Η. Καματερός στη Βουλή: Ας έρθει στην Κω ο κ. Κασιδιάρης να μπει υποψήφιος για δήμαρχος...

Η. Καματερός στη Βουλή: Ας έρθει στην Κω ο κ. Κασιδιάρης να μπει υποψήφιος για δήμαρχος...

Η. Καματερός στη Βουλή: Ας έρθει στην Κω ο κ. Κασιδιάρης να μπει υποψήφιος για δήμαρχος...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 245 ΦΟΡΕΣ

Να βάλει... υποψηφιότητα για τον δήμο της Κω, κάλεσε τον Ηλία Κασιδιάρη από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του:

Κυρίες και κύριοι, σε μια τέτοια συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις θεωρώ ότι εμείς οι Βουλευτές καλούμαστε να κάνουμε παρατηρήσεις, προτάσεις αλλά και εξειδίκευση των Δηλώσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Η συμβολή μου αυτή δεν μπορεί παρά να είναι και βιωματική, μια και είμαι στο Νομό Δωδεκανήσου και ζω συγκεκριμένα στην Κω από τότε που γεννήθηκα, οπότε αναγκαστικά βιωματικά θα αναφερθώ στο προσφυγικό και στη νησιωτικότητα. Το προσφυγικό είναι και αυτό ένα στοιχείο της νησιωτικότητας. Τι εννοώ; Ότι είναι έντονο σ’ εμάς, λόγω της ιδιαιτερότητας των νησιών, γιατί έχουν ευκολότερη πρόσβαση οι πρόσφυγες.

Ο Αϊλάν πριν από λίγες ημέρες έγινε σύμβολο σε όλον τον κόσμο. Αυτές τις μέρες ποιος ξέρει –λίγοι- ότι στην Κω πριν από λίγες μέρες είχαμε δύο Αϊλάν και τις περασμένες μέρες είχαμε ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας που τα πτώματά τους βγήκαν στις παραλίες;

Ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σε αυτό το φαινόμενο; Ποιος μπορεί να μείνει αδιάφορος, όταν γυναίκες με μικρά παιδία είναι στην παραλία, όταν είναι μέσα στη βροχή και στον αέρα. Και όμως κάποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Και το κάνουν όσοι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να τηρεί τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις. Δεν κάνει τίποτε άλλο.

Το κάνουν αυτοί οι οποίοι λένε ότι δεν φρουρούνται τα σύνορα, αλλά δεν μας λένε τι εννοούν, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι στη θάλασσα δεν μπορείς να βάλεις φράχτες, ακόμα και αν ήθελες. Ξέρουν πολύ καλά ότι ακόμα και τείχος από πλοία να φτιάξεις, δεν μπορείς να πνίξεις τους ανθρώπους που είναι στις λαστιχένιες βάρκες. Εκτός αν αυτό εννοούν. Να μας το πουν όμως.

Το κάνουν αυτοί οι οποίοι λένε ότι δεν πρέπει να γίνουν κέντρα στα νησιά, γιατί όπου υπάρχουν κέντρα, γίνονται ελκτικά για να έρχονται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες. Βέβαια, αγνοούν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν περάσει τόσα πολλά που δεν υπολογίζουν τίποτα και ότι οι δουλέμποροι που τους στέλνουν δεν τους ενδιαφέρει πώς θα περάσουν εκεί που θα πάνε.

Το κάνουν, τέλος, αυτοί που λένε ότι τα κέντρα πλήττουν τον τουρισμό. Ακόμα και έτσι να το πάρουμε και να αφήσουμε την ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος, τι πλήττει περισσότερο τον τουρισμό; Το να είσαι φιλόξενος και να έχεις τους ανθρώπους με συνθήκες στοιχειώδους ανθρώπινης διαβίωσης ή να τους έχεις στα πάρκα και στους δρόμους χωρίς νερό και χωρίς καμιά περίθαλψη;

Έτσι, όλοι αυτοί με αυτές τις απόψεις, δίνουν δικαίωμα στον κ. Κασιδιάρη -και σε όλους τους «Κασιδιάρηδες»- που τον ακούσαμε σήμερα εδώ -αν υπάρχουν εκπρόσωποι, να του το μεταφέρουν- με περισσό θράσος να εγκαλεί τον κύριο Πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να πάει στην Κω και πήγε στη Μυτιλήνη. Γιατί στην Κω, αν θυμάμαι καλά, είπε ότι θα βγάλουν και όπλα. Κάτι τέτοιο είπε, ότι ο κόσμος θα μας πάρει με τα όπλα και όχι μόνο με τα γιαούρτια.

Κύριε Κασιδιάρη, κι εμείς στην Κω ζούμε και ξέρουμε. Και βέβαια μπορεί να σας έστρωσαν κάποιοι το χαλί και να ανεβάσατε λίγο τα ποσοστά σας. Αυτοί όμως που το έκαναν τιμωρήθηκαν από τον λαό. Και εκεί που περίμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταβαραθρωθεί, βγήκε με δώδεκα μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Και αν νομίζει, εν πάση περιπτώσει, ο κ. Κασιδιάρης ότι μπορεί να μας σώσει, ας έρθει στην Κω να μπει υποψήφιος για δήμαρχος και θα δει.

Το πρόβλημα όμως θα λυθεί και με τις ενέργειες που ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και συνεχίζονται. Ήδη ο Πρωθυπουργός χθες είπε τις προτάσεις. Δεν χρειάζεται να τις αναφέρω, γιατί ήθελα να αναφερθώ σε ένα άλλο ζήτημα και γενικότερα στη νησιωτικότητα.

Όμως, δεν μπορώ να μην απαντήσω σε αυτό που είπε ο κ. Βορίδης για τις επενδύσεις, ότι οι επενδύσεις γίνονται μόνο όταν υπάρχει κέρδος. Ναι, κύριε Βορίδη, κέρδος, αλλά όχι λεηλασία, όχι ληστεία. Γιατί αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ληστεία. Θα σας πω γιατί.

Και ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι με την ανάπτυξη εννοεί «δουλειές, δουλειές, δουλειές». Ναι, κύριε Μητσοτάκη, δουλειές, αλλά όχι δουλείες. Γιατί αυτό που γίνεται στην περιοχή μας -και θα κλείσω με αυτό- είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς εννοούμε εμείς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και πώς τις εννοούν μέχρι τώρα αυτοί, για να καταλάβουμε τη διαφορά.

Το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που έχει ακολουθηθεί όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά καταλήστευση του πλούτου του τόπου μας από τους λίγους, από τα μεγάλα και ξένα πρακτορεία. Ακόμα και τα 2/3 των αμοιβών των ξενοδοχείων μένουν στο εξωτερικό. Λυμαίνονται τα πάντα και οι εργαζόμενοι δουλεύουν σαν είλωτες με 500 και 600 ευρώ το μήνα για δώδεκα ώρες την ημέρα. Αυτές δεν είναι επενδύσεις ούτε είναι ανάπτυξη.

Και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με το εξής, γιατί μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, που έχει καταργηθεί στα νησιά, λένε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ισοδύναμα ή αντισταθμιστικά μέτρα. Και μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί οι οποίοι τόσα χρόνια άφησαν την ακτοπλοΐα σαν μονοπώλια, ώστε να μην μπορεί να ταξιδέψει ο νησιώτης. Αυτοί που άφησαν τα αεροπλάνα σε μονοπώλια, ώστε να μην μπορεί να ταξιδέψει ο νησιώτης. Αυτοί που άφησαν τα νοσοκομεία, ώστε να πεθαίνει ο νησιώτης. Αυτοί που άφησαν τις δημόσιες υπηρεσίες και έκλεισαν τις εφορίες στα νησιά, για να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί ο νησιώτης και να τρέχει από νησί σε νησί. Αυτά όλα είναι ισοδύναμα. Γιατί ισοδύναμο είναι η ζωή των ανθρώπων, είναι η ζωή των νησιωτών.

Κι επειδή δεν έχω χρόνο, οι νησιώτες Βουλευτές έχουμε καταθέσει τις προτάσεις και πρέπει να συμπεριληφθούν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο από τον Υπουργό, τον κ. Τσακαλώτο.

Εγώ το μόνο που καταθέτω εδώ για όσους δεν το ξέρουν -και σίγουρα πολλοί δεν το ξέρουν-είναι το μεταφορικό ισοδύναμο που έχει εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλές χώρες, στη Νορβηγία, τη Σκοτία, τη Γαλλία.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ηλίας Καματερός καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Παρακαλώ να μπει στα Πρακτικά. Είναι μόνο μία μελέτη, η οποία είναι πολύ μεγάλη. Αυτά είναι τα περιεχόμενα. Και υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες, τις οποίες παρακαλώ να λάβουν υπ’ όψιν τους όλοι οι Βουλευτές, όταν κληθούν να τοποθετηθούν.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Πηγή: aegeanews.gr

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»