Διατροσόφια... πεπόνι και μελιτζάνα!

Διατροσόφια... πεπόνι και μελιτζάνα!

Διατροσόφια... πεπόνι και μελιτζάνα!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 637 ΦΟΡΕΣ

Ο Ιούλιος είναι γνωστός και ως Αλωνάρης με τ` αλώνια και με τα χρυσά πεπόνια.

Τα πεπόνια καλλιεργούνταν στην Μεσοποταμία γύρω στο 2000π.Χ., ενώ ευρήματα σπόρων αποδεικνύουν ότι οι Αρχαίοι Έλληνες κατανάλωναν πεπόνια από την εποχή του χαλκού. Το πέπόνι ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα ως Σικυός ο πέπων.

Υπάρχουν πάνω από 120 ποικιλίες πεπονιού. Τα πεπόνια είναι από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα. Τα μοσχοπέπονα είναι μικρού μεγέθους, εύγευστα με πορτοκαλόχρωμη σάρκα.

Τα πεπόνια χρησιμοποιούνται στην παρασκευή μαρμελάδων, χυμών, λικέρκαι κομπόστας.

Είναι πολύ πλούσιο σε καροτίνη, και έχει αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ικανότητες, ενώ είναι ευεργητικό για το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι αρκετά καλή πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β6 και καλίου . Όποιος έχει μαχαίρι, λοιπόν, τρώει πεπόνι.

Μελιτζάνα

Ιθαγενές φυτό της Ινδίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας .

Η μελιτζάνα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Βυζάντιο, και πιο συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη το 12ο αιώνα. Από τότε αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με μελιτζάνα είναι ο μουσακάς και τα παπουτσάκια, στην Ιταλία συναντάμε την μελιτζάνα με παρμεζάνα και στην Τουρκία το Ιμάμ Μπαϊλντί . Γίνεται επίσης ψητή, τηγανιτή, βραστή, σαλάτα και τουρσί στο ξύδι.

Το όνομά της προέρχεται από παραλλαγή της λατινικής της ονομασίας melongena. Στην Κύπρο είναι γνωστή ως " βαζάνι".

Οι ώριμοι καρποί συλλέγονται το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.

Το χειμώνα οι μελιτζάνες δεν έχουν σπόρια και θεωρούνται καλύτερες.

Η μελιτζάνα περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C.

Υπάρχουν πολλές που έρευνες απενοχοποιούν την μελιτζάνα για την συμβολή της στην υπερουριχαιμία.

Βοηθάει στην μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης, στην ρύθμιση της υπέρτασης, ενώ το έλαιο της χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό και μαλακτικό στην θεραπεία των εγκαυμάτων, των αποστημάτων των αιμορροΐδων , του επιχείλιου έρπητα.

Γράφει η Σουζάνα Ιωακειμίδου

Πηγή: rodosfoodnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές