Γ. Κυρίτσης για ανακοίνωση Τσίπρα: Σθεναρή αντίσταση από την πλευρά μας αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έθεσα

Γ. Κυρίτσης για ανακοίνωση Τσίπρα: Σθεναρή αντίσταση από την πλευρά μας αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έθεσα

Γ. Κυρίτσης για ανακοίνωση Τσίπρα: Σθεναρή αντίσταση από την πλευρά μας αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έθεσα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 70 ΦΟΡΕΣ

O Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Βουλή για τη δημιουργία χώρου πρώτης υποδοχής προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Κω:

‘’Ο κ. Πρωθυπουργός εξήγγειλε, από το βήμα της Βουλής, τη δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Κω.

Οφείλω να επισημάνω ότι ο Δήμος Κω δεν έχει και δεν είχε καμία σχετική ενημέρωση μέχρι τώρα αλλά και ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία του κ.Πρωθυπουργού κινείται έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά, που είχαν ληφθεί στη διϋπουργική σύσκεψη του Απριλίου.

Δεν πρόκειται να είμαι αφοριστικός αφού θα αναμένω επίσημη ενημέρωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και τους συναρμόδιους υπουργούς για το πως αντιλαμβάνονται τη λειτουργία ενός τέτοιου χώρου.

Στο ζήτημα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, λειτούργησα με υπευθυνότητα και συνέπεια ενώ έχω καταθέσει δημόσια της προτάσεις μου.

Έχω θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα και προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός κέντρου πρώτης υποδοχής στο νησί μας. Τα ερωτήματα αυτά, μετά την εξαγγελία του κ.Τσίπρα, καλούνται πλέον να τα απαντήσουν η κυβέρνηση και ο κ.Πρωθυπουργός:

-Το πρότυπο λειτουργίας ενός τέτοιου κέντρου σαφώς και δεν μπορεί να είναι η Μόρια στη Μυτιλήνη. Όσοι σκέφτονται κάτι ανάλογο και στην Κω, θα πρέπει να δουν την πραγματικότητα.

-Ποιος εγγυάται ότι θα λειτουργεί ως κέντρο υποδοχής για 24ωρη παραμονή προσφύγων και παράνομων μεταναστών και δεν θα μετατραπεί σε ένα μόνιμο και ανεξέλεγκτο καταυλισμό, με τους ρυθμούς πλέον που έρχονται πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες;

-Ποιος θα αναλάβει τη σίτιση, την υγειονομική παρακολούθηση και την ασφάλεια του κέντρου; Όσοι μιλούν για κάτι τέτοιο γνωρίζουν ότι χρειάζονται άφθονοι πόροι και προσωπικό; Που θα βρεθούν όταν η Αστυνομική Διεύθυνση και το Νοσοκομείο της Κω έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού;

Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν.

Κυρίως όσοι σχεδιάζουν ή εξαγγέλλουν ερήμην της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, να θυμούνται ότι η Κως αποτελεί τουριστικό προορισμό.

Ο Δήμος Κω επιδιώκει τη συνεργασία της κυβέρνησης αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών ροών.

Οφείλω όμως να προειδοποιήσω ότι αν επιχειρηθεί η λειτουργία ενός κέντρου όπως-όπως και χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις που έθεσα, θα υπάρξει σθεναρή αντίσταση από την πλευρά μας.’’

Πηγή: aegeanews.gr

Γιώργος Κυρίτσης: ‘’Αυτοί που κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα, αποφεύγουν να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες στο μεταναστευτικό’’

Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, είχε συνάντηση εργασίας με τον Διευθυντή του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ.Vincent Cochetel, στην οποία συζητήθηκε η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ο κ. Cochetel ζήτησε τη δημιουργία χώρου παραμονής των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών στην Κω και τάχθηκε εναντίον της ενίσχυσης φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων για να ανακοπεί το ανεξέλεγκτο κύμα των μεταναστευτικών ροών, αναφέροντας ότι ‘’είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα στη δημοκρατική Ευρώπη, η προστασία όσων βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αιτούνται άσυλο. Το να τους σπρώχνεις πίσω στην Τουρκία δεν είναι λύση.’’

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης, δήλωσε:

‘’ Ο Δήμος Κω, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, θέλει να συμβάλει στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην περιοχή μας και η συνάντηση που κάναμε με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας ήταν χρήσιμη.

Έχω θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα και προϋποθέσεις για τη λειτουργία κέντρου υποδοχής και παραμονής προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Κω. Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν έχω πάρει από κανέναν.

Ρώτησα τον κ.Cochetel ποιας χωρητικότητας θα είναι αυτό το κέντρο, με δεδομένο ότι στα απέναντι παράλια περιμένουν 2 εκ. άνθρωποι να περάσουν στα νησιά μας.

Απάντηση δεν πήρα.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν και ζητούν απάντηση:

-Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης ενός τέτοιου κέντρου. Ποιος θα καλύψει τις δαπάνες διαμόρφωσης του αλλά και τα λειτουργικά;

-Ποιος θα αναλάβει το έργο της φρούρησης, της σίτισης και της υγειονομικής παρακολούθησης. Έχουμε καταλάβει πόσοι άνθρωποι απαιτούνται ( αστυνομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό) και για ποιο ύψος δαπανών μιλάμε;

-Ποιος εγγυάται ότι το κέντρο αυτό θα είναι ένας χώρος παραμονής για ένα 24ωρο και δεν θα μετατραπεί σε μόνιμο και ανεξέλεγκτο καταυλισμό;

Απαντήσεις σε όλα αυτά δεν υπάρχουν ή για την ακρίβεια αποφεύγουν να μας δώσουν.

Άκουσα με έκπληξη τον κ.Cochetel να τάσσεται κατά της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων. Είναι σαφές ότι για τους πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, η διαδικασία είναι διαφορετική. Υπάρχουν όμως και παράνομοι μετανάστες.

Ο κ.Cochetel είναι Γάλλος και η χώρα του η Γαλλία εμποδίζει την είσοδο προσφύγων στα σύνορα με την Ιταλία στη Βενταμίλια και οδήγησε πίσω στην Ιταλία πάνω από 300, εφαρμόζοντας τις διατάξεις της συνθήκης Δουβλίνο. Ουσιαστικά έχει κλείσει τα σύνορα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Από εκεί και πέρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες οφείλει να πάρει θέση σε μια σειρά από ζητήματα, όπως:

-Η συνθήκη Δουβλίνο που είναι ετεροβαρής και αναχρονιστική. Εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους σε Ιταλία και Ελλάδα.

-Η άρνηση της Τουρκίας να χτυπήσει τα κυκλώματα των δουλεμπόρων, που δρουν απροκάλυπτα στο έδαφος της, και να σεβαστεί τις συμφωνίες επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών.

-Η στάση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, που αρνούνται να δεχθούν, με βάση αναλογικά κριτήρια, πρόσφυγες και μετανάστες με αποτέλεσμα να δέχονται όλο το βάρος η Ελλάδα και η Ιταλία.

Αυτοί που κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα , αποφεύγουν να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες στο μεταναστευτικό.’’

Απάντηση του Δήμου Κω στην Αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Κω εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση - απάντηση σχετικά με όσα υποστήριξε η Αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην κρατική τηλεόραση:

‘’Ο Δήμαρχος Κω έχει ξεκάθαρες θέσεις αλλά κυρίως προτάσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Έχουν κατατεθεί δημόσια και γραπτά, μπορεί να τις αναζητήσει και να τις κρίνει ο πολίτης.

Όλα όσα υποστηρίζει η κ. Χριστοδουλοπούλου είναι ανακριβή και την εκθέτουν.

Στη διϋπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Πρωθυπουργού, τον Απρίλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρώτο μέτρο που ανακοινώθηκε ήταν η άμεση μεταφορά των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα. Η κ. Χριστοδουλοπούλου προφανώς το έχει ξεχάσει ή κάνει ότι το έχει ξεχάσει αν και ήταν παρούσα.

Να της υπενθυμίσουμε επίσης ότι αν κάποιος προανήγγειλε μίσθωση πλοίου για τη μεταφορά των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών από τα νησιά, αυτή ήταν η ίδια η κ. Χριστοδουλοπούλου με δηλώσεις της στο ραδιοσταθμό ‘’Στο Κόκκινο’’ αλλά και στο ΑΠΕ στις 15 Απριλίου. Και αυτό το έχει ξεχάσει η κ. Υπουργός με την ασθενή και επιλεκτική μνήμη.

Επειδή δεν έχουμε υποστεί συλλογική αμνησία, η κ. Χριστοδουλοπούλου οφείλει να μην προκαλεί τους πολίτες της Κω.

Οι εγκληματικές της ευθύνες στη διαχείριση του μεταναστευτικού είναι δεδομένες:

-Με το δημόσιο λόγο της λειτούργησε και λειτουργεί ως κράχτης για να έρθουν στην Ελλάδα παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες.

-Στην Κω εγκατέστησε τους πρόσφυγες σε ένα πλήρως ακατάλληλο κτήριο, τους άφησε κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού χωρίς τροφή και υγειονομική παρακολούθηση εδώ και 3 μήνες. Οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες σιτίζονται χάρη στην Ένωση Ξενοδόχων και τους μικροεπιχειρηματίες της Κω. Μέχρι πότε όμως;

-Εδώ και τρεις μήνες το Υπουργείο της κ. Χριστοδουλοπούλου, αποφεύγει να αναλάβει τη διαχείριση του κτηρίου στο οποίο η ίδια εγκατέστησε τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες. Μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε αυτό, είναι εύλογο γιατί δεν αναλαμβάνει τη διαχείριση του κτηρίου.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου προΐσταται ενός ανύπαρκτου Υπουργείου, χωρίς δομές και χωρίς πόρους. Ο ρόλος της είναι διακοσμητικός όταν δεν είναι καταστροφικός, όπως στην περίπτωση της Κω.

Οι παράνομοι μετανάστες που λιάζονται στις πλατείες και οι πρόσφυγες που αποτελούν τουριστική ατραξιόν, είναι δικές της φράσεις και ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται το πρόβλημα.

Αυτό το οποίο έκανε η κ. Χριστοδουλοπούλου ήταν να δημιουργήσει μια υγειονομική βόμβα στην Κω.

Για να αποπροσανατολίσει ζητά από την αυτοδιοίκηση να λύσει το πρόβλημα που αυτή δημιούργησε.’’

Διαβάστε ακόμη

Ο Δήμος Κω συνεχίζει με έργα σε όλο το νησί - 363.151 € για οδοποιϊα 2.600 μέτρων, στην περιοχή «Βολκάνια» Κεφάλου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Αύξηση χρηματοδότησης της μελέτης για την κατασκευή διαχωριστικής νησίδας στην επαρχιακή οδό Κως-Αεροδρόμιο

Γιάννης Παππάς, για το Δικαστικό Μέγαρο Κω: «Η υπέροχη συμβολή όσων συνεργαστήκαμε, με σκοπό την υλοποίηση του έργου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας

“Let’s do it Greece”: Καθαρισμός την Κυριακή στην παραλία της Καρδάμαινας

Κάθειρξη 9 ετών για την αρπαγή παιδιού

Έτοιμη η προμελέτη για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κω