Χιλιάδες είδη μικροβίων ζουν στη σκόνη των σπιτιών μας

Χιλιάδες είδη μικροβίων ζουν στη σκόνη  των σπιτιών μας

Χιλιάδες είδη μικροβίων ζουν στη σκόνη των σπιτιών μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 124 ΦΟΡΕΣ

Η σκόνη των σπιτιών μας περιέχει κατά μέσον όρο 9.000 διαφορετικά είδη μικροβίων, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Αναλύοντας δείγματα σκόνης από 1.200 σπίτια των ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πληθυσμοί και τα είδη των βακτηρίων και των μυκήτων παρουσίαζαν μεγάλες διαφοροποιήσεις, αναλόγως με την τοποθεσία των σπιτιών, τα μέλη των οικογενειών και το αν διέθεταν κατοικίδιο ή όχι.
Παρότι η έρευνα έγινε στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να είναι ανάλογα και σε άλλες χώρες του κόσμου, ιδίως δυτικές.

«Ξέρουμε εδώ και δεκαετίες ότι συμβιώνουμε με μικρόβια. Αυτό που κάναμε ήταν να αποτυπώσουμε απλώς πόσα και τι είδη μικροβίων υπάρχουν σε διάφορα είδη νοικοκυριών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νόα Φάιρερ, αναπληρωτής καθηγητής Οικολογίας & Εξελικτικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B».
Όπως εξηγούν ο δρ Φάιρερ και οι συνεργάτες του, πήραν τα δείγματα πάνω από τις πόρτες των 1.200 σπιτιών, διότι αυτό είναι ένα σημείο που συχνά παραβλέπουμε όταν καθαρίζουμε.
Τα δείγματα αυτά υπέβαλλαν σε λεπτομερείς αναλύσεις για να βρουν όχι μόνο ολόκληρα τα διάφορα μικρόβια αλλά και θραύσματα του γενετικού τους υλικού.

Με αυτό τον τρόπο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέσο σπίτι φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 διαφορετικά είδη μυκήτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο ασπέργιλλος (Aspergillus), ο Penicillium (σ.σ. από αυτόν προέρχεται το αντιβιοτικό πενικιλλίνη), ο αλτερνάρια (Alternaria) και το φουζάριο (Fusarium).
Ωστόσο το μυκητιακό οικοσύστημα κάθε σπιτιού είναι διαφορετικό, διευκρίνισε ο δρ Φάιρερ.
«Οι περισσότεροι μύκητες που εντοπίσαμε προέρχονται από υπαίθριους χώρους, επομένως εισέρχονται στο σπίτι με τα ρούχα, τα παπούτσια ή από τα ανοιχτά παράθυρα και τις πόρτες», είπε.
«Αυτό σημαίνει ότι οι μύκητες σε ένα σπίτι εξαρτώνται από εκείνους που υπάρχουν έξω από αυτό, συνεπώς από την περιοχή όπου βρίσκεται».

Τα βακτήρια
Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης την ύπαρξη χιλιάδων βακτηρίων. Ορισμένα από αυτά (π.χ. ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος) σχετίζονται συχνά με το ανθρώπινο δέρμα, ενώ άλλα (όπως το βακτηριοειδές και το βακτήριο του εντέρου faecalibacterium) σχετίζονται με τα κόπρανα.
Υπήρχαν επίσης διαφοροποιήσεις αναλόγως με τους ενοίκους κάθε σπιτιού.
«Τα σπίτια όπου κατοικούσαν μόνο γυναίκες είχαν διαφορετική χλωρίδα από αυτά όπου κατοικούσαν μόνο άνδρες, διότι υπάρχουν ορισμένα είδη βακτηρίων που απαντώνται συχνότερα στο γυναικείο σώμα και άλλα συχνότερα στο ανδρικό», εξήγησε ο δρ Φάιρερ.

«Η επίπτωση αυτής της διαφοράς ήταν εμφανής στην σκόνη των σπιτιών».
Τα κατοικίδια επίσης «αποτυπώνονταν» στη βακτηριακή χλωρίδα των σπιτιών. Μάλιστα η επίδρασή τους ήταν ισχυρότερη από κάθε άλλο παράγοντα (όπως η τοποθεσία του σπιτιού ή η αρχιτεκτονική του), γεγονός που εξέπληξε τους ασθενείς, όπως είπε ο δρ Φάιρερ.
Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να δουν αν και πόσο επηρεάζουν την υγεία όλ’ αυτά τα βακτήρια και οι μύκητες. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι τουλάχιστον στην περίπτωση των βακτηρίων πολλά από αυτά είναι ωφέλιμα και απαραίτητα για καλή υγεία.
Πηγή: TA NEA

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού