Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 720 ΦΟΡΕΣ
> Πετιμέζι
Παίρνουμε μούστο και τον βάζουμε σε κατσαρόλα. Μέσα σ’ ένα τουλουπάνι δένουμε λίγο πετιμεζόχωμα ή στάχτη και το ρίχνουμε στο μούστο. Τοποθετούμε στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια - δυο βράσεις. Ξαφρίζουμε και βγάζουμε το τουλουπάνι.
Αφήνουμε να βράσει, ώσπου να δέσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα. Είναι έτοιμο, όταν γίνει σαν μέλι. Το διατηρούμε σε γυάλινα δοχεία, πού κλείνουν καλά. Είναι πολύ νόστιμο με το ψωμί.
Παλιά το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν στοματίτιδες, για να βγει γρήγορα το εξάνθημα της ιλαράς κ.α. Ακόμα και σήμερα το χρησιμοποιούν γι αυτό το σκοπό.
> Ξίδι
Παίρνουμε, τα τσίπουρα (στυμμένο σταφύλι) ή και τ' αποδιαλέγια σταφύλια (τα άγουρα, τα μισοχαλασμένα κ.λ.π.) ή και τα δυο μαζί, τα βάζουμε σε βυτίνα καί τη γεμίζουμε νερό. Την αφήνουμε ξεσκέπαστη, με κλαδιά αθρούμπας (θυμάρι) από πάνω ένα μήνα περίπου. Δοκιμάζουμε και, όταν το ξίδι είναι έτοιμο, το σουρώνουμε και το βάζουμε σε μπουκάλια.
Ξίδι μπορούμε να κάνουμε και με μάνα. ΄Οταν παλιώσει το ξίδι, στο κάτω μέρος του μπουκαλιού σχηματίζεται ένα είδος μαγιάς, πού λέγεται μάνα. Αν έχουμε κρασί, πού δεν θέλουμε να το πιούμε, ρίχνουμε μέσα στο κρασί λίγη μάνα και το αφήνουμε, ώσπου να ξιδιάσει.
*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε το Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.