Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 720 ΦΟΡΕΣ

> Πετιμέζι
Παίρνουμε μούστο και τον βάζουμε σε κατσαρόλα. Μέσα σ’ ένα τουλουπάνι δένουμε λίγο πετιμεζόχωμα ή στάχτη και το ρίχνουμε στο μούστο. Τοποθετούμε στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια - δυο βράσεις. Ξαφρίζουμε και βγάζουμε το τουλουπάνι.

Αφήνουμε να βράσει, ώσπου να δέσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα. Είναι έτοιμο, όταν γίνει σαν μέλι. Το διατηρούμε σε γυάλινα δοχεία, πού κλείνουν καλά. Είναι πολύ νόστιμο με το ψωμί.
Παλιά το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν στοματίτιδες, για να βγει γρήγορα το εξάνθημα της ιλαράς κ.α. Ακόμα και σήμερα το χρησιμοποιούν γι αυτό το σκοπό.

> Ξίδι
Παίρνουμε, τα τσίπουρα (στυμμένο σταφύλι) ή και τ' αποδιαλέγια σταφύλια (τα άγουρα, τα μισοχαλασμένα κ.λ.π.) ή και τα δυο μαζί, τα βάζουμε σε βυτίνα καί τη γεμίζουμε νερό. Την αφήνουμε ξεσκέπαστη, με κλαδιά αθρούμπας (θυμάρι) από πάνω ένα μήνα περίπου. Δοκιμάζουμε και, όταν το ξίδι είναι έτοιμο, το σουρώνουμε και το βάζουμε σε μπουκάλια.


Ξίδι μπορούμε να κάνουμε και με μάνα. ΄Οταν παλιώσει το ξίδι, στο κάτω μέρος του μπουκαλιού σχηματίζεται ένα είδος μαγιάς, πού λέγεται μάνα. Αν έχουμε κρασί, πού δεν θέλουμε να το πιούμε, ρίχνουμε μέσα στο κρασί λίγη μάνα και το αφήνουμε, ώσπου να ξιδιάσει.

*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε το Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές