Πώς να βάλετε... parental controls στην ώρα μπροστά στην οθόνη

Πώς να βάλετε... parental controls στην ώρα μπροστά στην οθόνη

Πώς να βάλετε... parental controls στην ώρα μπροστά στην οθόνη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 207 ΦΟΡΕΣ

Οι γονείς συνήθως είναι υπεύθυνοι, άμεσα ή έμμεσα, που τα παιδιά και οι έφηβοι «κολλάνε» με τα ψηφιακά μέσα, παίζουν συνεχώς βιντεοπαιχνίδια ή στέλνουν SMS επί ώρες καθημερινά, αντί να αλληλεπιδρούν με τον αληθινό κόσμο και τους ανθρώπους μέσα σε αυτόν.

Αυτό είναι το θλιβερό συμπέρασμα πολλών ειδικών στην ανατροφή των παιδιών, οι οποίοι λένε ότι οι γονείς πρέπει να προλάβουν ή να διορθώσουν το πρόβλημα πριν γίνει μεγάλη ζημιά στην κοινωνική, συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξή τους, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Η αλήθεια είναι πως οι σημερινοί γονείς είναι ανέτοιμοι να διαχειριστούν την «έντονα ελκυστική και ιδιαιτέρως εθιστική φύση του διαδικτυακού κόσμου», όπως την αποκαλεί η οικογενειακή θεραπεύτρια Σούζαν Στίφελμαν. «Ως γονείς, όμως, έχουμε τη δυνατότητα να κατευθύνουμε τα παιδιά μας ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν τον ψηφιακό κόσμο δίχως να “χαθούν” μέσα του», λέει.

Δύο ειδικοί από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι δρες Στήβεν Γκόρτμεϊκερ και Κέιλι Σκαπίνσκι, έχουν γράψει έναν δωρεάν χρηστικό οδηγό που μπορεί να μας βοηθήσει.
Ο οδηγός τιτλοφορείται «Ξεγελώντας τις Έξυπνες Οθόνες» (Outsmarting the Smart Screens) και περιέχει πρακτικές συμβουλές, όπως να μην έχουν τα μικρά παιδιά δικά τους κινητά και τηλεοράσεις μέσα στο υπνοδωμάτιό τους, και να μην διστάζουν οι γονείς να θέτουν λογικά όρια στον χρόνο μπροστά στην οθόνη ακόμα και στους εφήβους.

Απαραίτητο είναι ακόμα να πάψουν να κάνουν δύο ουσιώδη λάθη οι γονείς, προσθέτει από την πλευρά της η δρ Κάθριν Στάϊνερ-Εντέρ, κλινική ψυχολόγος που συνεργάζεται με το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Το πρώτο είναι ότι συγχρονίζονται με τα δικά τους ψηφιακά μέσα, απαντώντας ακαριαία σε κάθε ήχο του κινητού και του τάμπλετ και μην αφήνοντάς τα από τα μάτια τους όλη μέρα κι όλη νύχτα.
Το δεύτερο λάθος είναι ότι δεν θέτουν και δεν επιβάλλουν αυστηρούς, συγκεκριμένους κανόνες για την ενασχόληση των παιδιών τους με τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Τι να κάνετε
Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν «κοπιάροντας» τη συμπεριφορά των μεγάλων, λέει. Όταν λοιπόν ο γονιός μιλάει ασταμάτητα στο κινητό, στέλνει SMS ή παίζει ολημερίς video games, το ίδιο θα κάνει και το παιδί. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι να πάψετε εσείς να χρησιμοποιείτε σαν τρελοί τα ψηφιακά μέσα.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Οι επιστήμονες συνιστούν τα εξής:
* Ορίστε κάποιες ώρες της ημέρας που το κινητό θα είναι κλειστό (π.χ. κατά τις διαδρομές με το παιδί από και προς το σχολείο).
* Όταν επιστρέφετε από τη δουλειά στο σπίτι, να έχετε για την πρώτη ώρα κλειστά τα κινητά και τα λάπτοπ για να ασχολείστε αποκλειστικά με τα παιδιά.
* Στις οικογενειακές εξόδους, να μην χρησιμοποιείτε κινητά, τάμπλετ και λάπτοπ.

* Επιβάλλετε συγκεκριμένη διάρκεια χρήσης των ψηφιακών μέσω από τα παιδιά. Μην κάνετε διαπραγματεύσεις, μην φοβάστε να κοντραριστείτε μαζί τους και αποφύγετε τις διαλέξεις. Δεν πειράζει αν στεναχωρηθούν ή θυμώσουν, θα το ξεπεράσουν.
* Ορίστε κάποιες ώρες της ημέρας που ουδείς στο σπίτι θα χρησιμοποιεί ψηφιακά μέσα (π.χ. την μία ώρα πριν τον ύπνο).

* Κρατήστε τις ψηφιακές συσκευές έξω από τα υπνοδωμάτια και μακριά από το τραπέζι του φαγητού.
* Οργανώστε καθημερινές δραστηριότητες που θα κάνετε μαζί με τα παιδιά.
* Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά θα τηρούν τους κανόνες ορθής χρήσης των ψηφιακών μέσων.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου