Πολιτιστικά Αποσπερίσματα 2015

Πολιτιστικά Αποσπερίσματα 2015

Πολιτιστικά Αποσπερίσματα 2015

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 202 ΦΟΡΕΣ

Από τον Πολιτιστικό Όμιλο Απολλώνων “ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τ’ Απόλλωνα θα εορτάσουν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων το οποίο παραθέτουμε εδώ πιο κάτω και το οποίο σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν εφέτος με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της Κοινότητας, Μοντέϊγ ο Βικόντ της Ωβέρνης Γαλλίας, ο Πρόεδρος του Γαλλικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Φίλοι των Πύργων» της ίδιας Κοινότητας κ. Ζαν-Κλοντ Ντιμεϊνί η σύζυγός του και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Μισέλ Αλσισιάδη και τα μέλος του συλλόγου κ. Μονίκ Τούρτ, και κος και κα Στιβ Χαρντκάσλ, που θα βρίσκονται στη Ρόδο από 11 έως 16 Σεπτεμβρίου 2015.
Με την επίσκεψη των Γάλλων επισήμων, εκπληρώνεται ο σχετικός όρος που περιλαμβάνει το «Σύμφωνο Φιλίας» που έχει υπογραφεί το 2014 στη Γαλλία μεταξύ του Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες» της Κοινότητα των Απολλώνων και του Συλλόγου «Οι Φίλοι των Πύργων» της Κοινότητας Μοντέϊγ ο Βικόντ της Ωβέρνης της Γαλλίας ο οποίος αναφέρει ότι τα μονά έτη θα επισκέπτονται τη Γαλλία μέλη του Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες» και τα ζυγά έτη, μέλη του Συλλόγου «Οι Φίλοι των Πύργων» θα επισκέπτονται την Κοινότητα Απόλλωνα στο νησί της Ρόδου.

Οι ξένοι επισκέπτες κατά το πενθήμερο της παραμονής τους στη Ρόδο, θα γίνουν επίσημα δεκτοί από τις τοπικές Αρχές, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Χατζηδιάκο καθώς και την Πρόξενο επί τιμή της Γαλλίας κα Αλίκη Μοσχή – Γκογκέ, θα επισκεφθούν τα αξιοθέατα του νησιού μας και θα παρακολουθήσουν όλες τις εορταστικές θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο χωριό κάθε χρόνο για τη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 8:00 μ.μ. αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου.

Συναυλία Ελληνικής Μουσικής «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» με την Πειραματική Χορωδία του Δήμου Ρόδου.
Συμμετέχει η Πειραματική Χορωδία Δήμου Ρόδου, υπό την διεύθυνση του Γιώργου Σακελλαρίδη. Η Χορωδία ιδρύθηκε το 1992 με πρωτοβουλία του σημερινού της μαέστρου, Γιώργου Σακελλαρίδη. Έχει δώσει πολλές συναυλίες στο νησί μας και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει τραγουδήσει στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με τις Συμφωνικές ορχήστρες της Ε.Ρ.Α. και της Λυρικής Σκηνής. Στο εξωτερικό έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και έχει διαγωνιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ χορωδιακής μουσικής, στην Ισπανία, στην Αυστρία, στην Τουρκία, στην Κύπρο.
Εκτός από την 40μελή Πειραματική Χορωδία, συμμετέχουν ως σολίστες τραγουδιού, ο Λεωνίδας Σακελλαρίδης, η Ελευθερία Ζαράκη και ο πιανίστας Δημήτρης Ιωσήφ.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 8:00 μ.μ. αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου.
Συναυλία με την Φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου.
Η Φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου είναι η παλαιότερη Φιλαρμονική του νησιού. Τα τελευταία χρόνια, έχει επιλέξει ένα εξωστρεφές προφίλ, με δεκάδες παρουσίες σε χώρους για συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία κ.α. Από το 2013 Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ρόδου είναι ο μαέστρος Δημήτρης Χαλκιάς.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 8:00 μ.μ. αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου.
Θεατρική παράσταση: «ΚΡΕΜΑΣΤΕΝΕΣ ΜΠΙΖΙΝΕΣ» από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου – Χορού και Μουσικής Κρεμαστής Ρόδου «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ», σε σενάριο Μαρίας Αϊβάζη – Ζάγορα και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Τρέχα.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Κρεμαστή Ρόδου στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 όπου μια οικογένεια του χωριού φιλοξενεί τους πρώτους τουρίστες στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που διαθέτει και τελικά γίνεται….. ο χαμός !!! Αυτή η θεατρική παράσταση μέσα από κωμικές καταστάσεις και πολλά ….. κρεμαστενά θα μας διασκεδάσει αλλά και θα μας αγγίξει με τις αλήθειες της φέρνοντας αναμνήσεις στους μεγαλύτερους και γνώση στους νεότερους!

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου
Γιορτή Τένις στις 4:00 το απόγευμα στο αθλητικό κέντρο του χωριού.
Από τις 16:00-19:30 η ομάδα αντισφαίρισης του Συλλόγου μας γιορτάζει μαζί με τους μικρούς και μεγάλους φίλους του Τένις!

Ελάτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας και εσείς και απολαύστε τα παιδιά που θα παίξουν σε ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, για να μας δείξουν τα αποτελέσματα μιας πετυχημένης τενιστικής χρονιάς!!!

Συναυλία με Τραγούδια της Πόλης 8:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου. με τους Γρηγόρη Νταραβάνογλου, Μαρίνα Μανωλάκου, Μανώλη Καρπάθιο μαζί τους το μουσικό σύνολο Τέττιξ.

Τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη, που όλοι έχουμε σιγοψιθυρίσει και διασκεδάσει με το άκουσμά τους, θα ερμηνεύσουν οι Γρηγόρης Νταραβάνογλου (φωνή), Μαρίνα Μανωλάκου (φωνή) και Μανώλης Καρπάθιος (διεύθυνση και επιμέλεια).

Μέσα από το ταξίδι στα μουσικά μονοπάτια της Πόλης, αναδύεται ο πολιτισμός του Βυζαντίου και της Αρχαίας Ελλάδας που μας κτυπάει την πόρτα ως αντίδοτο στη σημερινή κρίση αξιών και θεσμών.
Τους τρείς καλλιτέχνες συνοδεύει το έντεχνο μουσικό σύνολο της σχολής παραδοσιακής μουσικής ΤΕΤΤΙΞ που απαρτίζεται από επτά καταξιωμένους μουσικούς. Ο μαγευτικός ήχος της πολίτικης λύρας σε συνδυασμό με τον καλαμένιο πλαγίαυλο, ακινητοποιούν τον θεατή-ακροατή και τον μεταφέρουν στα μεγαλεία του ανώτερου πολιτισμού μας. Υπεύθυνοι για το μελωδικό αποτέλεσμα είναι εκτός από τους τραγουδιστές Γρηγόρη Νταραβάνογλου και Μαρίνα Μανωλάκου, οι Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Χρυσάνθη Γκίκα (λύρα πολίτικη), Γιώργος Γραβιάς (λαουτοκιθάρα), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο), Τζανέτος Γιώργος (κρουστά), Μανώλης Καρπάθιος (κανονάκι),

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου μετά τον Πανυγηρικό Εσπερινό στην πλατεία του χωριού.
Παραδοσιακό γλέντι με την Χριστίνα Κόζα στο τραγούδι και τον Νεκτάριο Κωνσταντάκη στο βιολί.

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
«ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝΩΝ ΡΟΔΟΥ» ΚΑΙ «ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΠΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΙΓ Ο ΒΙΚΟΝΤ, ΩΒΕΡΝΗΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ»

Από την Παρασκευή 11 και μέχρι την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη των μελών της Γαλλικής αντιπροσωπείας στη Ρόδο και ειδικότερα στ’ Απόλλωνα.
Η αντιπροσωπεία αυτή αποτελείται από τον Δήμαρχο του Μοντέιγ ο Βικόντ κ. Ντιντιέ Μαρτίνεζ, τον Πρόεδρο του Γαλλικού Συλλόγου «οι Φίλοι των Πύργων» κ. Ζαν Κλοντ Ντιμεϊνί με την σύζυγό του κ. Μισέλ Αλσισιάδη και Αντιπρόεδρο του Συλλόγου, την κ. Σέιλα Χαρντκάσλ μέλος του Δ.Σ. και άλλα δυο μέλη του Γαλλικού Συλλόγου τον κ. Στιβ Χαρντκάσλ και την κ. Μονίκ Τούρτ.
Κατά την επίσκεψή τους στη Ρόδο θα επισκεφθούν τα Απόλλωνα, το Λαογραφικό Μουσείο, τον Νερόμυλο κ.α. καθώς και τοπικές επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα και μεταποίησης. Θα επισκεφθούν επίσης και θα ξεναγηθούν στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου τον λόφο του Φιλερήμου καθώς και την Λίνδο, το Φουντουκλί και θα διαμείνουν στο Ξενοδοχείο Έλαφος στον Προφήτη Ηλία.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015 μετά την πρωινή θεία λειτουργία, στις 12.00
Στην κοινοτική αίθουσα, στις 12.00, θα γίνει η παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το σχολικό έτος 2014-2015 από τις δυο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Απολλώνων.

Το πρόγραμμα με τίτλο: «Ακολουθώντας τα ίχνη των Ιωαννιτών Ιπποτών και του Μεγάλου Μαγίστρου Πιερ Ντ’ Ομπισόν στη Ρόδο» σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο», το Σύλλογο «Νέοι Ορίζοντες» και το Δημοτικό Σχολείο των Απολλώνων, και πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία και προσωπική εργασία της εκπαιδευτικού κας Ιουλίας Οικονομοπούλου, με την στήριξη των επίτιμων προέδρων του Σπιτιού της Ευρώπης κ.κ. Άννας Χαρίτου και Μαριλένας Σωκιανού η οποία θα κάνει και τη μετάφραση στα γαλλικά. Το πρόγραμμα είχε αντικείμενο τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, την μεσαιωνική ιστορία του νησιού, την παρουσία των Ιωαννιτών Ιπποτών και την προσωπικότητα του Μεγάλου Μαγίστρου Πιέρ ντ’Ομπισόν που γεννήθηκε στην Κοινότητα Μοντέϊγ ο Βικόντ όπου εδρεύει ο Σύλλογος «Οι Φίλοι των Πύργων» και πέθανε στη Ρόδο, σε ηλικία 80 ετών.
Θα δοθεί δε στους Γάλλους φίλους μας η ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν με τους δασκάλους και τους μαθητές των τελευταίων τάξεων, και να μεταφέρουν και μηνύματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητάς τους.

Η παρουσίαση στους εκλεκτούς επισκέπτες, της πρώτης αυτής εκπαιδευτικής δραστηριότητας των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου των Απολλώνων, θα αποτελέσει την αρχή της συνεργασίας των δύο αδελφοποιημένων Πολιτιστικών Συλλόγων που πιστεύεται ότι θα επεκταθεί σαν ανταλλαγές και συνεργασία και σε άλλους τομείς της καθημερινής ζωής, της απασχόλησης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της ζωής των κατοίκων των δύο Κοινοτήτων και θα ανοίξει νέους ορίζοντες για όλους!
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 8:00 μ.μ. αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου.
Μουσικοχορευτική παράσταση στις 20:00 από το εργαστήρι παραδοσιακών χορών και την χορωδία παραδοσιακής-βυζαντινής μουσικής του Ομίλου. Οι επίσημοι καλεσμένοι από την Γαλλία θα απευθύνουν χαιρετισμό προς τις αρχές και τους κατοίκους του τόπου και θα ανταλλάξουν αναμνηστικά δώρα.

Παρασκευή 11, Σαββάτο 12, Κυριακή 13 και Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
Στο χώρο των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί Έκθεση έργων και κατασκευών που έγιναν από τους μαθητές των Εργαστηρίων αγιογραφίας-ξυλογλυπτικής-υφαντουργίας-ψηφιδωτού που έγιναν με την στήριξη του Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς.
ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 2015
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ.
ΤΟ Δ.Σ Π.Ο.Α.Ρ

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων