Οργανωμένα κυκλώματα εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες

Οργανωμένα κυκλώματα εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες

Οργανωμένα κυκλώματα εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 236 ΦΟΡΕΣ

Για τη διακίνησή τους από νησί σε νησί

Τα νησιά δεν πλουτίζουν από τους Σύρους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες, όπως είχε πει η τέως υπουργός Μετανάστευσης κ. Χριστοδουλοπούλου.

Πλουτίζουν, ωστόσο, τα οργανωμένα κυκλώματα που δρουν ανενόχλητα και στα Δωδεκάνησα, εκμεταλλευόμενοι, δυστυχώς, με τον χειρότερο τρόπο την τραγωδία των προσφύγων, στο μακρύ τους ταξίδι για την εξασφάλιση μιας ανθρώπινης ζωής σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Κυρίως πλουτίζουν αυτοί που συνεργάζονται με τους Τούρκους δουλέμπορους και αυτοί που αναλαμβάνουν τη διακίνησή τους από νησί σε νησί.

Περισσότεροι από 5000 πρόσφυγες, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές έχουν διακινηθεί μόνο από τη Λέρο προς την Κάλυμνο και Κω απ’ όπου παραλαμβάνονται από πλοία της γραμμής με τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι Σύροι πρόσφυγες που αποβιβάζονται κατά κύριο λόγο στο Φαρμακονήσι και στη συνέχεια προωθούνται στο νησί της Λέρου, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, από μια καλοστημένη μηχανή συμφερόντων που δρα στο νησί και στην οποία εμπλέκονται μεσάζοντες οι οποίοι εξασφαλίζουν σημαντικές προμήθειες για την προώθησή τους προς συγκεκριμένα ξενοδοχεία και στη συνέχεια προς την Κάλυμνο με καΐκια.

Και αυτό γίνεται με «πειρατικό» τρόπο και κάτω από τα βλέμματα των Λιμενικών Αρχών των δύο νησιών γεγονός που προκαλεί υπόνοιες για τυχόν εμπλοκή και λιμενικών στην όλη υπόθεση.

Συγκεκριμένα οι Σύροι πρόσφυγες, όπως έχει καταγγελθεί στην εφημερίδα μας, μεταφέρονται από τα δύο λιμάνια της Λέρου, το Λακκί και την Αγία Μαρίνα, με ταξί ή και ΙΧ ακόμα, στον Ξηρόκαμπο έναντι 30 ευρώ για κάθε κούρσα ή και περισσότερα.
Στον Ξηρόκαμπο επιβιβάζονται σε καΐκια έναντι 30 ευρώ το κεφάλι.

Το επικίνδυνο, ωστόσο, είναι ότι στα καΐκια, στοιβάζονται, σε κάθε διαδρομή, διπλάσιοι, τουλάχιστον, από τα 15-20 άτομα που χωράνε, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί κάποια νέα τραγωδία.
Να σημειωθεί ότι οι άτυχοι πρόσφυγες αντιλαμβάνονται την εκμετάλλευση που υφίστανται από τα κυκλώματα αλλά δεν τολμούν να καταγγείλουν το γεγονός στις αρχές φοβούμενοι προφανώς τα χειρότερα.

Πρόκειται, όμως, για σοβαρή υπόθεση η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος αλλά και το Υπουργείο Μετανάστευσης για να σταματήσει η ανήθικη δράση των κυκλωμάτων και μαζί η απάνθρωπη αντιμετώπιση των πολύπαθων Σύρων προσφύγων.

Πολύ περισσότερο τώρα που έρχεται χειμώνας και ο κίνδυνος για πολύνεκρες τραγωδίες στα νερά του Αιγαίου αυξάνει.

Διαβάστε ακόμη

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου