Τρίωρες στάσεις εργασίας από την Δευτέρα στα δικαστήρια

Τρίωρες στάσεις  εργασίας από την  Δευτέρα στα δικαστήρια

Τρίωρες στάσεις εργασίας από την Δευτέρα στα δικαστήρια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 861 ΦΟΡΕΣ

Με απόφαση που πήρε χθες το μεσημέρι η γενική συνέλευση των υπαλλήλων

Σε τρίωρες στάσεις εργασίας προχωρούν από την προσεχή Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, οι δικαστικοί υπάλληλοι της Ρόδου διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση των υπηρεσιών τους, η οποία σε ποσοστό αγγίζει το 50%!

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα χθες το μεσημέρι κατά την διάρκεια γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν τα μέλη του συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ρόδου, αποδεικνύοντας έτσι και την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που επικρατεί κυρίως στο Πρωτοδικείο της Ρόδου το οποίο ως υπηρεσία έχει καταταχθεί μέσα στις πρώτες της χώρας για τη διεκπεραίωση της δικαστικής ύλης, και τελευταία σε ότι αφορά το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτήν!

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως στο Πρωτοδικείο της Ρόδου υπηρετούν λιγότεροι δικαστικοί υπάλληλοι (10 στο σύνολό τους) από ότι δικαστικοί λειτουργοί (συνολικά 14 άτομα)! Εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργούνται από την υποστελέχωση, οι δικαστικοί υπάλληλοι αποφάσισαν χθες ομόφωνα, να ξεκινήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας (από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος της βάρδιας τους, δηλαδή στις 3 το απόγευμα) από την προσεχή Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και μέχρις ότου υπάρξει λύση στο όλο ζήτημα.

Για την όλη κατάσταση οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν αποστείλει δεκάδες έγγραφα ζητώντας να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται στις υπηρεσίες των δικαστηρίων της Ρόδου, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει το παραμικρό, αντίθετα αυξάνεται το ποσοστό των κενών.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο που στάλθηκε πριν μερικούς μήνες στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, τον γενικό γραμματέα του ίδιου υπουργείου, βουλευτές, δικαστικούς, εισαγγελείς και κάθε άλλο συναρμόδιο φορέα, το σοβαρότερο πρόβλημα υποστελέχωσης το αντιμετωπίζει το Πρωτοδικείο της Ρόδου.

Από το σύνολο των 31 προβλεπόμενων οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων (26 γραμματείς, δύο δακτυλογράφοι και 3 επιμελητές) σήμερα υπηρετούν μόλις 10 δικαστικοί υπάλληλοι (9 γραμματείς, μία επιμελήτρια και 4 υπάλληλοι Ι.Δ.Α.Χ.)! Δηλαδή μόλις το 32% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένο ενώ προβλέπεται και περαιτέρω μείωση του ποσοστού αυτού στο 25% λόγω της απόσπασης και μετάθεσης άλλων δύο υπαλλήλων.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, εύκολα κάποιος μπορεί να αντιληφθεί τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπάρχον προσωπικό, προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι υποχρεώσεις της υπηρεσίας τους!

Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί πως το Πρωτοδικείο της Ρόδου, ως Δικαστική Υπηρεσία, από την Διεκπεραίωση της Δικαστηριακής Ύλης έχει καταταχθεί μέσα στις πρώτες Δικαστικές Υπηρεσίες της Χώρας, αλλά αποτελεί και την πλέον υποστελεχωμένη Δικαστική Υπηρεσία Πανελλαδικά!

Λειτουργούν με … δόσεις!
Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα του Πρωτοδικείου της Ρόδου, όπου εδώ και αρκετό διάστημα τα γραφεία είτε έχουν συμπτυχτεί με πολλαπλά αντικείμενα, είτε λειτουργούν εκ περιτροπής ανά δίωρο από τον ίδιο τον Γραμματέα, ενώ μένουν κλειστά τις μέρες που υπάρχουν συνεδριάσεις δικαστηρίων για τις οποίες φυσικά απαιτείται η παρουσία γραμματέα στην έδρα!

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού ο ίδιος υπάλληλος των παραπάνω γραφείων εκτελεί και χρέη Γραμματέα στην έδρα! Ως εκ τούτου αφενός δεν δύναται να διεκπεραιωθεί ο μεγάλος όγκος δουλειάς, αλλά ούτε και να εξυπηρετηθούν το κοινό και οι δικηγόροι.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες υπηρεσίες όπως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, στο Ειρηνοδικείο αλλά και στο Πταισματοδικείο Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου προβλέπονται 21 οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων (15 γραμματείς 6 επιμελητές) και σήμερα υπηρετούν 11 δικαστικοί υπάλληλοι (8 γραμματείς και 3 επιμελητές), ενώ στο Ειρηνοδικείο Ρόδου προβλέπονται 7 υπάλληλοι (6 γραμματείς και ένας επιμελητής) και υπηρετούν μόλις 3 γραμματείς και δύο υπάλληλοι Ι.Δ.Α.Χ.

Τέλος στο Πταισματοδικείο Ρόδου προβλέπονται 5 γραμματείς και 3 επιμελητές και σήμερα υπηρετούν 2 γραμματείς, ένας επιμελητής και μία υπάλληλος Ι.Δ.Α.Χ.

Από τα παραπάνω επίσημα στοιχεία τα οποία έχουν διαβιβαστεί σε κάθε αρμόδιο φορέα, γίνεται αντιληπτό ότι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού παρατηρείται στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες του Δικαστηρίου, ενώ σε ότι αφορά τις υπηρεσίες του Εφετείου και της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου, μπορεί αυτές να μην εμφανίζουν κενά στις οργανικές τους θέσεις, όμως αυτές έχουν καλυφθεί σύμφωνα με το οργανόγραμμα που ίσχυε το έτος συστάσεως τους!

Όπως τονίζουν στο έγγραφο τους οι δικαστικοί υπάλληλοι, «η υφιστάμενη κατάσταση σήμερα από την υποστελέχωση των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την ελλιπή μηχανοργάνωση τους καθιστά τις συνθήκες εργασίας δραματικές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται καθημερινά από τους υπαλλήλους με εργασίες και αναθέσεις καθηκόντων πέραν του ωραρίου και του αντικειμένου τους.

Για τους λόγους αυτούς και κρίνεται επιτακτική η άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, αφού καμία επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να επιτευχθεί αν πρωτίστως δεν υπάρχει επάρκεια ανθρωπίνου δυναμικού.

Διαβάστε ακόμη

«Έπεσα σε παγίδα», ισχυρίζεται ο 50χρονος αρχαιοφύλακας μουσείου που κατηγορείται για ασέλγεια σε 10χρονο

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς