εξάμηνο.

Εμείς αντιδρούσαμε στη διάλυση των εφορειών στα νησιά, αυτό έγινε από την κεντρική διοίκηση γι’ αυτό υπάρχουν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής όπως υπάρχουν παντού όπου έχουν διαλυθεί η ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ποιος τους διέλυσε τους μηχανισμούς; Οι νησιώτες; Όταν έκλειναν τις εφορείες και άφηναν τα νησιά χωρίς προσωπικό τι περιμένανε; Σήμερα προσπαθούν με αυτή την απαράδεκτη επιδρομή στα νησιά να καλύψουν τη συκοφάντηση που προηγήθηκε».

Σε ερώτηση για το αν η εκτελεστική επιτροπή κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα στη συνεδρίασή της αναφορικά με τους κινδύνους υποχρηματοδότησης της περιφέρειας και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την παραμονή μας στο στόχο 2 ως πλούσια περιοχή, απάντησε «Σήμερα λύσεις στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και δεν είναι εύκολες. Πρόβλεψη για το μέλλον δεν υπάρχει. Σε επίπεδο κοινοτικών πόρων εμείς τις πληροφορίες μας τις αντλούμε από τις Βρυξέλλες και από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Οι ειδήσεις που έρχονται από εκεί αφορούν τις 11 από τις 13 περιφέρειες και τις 2 άλλες ξεχωριστά. Είμαστε το νότιο Αιγαίο και η Στερεά Ελλάδα που είμαστε στο στόχο 2. Βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη, γιατί εμείς πρέπει να αναπτύξουμε ένα τελείως διαφορετικό σχέδιο δράσης σε σχέση με τις υπόλοιπες 11.

Με αυτό εννοώ ότι οφείλουμε να προστατέψουμε τα δικά μας περιφερειακά προγράμματα γιατί όλες οι ρυθμίσεις που περιμένουμε να έρθουν στους ευρωπαϊκούς πόρους λειτουργούν αρνητικά στα δικά μας μεγέθη.

Παραμένουμε χαρακτηρισμένες πλούσιες περιφέρειες με αποτέλεσμα να εξαιρούμαστε από πολλά προγράμματα, να έχουμε χαμηλούς ευρωπαϊκούς πόρους και στη μετάβαση από το τρέχον στο επόμενο ΕΣΠΑ κινδυνεύουμε εμείς οι δύο να ακυρώσουμε όλο το επόμενο ΕΣΠΑ μέσα σε ένα διήμερο.

Η μεταφορά των εκκρεμοτήτων του παρόντος στο επόμενο πρόγραμμα για τις άλλες περιφέρειες είναι θετικό. Αλλά σε εμάς είναι τόσο μικρό το πρόγραμμα που αν μεταφερθούν τα έργα που στις 31 Δεκεμβρίου δεν έχουν ολοκληρωθεί και αυτά είναι αρκετά αυτό σημαίνει ότι την επόμενη μέρα θα έχει τελειώσει για μας το πρόγραμμα.
Σε εθνικό επίπεδο είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο και με τις Βρυξέλλες με την Κομισιόν. Από το Σεπτέμβριο θα δουλέψουμε εντατικά».

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης