Γαμπρός και πεθερά δικάζονται για δέμα με όπλα και πυρομαχικά

Γαμπρός και πεθερά δικάζονται για δέμα με όπλα και πυρομαχικά

Γαμπρός και πεθερά δικάζονται για δέμα με όπλα και πυρομαχικά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 644 ΦΟΡΕΣ

Σήμερα στο Μονομελές Εφετείο επί κακουργημάτων

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσουν σήμερα γαμπρός και πεθερά, με αφορμή δέμα με όπλα και πυρομαχικά που έστειλε πριν τέσσερα χρόνια ο 39χρονος από την Αμερική στην 51χρονη μητέρα της γυναίκας του, στην Κάσο!

Σε βάρος και των δύο ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για εισαγωγή, μεταφορά, κατοχή πολεμικών όπλων, πιστολιού, περιστρόφου, πυρομαχικών και λοιπών ειδών πολεμικών υλικών με σκοπό την διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος ή με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων, οργανώσεων, σωματείων κ.α. για τις οποίες και θα λογοδοτήσουν ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης με αφορμή έλεγχο που διενήργησαν υπάλληλοι του Τελωνείου Καρπάθου στα τρία ξύλινα κιβώτια που ήρθαν με φορτωτική από την Αμερική και πήγε να παραλάβει στις 10 Μαΐου 2010, η 51χρονη γυναίκα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα κιβώτια με προσωπικά είδη είχαν έρθει στη περιοχή μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Πειραιά και είχαν ως παραλήπτη την 51χρονη νοικοκυρά που διαμένει στη Κάσο και που είναι πεθερά του αποστολέα.

Όπως γίνεται πάντα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση έμπειροι υπάλληλοι του Τελωνείου άνοιξαν τα τρία κιβώτια για να τα ελέγξουν και έκπληκτοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα μικρό … οπλοστάσιο!

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν:
- ένα όπλο (πιστόλι) BERETTA 9mm συνοδευόμενο από δύο γεμιστήρες των 9mm χωρητικότητας 15 φυσιγγίων το καθένα
- έξι γεμιστήρες των 9mm που ανήκουν σε όπλο μάρκας KLOC Αυστριακής προέλευσης
- ένα πολεμικό όπλο μάρκα ROMARM GA/ CUGIR

- τέσσερις γεμιστήρες Ρουμανικής προέλευσης χωρητικότητας 10 φυσιγγίων το καθένα των 7,62 mm
- τέσσερις χειρολαβές του ίδιου όπλου
- ένα ανταλλακτικό εξάρτημα του ίδιου όπλου, σιδερένιο

- δύο κοντάκια για το ίδιο όπλο
- ένα ελατήριο κλείστρου του ίδιου όπλου
- ένα πλαστικό ανταλλακτικό του ίδιου όπλου
- ένα ανταλλακτικό κλείστρο του ίδιου όπλου

- ένα ανταλλακτικό εξάρτημα με SN 4509
- ένα ανταλλακτικό θαλάμης σφαίρας
- ένας φακός που τοποθετείται πάνω στο όπλο
- μία θαλάμη αερίων, ως ανταλλακτικό του πολεμικού όπλου

- μία διόπτρα η οποία προσαρμόζεται στο πολεμικό όπλο με εξαρτήματα της
- πέντε τεμάχια MESTER LOCK(κλειδαριά σκανδάλης)
- ένα SHOTGUM καθώς και
- συνολικά 4.927 πυρομαχικά (σφαίρες διαφόρων διαμετρήματων).

Μάλιστα το πιστόλι BERETTA βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο μέσα σε μία ηλεκτρονική συσκευή video, ενώ το πολεμικό όπλο βρέθηκε αποσυναρμολογημένο σε πολλά κομμάτια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στους τελωνειακούς η 51χρονη γυναίκα, τα τρία κιβώτια της τα έστειλε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο γαμπρός της που κατοικεί εκεί, χωρίς η ίδια να γνωρίζει κάτι για το περιεχόμενό τους.

Αυτό άλλωστε επανέλαβε και απολογούμενη ενώπιον του ανακριτή Ρόδου, ότι δηλαδή τα κιβώτια της τα έστειλε ο 39χρονος γαμπρός της από τη Νέα Υόρκη και περιείχαν διάφορα δώρα του γάμου προκειμένου να τα αποθηκεύσει στο σπίτι της κόρης της, στη Κάσο.

Η ίδια επεσήμανε πως δεν είχε ιδέα για τα όπλα και τα πυρομαχικά, καθώς δεν της είχε πει κάτι νωρίτερα. Σε ερώτηση δε που έκανε μετέπειτα στο γαμπρό της, ο 39χρονος της δήλωσε ότι έχει άδεια για όλα στην Αμερική, ενώ είναι μέλος και σκοπευτικής ομάδας.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη και του Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μητσιόπουλου, η 51χρονη είχε αφεθεί ελεύθερη με το περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, και της εμφάνισής της κάθε 1η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.

Σε ότι αφορά τον γαμπρό, ήρθε στη Ρόδο και απολογήθηκε τον Ιούλιο του 2011 και επεσήμανε πως δεν γνώριζε για την απαγόρευση της κατοχής των όπλων αφού στην Αμερική επιτρέπονται.

Πιο συγκεκριμένα, ο 39χρονος προσκόμισε έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται ότι από πολύ νέος ασχολείται με την σκοποβολή ενώ παράλληλα κατέθεσε και αντίγραφο της άδειας κατοχής όπλων που έχει.

Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με το νόμο της Νέας Υόρκης δεν υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά όπλων, πυρομαχικών, ανταλλακτικών αυτών κ.α για τους πολίτες που έχουν καθαρό ποινικό μητρώο το οποίο και ελέγχεται άμεσα ηλεκτρονικά από τα καταστήματα αυτά.

Μάλιστα οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αγοράσουν όσα τέτοια όπλα θέλουν, με την μόνη προϋπόθεση ότι ορισμένα είδη από αυτά θα πρέπει να αναγραφούν σε ειδική άδεια. Όλα τα όπλα και τα πυρομαχικά μπορούν να μεταφερθούν ελεύθερα, και σε ότι αφορά τα όπλα με την ειδική άδεια να συνοδεύονται από αυτήν ή να μπορεί να αποδειχτεί η καταγραφή τους.

Σε ότι αφορά τα αντικείμενα που έστειλε στη πεθερά του, τόνισε ότι το έκανε προκειμένου να μην στερηθεί το άθλημα της σκοποβολής κατά τη παραμονή του στην Ελλάδα όπου και θα διέμενε όλο το καλοκαίρι. Ο 39χρονος τόνισε ότι δεν περίμενε ότι θα διέπραττε αδίκημα για αυτό και στο δέμα έβαλε κανονικά τα στοιχεία τα δικά του ως αποστολέας και της πεθεράς του ως παραλήπτης.

Τέλος ο 39χρονος δήλωσε ότι έκανε το ταξίδι αυτό προκειμένου να δώσει αυτοπροσώπως εξηγήσεις για ένα θέμα το οποίο προέκυψε εξαιτίας της άγνοιας που έχει για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο 39χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους.
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής και Ιωάννης Χαρίτος.

Διαβάστε ακόμη

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο

Συνελήφθη ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

«Έπεσα σε παγίδα», ισχυρίζεται ο 50χρονος αρχαιοφύλακας μουσείου που κατηγορείται για ασέλγεια σε 10χρονο

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του