Πολιτιστικές Περιηγήσεις στη Ρόδο

Πολιτιστικές  Περιηγήσεις στη Ρόδο

Πολιτιστικές Περιηγήσεις στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 349 ΦΟΡΕΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Έμπωνα «Ο Αττάβυρος»


Γράφει ο
Γιώργος Κοτζαερίδης

Ένα οδοιπορικό στις πολιτιστικές εστίες του νησιού μας που μάχονται κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες για την διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης ενάντια στην λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης. Σκοπός αυτού του ρεπορτάζ είναι να αναδείξουμε το έργο αυτών των ανθρώπων που αγωνίζονται για τα πολιτιστικά μας ιδανικά, να καταγράψουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τους και να τις παρουσιάσουμε στο ευρύτερο κοινό του νησιού μας αλλά και στους επισκέπτες του. Άλλωστε η Ρόδος είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός και οι διάφορες τοπικές παραδοσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην τουριστική προβολή της.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΩΝΑ Ο «ΑΤΤΑΒΥΡΟΣ»
Συνεχίζοντας τις πολιτιστικές μου περιηγήσεις έφθασα στον Έμπωνα, το όμορφο αυτό χωριό που πάνω του ρίχνει την προστατευτική σκιά του το όρος Αττάβυρος, το οποίο έδωσε το όνομά του στον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο.

Σημερινοί οικοδεσπότες και συνομιλητές μου η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Αντωνάκη Μαρία και ο υπεύθυνος των χορευτικών κύριος Ζαμπελάκης Γιώργος.
«Ο σύλλογός μας κύριε Κοτζαερίδη», πήρε τον λόγο η πρόεδρος, «είναι πολύ παλιός και ιδρύθηκε την δεκαετία του 1950. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το φωτογραφικό αρχείο του συλλόγου μας με δραστηριότητες της εποχής εκείνης.
Αφού πέρασε πολλά χρόνια σε αδράνεια, ανασυστάθηκε το 1996 και σήμερα διαθέτει περίπου 100 μέλη.

Στον σύλλογό μας έχουμε 5 χορευτικά τμήματα τα οποία χορεύουν χορούς από όλη την Ελλάδα και την Δωδεκάνησο. Έχουμε επίσης και μια θεατρική ομάδα η οποία κατά καιρούς ανεβάζει κάποια θεατρικά έργα, όπως παλαιότερα τα «Μονόπρακτα» του Ψαθά και τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη στην τοπική διάλεκτο.

Το χειμώνα δε θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα καινούργιο έργο.
Οι εκδηλώσεις μας αρχίζουν τον Ιανουάριο με την κοπή της βασιλόπιτας, για το καλό του χρόνου. Στην συνέχεια τον Φεβρουάριο έχουμε το τοπικό καρναβάλι στο οποίο συμμετέχουμε με άρματα και πεζοπόρα τμήματα.

Το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 23 του Ιούνη γιορτάζουμε τον Άη Γιάννη τον Καλαφουνιστή, καίμε τα στεφάνια του Μάη και χορεύοντας και τραγουδώντας πηδάμε πάνω από τις φωτιές για να έχουμε πάντα υγεία και χαρά.

Κάθε Ιούλιο και σε συνεργασία με τον τοπικό αθλητικό σύλλογο διοργανώνουμε μια συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες, για να ενισχυθούμε οικονομικά.
Πέρυσι είχαμε προσκαλέσει τον Γιάννη Χαρούλη και φέτος τον Παπακωνσταντίνου και τον Θηβαίο.
Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει το χωριό και η εκκλησία μας και συμμετέχουμε και εμείς στις διάφορες εκδηλώσεις.
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, σε συνεργασία με άλλους φορείς, διοργανώνουμε την γιορτή του κρασιού για να διαφημίσουμε τα προϊόντα του τόπου μας που είναι το κρασί, η σούμα και τα σταφύλια.


Οι γιορτές διαρκούν τρεις μέρες. Την πρώτη μέρα γίνεται διαγωνισμός για το καλύτερο ντόπιο κρασί, την δεύτερη μέρα γίνεται αναπαράσταση της παραγωγής του μούστου στην πλατεία του χωριού όπου στήνουμε ένα πατητήρι και πατάμε τα σταφύλια. Την μέρα αυτή προσκαλούμε και χορευτικά από το νησί για να χορέψουν παραδοσιακούς χορούς και γλεντάμε μέχρι πρωίας.
Την τρίτη μέρα έχουμε θεατρική παράσταση.
Στη διάρκεια των εκδηλώσεων προσφέρουμε στους επισκέπτες μας δωρεάν κρασί, μουσταλευριά, σούμα και σταφύλια, διαφημίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα προϊόντα μας.

Επίσης κατά την διάρκεια των εορτών γυναίκες του χωριού κατασκευάζουν την μουσταλευριά μπροστά στους επισκέπτες και φουρνίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο στον επίσης παραδοσιακό φούρνο του συλλόγου, το περίφημο χωριάτικο ψωμί.

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι από τις πιο παλιές στο νησί με πλήθος επισκεπτών οι οποίοι πέρυσι έφθασαν τις 5.000
Τον μήνα Δεκέμβριο ο σύλλογος αναλαμβάνει να στολίσει το χωριό με χριστουγεννιάτικη φάτνη και στολίδια.

Παράλληλα με τις πολιτιστικές του δραστηριότητες ο σύλλογος επιτελεί σπουδαίο κοινωνικό έργο, που είναι και ο πιο βασικός του στόχος δηλαδή η ευημερία και εξυπηρέτηση των κατοίκων του χωριού.


Με πρωτοβουλία του συλλόγου μας αλλά και των άλλων συλλόγων του πρώην δήμου Αττάβυρου αγοράσαμε ένα μόνιτορ το οποίο προσφέραμε στο κέντρο υγείας Έμπωνα που εξυπηρετεί τους κατοίκους όλων των γύρω χωριών.

Για τον ίδιο σκοπό παραγγείλαμε και ένα μηχάνημα παροχής οξυγόνου και στα άμεσα σχέδιά μας είναι η αγορά ενός μικροβιολογικού μηχανήματος.
Θεωρούμε ότι τα μηχανήματα αυτά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας μιας και η Ρόδος και το νοσοκομείο της είναι πολύ μακριά.

Στο πλευρό μας έχουμε συμπαραστάτες όλους τους κατοίκους του χωριού, όπως επίσης την Περιφέρεια και τον Δήμο Ρόδου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Ευχαριστούμε και εσάς κύριε Κοτζαερίδη για τις προσπάθειες που καταβάλλετε όπως και για την προσφορά των βιβλίων σας για την βιβλιοθήκη του συλλόγου».

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων