Ελλάδα, τα παιδιά σου...

Ελλάδα, τα παιδιά σου...

Ελλάδα, τα παιδιά σου...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 170 ΦΟΡΕΣ

Του Ηλία Καραβόλια

Συγχαρητήρια σε όσους πέρασαν στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μπράβο στους γονείς τους, μπράβο στους καθηγητές τους. Και όσοι δεν πέρασαν, δεν απέτυχαν. Θα τα καταφέρουν, εάν μοχθήσουν ξανά.

Οι νέοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στον τόπο. Δεν είναι χαμένοι στην διαδικτυακή επικοινωνία, όπως νομίζουν πολλοί. Η νέα γενιά ξέρει τις δυσκολίες που τραβούν οι γονείς.

Οι οποίοι γονείς αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν να στηρίξουν τα παιδιά τους. Αναρωτιούνται ποιά ξενιτιά θα πάρουν αύριο τα παιδιά αυτά ώστε να επιβιώσουν στον ωκεανό της παγκοσμιοποίησης και να "γλυτώσουν" από αυτό τον τόπο που τους τρώει την ψυχή.


Και όμως: Η χώρα θα βγει από την κρίση. Και θα την βγάλει από την κρίση το ελληνικό φιλότιμο του νέου που θα τιμήσει το μόχθο των γονιών του να τον σπουδάσουν .
Η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε γη της καινοτομίας. Πρέπει στους σημερινούς επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να εμφυτέψουμε τον σπόρο της έρευνας, της ανακάλυψης, της εξέλιξης. Φοιτητές και καθηγητές είναι το βαρύ οπλοστάσιο της χώρας. Τα παιδιά μας πρέπει να αποβάλλουν τον μιμητισμό, όταν θα βγουν στην αγορά.

Πρέπει να νιώσουν απο νωρίς τί πάει στραβά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.Παντού κυριαρχεί ο κορεσμός. Σε κάθε δουλειά υπάρχουν πολλοί που κάνουν τα ίδια πράγματα, παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες.Αυτό πρέπει να σκοτώσουμε, σαν έθνος, νωρίς. Μέσα στις Σχολές, μέσα στις Επιστήμες.


Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι σπουδαίο. Εμείς το υποτιμήσαμε, εμείς το απαξιώσαμε. Οι περισσότερες σχολές ανά την χώρα έχουν άξιους καθηγητές(που κακοπληρώνονται) και εξαιρετικά προγράμματα σπουδών.

Οι έλληνες φοιτητές οφείλουν απέναντι στους εαυτούς τους και στους γονείς τους να κατακτήσουν την Επιστήμη και να ανεβάσουν περισσότερο την ποιότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Για να μην φεύγουν χιλιάδες νέων σε ξένες σχολές και σε ξένα μέρη. Πολλές οικογένειες έστειλαν τα παιδιά τους για μεταπτυχιακά σε άλλες χώρες και τώρα βλέπουν την ανεργία και τους αναξιοπρεπείς μισθούς.


Πρέπει να αλλάξουμε εμείς αυτή τη νοοτροπία. Μπορούμε οι Έλληνες να σηκώσουμε ψηλότερα την Γνώση, την Επιστήμη, την Έρευνα. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε την κακή οικονομική κατάσταση στον τόπο. Όσα λεφτά και αν δανειστεί το καταραμένο αυτό κράτος, μόνο το μυαλό και το φιλότιμο του Έλληνα θα αλλάξουν τη μοίρα της πατρίδας.
Η πολιτεία δεν μπορεί δυστυχώς να σταθεί πλάι στους νέους αυτής της χώρας.

Υπερφορολογεί τους γονείς τους, υποχρηματοδοτεί την εκπαίδευση και γενικά δεν συμβάλλει στο να καλλιεργηθεί το κατάλληλο έδαφος για να εκπληρώσουν την επιθυμία τους για σπουδές οι νέοι στα Λύκεια.

Ματώνει η ελληνική οικογένεια να πληρώνει φροντιστήρια, ένα αναγκαίο δυστυχώς" παράλληλο Λύκειο", χωρίς το οποίο σχεδόν οι περισσότεροι μαθητές δεν θα πετύχαιναν στις εξετάσεις. Στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες, αυτά δεν συμβαίνουν.

Αλλά αυτή είναι η Ελλάδα. Χωρίς σχεδιασμό για το μέλλον, με συστήματα εξετάσεων που συνεχώς αλλάζουν, με κακοπληρωμένους καθηγητές σε όλες τις βαθμίδες. Και όλα αυτά ευνοούν τον κοινωνικό δαρβινισμό απο νωρίς στο άτομο. "Θα τους νικήσω", αυτό είναι δυστυχώς το κίνητρο που καλλιεργείται νωρίς στον ψυχισμό πολλών νέων. Και δυστυχώς, είναι λάθος...

Η πατρίδα πρέπει να γίνει εργαστήρι συλλογικότητας και κοινού μόχθου. Οι φοιτητές μας οφείλουν να συν-ανταγωνίζονται, να συνεργάζονται, να προάγουν ατομικά και συλλογικά, το κοινό συμφέρον, τις επιστήμες, την έρευνα. Η χώρα αυτή δεν έχει μάθει να δουλεύει συλλογικά. Δεν έχουμε διδαχθεί οτι ο ατομικισμός σκοτώνει το άτομο. Είναι οι καιροί τέτοιοι που οι νέοι και οι νέες της χώρας, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Τα Πανεπιστήμια μας πρέπει να γίνουν τα εργαστήρια του μέλλοντος, η ψυχή του Έθνους. Εδώ γεννήθηκε η Παιδεία, ο Λόγος, η Λογική, η Γνώση. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία.Αυτά πρέπει να " διδαχθούν" πέραν της επιστήμης τους, όσοι πέτυχαν σήμερα να μπούν στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Η χώρα έχει ανάγκη την νέα γενιά της.

Οφείλουν τα παιδιά μας, καλώς ή κακώς, να υπερβάλλουν εαυτούς, να σκεφτούν την πατρίδα. Οφείλουν να θυμούνται την φράση του σπουδαίου J.F.Kennedy: " Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου"...

Διαβάστε ακόμη

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή