Βραδιά ιταλικής μουσικής στον Ιερό Ναό Παναγίας της Νίκης

Βραδιά ιταλικής μουσικής στον Ιερό Ναό Παναγίας της Νίκης

Βραδιά ιταλικής μουσικής στον Ιερό Ναό Παναγίας της Νίκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 469 ΦΟΡΕΣ

Με εξαιρετική επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατά σειρά Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής, στον Ι. Ναό της “Παναγίας της Νίκης” (Σάντα Μαρία), με κλασική και προκλασική Ιταλική Μουσική.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής, Καθηγητής Πιάνου και Σολίστ Οργανίστας Χρήστος Παρασκευόπουλος, προλόγισε καλωσορίζοντας τους παριστάμενους και υπογράμμισε τη σημαντικότητα του Φεστιβάλ, με την συμμετοχή των εξαιρετικών ερμηνευτών, αλλά και την πνευματική και καλλιτεχνική διάστασή του καθώς το πρόγραμμα αυτό, θα εμπλουτίσει την υποβολή αίτησης του Δήμου Ροδίων για την υποψηφιότητα της Ρόδου ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» για το 2021.

Άρτια διοργάνωση, στον κατανυχτικό Ι. Ναό της Παναγίας της Νίκης, όπου σε όλους τους παρόντες ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Καθολικής Εκκλησίας Δωδεκανήσου, Ηγούμενος του Ι. Τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου και εφημέριος της Παναγίας της Νίκης, Αγ. Φραγκίσκου Ρόδου και Αμνού του Θεού της Κω, διένειμε σε όλους έντυπο με την Ιστορία του Τάγματος των Φραγκισκανών στη Ρόδο, το λεπτομερές πρόγραμμα με βιογραφικά των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, και φωτοτυπίες της Ροδιακής, με το άρθρο που αναφερόταν στο Εκκλησιαστικό Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται για πέμπτο κατά σειρά έτος στη Ρόδο.

Εξαιρετική η απόδοση στο Εκκλησιαστικό Όργανο, του διακεκριμένου Καθηγητή και Σολίστ Χρήστου Παρασκευόπουλου, και η ερμηνεία της σοπράνο Ζωής Κοκκαλά-Καραγιαννιού, κατενθουσίασαν. Πρέπει να υπογραμμιστεί η απέριττη παρουσία των γνωστών καλλιτεχνών, που αναδεικνύουν το πλούσιο ταλέντο τους, με τη σεμνότητα και το ήθος των μεγάλων προσωπικοτήτων. Αξίζει μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους στην Τέχνη και στο φιλόμουσο κοινό της Ρόδου, με λίγα από τα πλούσια βιογραφικά τους στοιχεία.

Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος, είναι διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και Ανώτερων Θεωρητικών με πτυχίο Αντίστιξης και κάτοχος του πανεπιστημιακού τίτλου LRSM στο εκκλησιαστικό όργανο από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι ένας από τους πολύ λίγους Έλληνες οργανίστες, οργανώνει συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου από το 1991 στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις προσκαλώντας επώνυμους καλλιτέχνες, έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στον «Παρνασσό», στον Άγιο Φραγκίσκο Ρόδου, Παναγία της Νίκης, στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών όπου συνεργάζεται ως οργανίστας, στην Αγγλικανική Εκκλησία, στην Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, στον Ι. Ν. Άγ. Παύλου Πειραιώς, στην Ιερά Καρδία Αθηνών, στη Μετάσταση Θεοτόκου Χανίων, στην Αγ. Παρασκευή Ν. Σμύρνης όπου διευθύνει και την πολυμελή μικτή χορωδία, κ.α.

Είναι περιζήτητος και στο εξωτερικό, κι έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις στο Λονδίνο στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ «International Organ Series», στο Ισραήλ, στην εκκλησία San Salvatore στα πλαίσια του διεθνούς Φεστιβάλ «October Organ Series», στο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου στον Α. Φραγκίσκο Ρόδου κ.α. Από το 2008 ίδρυσε και διευθύνει τη Χορωδία «Musica Sacra» όπου ερμηνεύονται έργα Θρησκευτικής Μουσικής, με έμφαση στις περιόδους της Αναγέννησης και του Μπαρόκ και είναι η μοναδική χορωδία αυτού του ενδιαφέροντος σε όλη την Ελλάδα. Έχει πλούσια δισκογραφία σε CD με έργα για εκκλησιαστικό όργανο. Διδάσκει εκκλησιαστικό όργανο σε ιδιαίτερα μαθήματα και στα Ωδεία «Φίλιππος Νάκας» και «Νικόλαος Μάντζαρος» και θεωρητικά στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Νέας Σμύρνης «Ο Άγιος Ανδρέας».

Η Ζωή Κοκκαλά, έχει πτυχίο, με άριστα από το «Σύγχρονο Ωδείο Αθηνών» και από το ίδιο Ωδείο πτυχίο με άριστα στο «Κλασικό Τραγούδι». Έχει πάμπολλες εμφανίσεις σε μουσικές εκδηλώσεις σε συναυλιακούς χώρους, σε μουσικές σκηνές στην Αθήνα, στη Ρόδο, έχει εργαστεί ως καθηγήτρια φωνητικής μουσικής σε πολλά ωδεία της Αθήνα και στο παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου στη Ρόδο, συμμετέχει σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ρόδο, από το 2006 σε συνεργασία με τον ηθοποιό Νίκο Μεϊτανή, επενδύει μουσικά παραστάσεις θεατροποιημένων παραμυθιών, έχει συνεργαστεί με την μικρή χορωδία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρόδου, όπως και με τους περισσότερους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο. Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Καραγιαννιό και η παρουσία της, υπογραμμίζεται από την σεμνότητα της εμφάνισης και το ταλέντο της.

Ο Ροδίτης Λεωνίδας Σακελλαρίδης σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο και στη Μουσική Σχολή Δωδεκανησιακού Ομίλου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Hull της Μ. Βρετανίας (BMus, MMus, PhD) με ειδίκευση τη σύνθεση και παράλληλα πήρε το δίπλωμα κλασσικού τραγουδιού. Εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σαν δάσκαλος Μουσικής και παράλληλα σαν Συνθέτης και Εκτελεστής (Τενόρος). Επίσης διδάσκει βιολί, τραγούδι, θεωρητικά και σύνθεση σε Ωδεία της Ρόδου, ενώ συχνά προετοιμάζει και διευθύνει διάφορα μουσικά σύνολα και χορωδίες. Η παρουσία του χαρακτηρίζεται από την σεμνότητα του πραγματικού ταλαντούχου καλλιτέχνη.
Στην κατανυκτική συναυλία, ερμηνεύτηκαν έργα, που εξαιρετικά σπάνια έχομε τη χαρά ν’ απολαύσομε, των αγαπημένων συνθετών: Andrea Gabrielli (1639-1682), Claudio Monteverdi (1567-1674), Bernardo Sabadini (?-1718), Alessandro Stradella (1639-1682), Girolamo Frescoballa (1583-1585), Antonio Vivaldi (1678-1741), Domenico Zipoli (1688-1726), Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736), Benedetto Marcello (1686-1739).

Την μοναδική συναυλία, παρακολούθησαν: ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου Αιδεσιμολογιότατος π. Εμμανουήλ Σκλιβάκης με την θυγατέρα του Ιωάννα, η Πρόεδρος Εφετών κα Θωμαϊς Πατρώνα, ο Πρόεδρος Εφετών /Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου/Συγγραφέας κος Γ. Αποστολάκης, ο Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Διαμαντόπουλος, ο Πρόξενος Ιταλίας Νίκος Φαρμακίδης και η κα Μαρία-Λάουρα Φαρμακίδη, ο Πολιτικός Μηχανικός/Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής/συνεργάτης του Τηλεοπτικού Σταθμού «Θάρρι» Ελπιδοφόρος Ραϊσάκης, οι κυρίες Παρασκευοπούλου, Μαρία Βαρδέλλη και πολλοί ακόμα Φιλόμουσοι κάτοικοι της Ρόδου.
Μαίρη Παπανδρέου

Διαβάστε ακόμη

Αποτελέσματα 14ου διαγωνισμού φωτογραφίας της Dodekanisos Seaways

Αρκετές δωρεές τροφίμων για το συσσίτιο του δήμου

Ποιοι ορίστηκαν ένορκοι στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου

Καθορίστηκε το πλαίσιο αποχής των δικηγόρων

Μέχρι τις 31 Μαΐου θα πρέπει να θεραπευτούν οι παραβάσεις των καταστημάτων

Σήμερα θα παραδοθούν αντιπλημμυρικά έργα 500.000 ευρώ

Δήμαρχος Ρόδου: Η παράταξη της μειοψηφίας αδυνατεί να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!