Η Ρόδος δικαιούται τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας

Η Ρόδος δικαιούται τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας

Η Ρόδος δικαιούται τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 597 ΦΟΡΕΣ

Παρουσιάστηκε χθες στο δημαρχείο το λογότυπο που θα «ντύσει» την πρόταση

Μία διαρκής κληρονομιά για τη Ρόδο και για τα Δωδεκάνησα θα είναι ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για τον οποίο είναι υποψήφια για το έτος 2021 και, χθες, σε μία σεμνή αλλά “ζεστή” εκδήλωση, παρουσιάστηκε το λογότυπο που θα “ντύσει” την πρόταση της Ρόδου, το οποίο σχεδίασε και η νικήτρια του διαγωνισμού κα Βεατρίκη Ντόβα, και συνοδεύεται από το κεντρικό σύνθημα «ταξίδι στο φως»!

Η κ. Ντόβα δίπλα από το λογότυπο  της Ρόδου που σχεδίασε...
Η κ. Ντόβα δίπλα από το λογότυπο της Ρόδου που σχεδίασε...

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, χθες το μεσημέρι, παρέστησαν, βέβαια, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο οποίος και είναι επιφορτισμένος με το όλο εγχείρημα, η συντονίστρια του γραφείου διεκδίκησης «Ρόδος 2021» κα Αλίκη Μοσχή, ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γιάννης Φλεβάρης και Χαράλαμπος Κόκκινος, όπως και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κα Χαρούλα Γιασιράνη, μέλη της Δημοτικής Αρχής και δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.

Σημειώνεται ότι το λογότυπο αναδείχθηκε έπειτα από διαγωνισμό που προκηρύχτηκε και στον οποίο υπήρξαν 27 έγκυρες συμμετοχές-ανάμεσά τους και πολλών γνωστών συμπολιτών μας, όπως του κ. Αγαπητού Ξάνθη, του κ. Αντώνη Χατζηιωάννου, του κ. Γιώργου Σάββενα και πολλών άλλων-από τις οποίες η τριμελής Επιτροπή που ορίστηκε κατέληξε σε τρία σχέδια που θεώρησε ότι πληρούν τις εικαστικές και τεχνικές προϋποθέσεις.

Έτσι, το τρίτο βραβείο πήρε ο κ. Φίλιππος Αβραμίδης, το δεύτερο βραβείο η κα Ντενίζ Γουρεσλί Ριζούλη και το πρώτο βραβείο η κα Βεατρίκη Ντόβα καθώς θεωρήθηκε ότι το σχέδιό της «εξέφρασε τον συμβολισμό και κατείχε την πληρότητα».

«Ανοίγοντας» την εκδήλωση, ο Δήμαρχος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι όλο αυτό το διάστημα τους μίλησαν για ένα μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα ωστόσο ο Δήμος της Ρόδου θεωρεί καθήκον του να το διεκδικήσει. «Αφού όλοι μας προτρέπουν δεν μπορούσαμε να υπαναχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη σκληρή δουλειά της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού για την προετοιμασία του φακέλου που θα γίνει τον άλλο μήνα.

Μίλησε, όμως, ο κ. Χατζηδιάκος και για το τεράστιο όφελος για το Δήμο της Ρόδου καθώς «πολιτιστική πρωτεύουσα» σημαίνει ότι από…προχθές μέχρι και είκοσι χρόνια μετά θα έχουμε τα αποτελέσματα ενώ ακόμα και μία πενταετία πριν η πόλη στεφθεί πολιτιστική πρωτεύουσα, γίνονται δράσεις, έργα, έχει συμμετοχή σε διεθνή φόρα κτλ.

Όπως εξήγησε, προβλέπεται η διοργάνωση όχι μόνο αμιγώς πολιτιστικών δράσεων αλλά γενικά δράσεων που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του νησιού. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν-οι δυσκολίες είναι πολλές», είπε ο Δήμαρχος και ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με άλλους Δημάρχους πόλεων που βρίσκονται στην κούρσα της διεκδίκησης και ότι είναι θετικός ο ανταγωνισμός.

Ο κ. Χατζηδιάκος, είπε, ακόμη, ότι έχουμε χάσει αρκετό έδαφος αλλά έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε το κενό και ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να περάσουμε την προκριματική διαδικασία. «Αυτή η δουλειά μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί», τόνισε και ζήτησε την αμέριστη συμπαράσταση όλων.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, αναφερόμενος στους λόγους που η Ρόδος έθεσε υποψηφιότητα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί ένας τόπος με τέτοια ιστορία, που ήταν η πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα, να μείνει πίσω. Είπε, ακόμη, ότι ο τίτλος και η διεκδίκησή του είναι ένα σημαντικό εργαλείο που αν δεν το είχαμε θα έπρεπε να το ανακαλύψουμε.

Όσο για τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ρόδος από αυτή τη διαδικασία, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται έρχονται πίσω οκτώ ευρώ ενώ πρόκειται για ένα εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κα Μοσχή, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι όλοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η υποψηφιότητα της Ρόδου. Μάλιστα, θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση εάν είναι πολυτέλεια για τη Ρόδο η διεκδίκηση του τίτλου στην παρούσα συγκυρία, λέγοντας ότι μόνο πολυτέλεια δεν είναι αλλά, αντίθετα, είναι ευκαιρία για να αντιμετωπίσει την κρίση και να την ξεπεράσει.

«Είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά μας και αποτελεί χρέος απέναντι σ’ αυτό τον τόπο που τόσα μας έχει προσφέρει διαχρονικά. Αυτό το ταξίδι, στόχο έχει να μεταφέρουμε αυτόν τον πλούτο (σ.σ. της Ρόδου) σε όλο τον κόσμο, να δείξουμε την αίγλη του και να φέρουμε πίσω το φως!», κατέληξε η κα Μοσχή και καταχειροκροτήθηκε.

Το ίδιο συνέβη και με τη σύμβουλο έργου του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας η οποία είπε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται αφοσίωση, ενέργεια και επένδυση και ότι είναι μία ευκαιρία για ν’ απελευθερωθούν δημιουργικές δυνάμεις στον τόπο και να ενεργοποιήσουμε κομμάτια της πόλης και του νησιού μέσα από μία «έκρηξη δημιουργικότητας». Και κατέληξε λέγοντας: «Κερδίζοντας τον τίτλο θα δημιουργήσετε μια διαρκή κληρονομιά για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Οπότε η συμβουλή μου είναι…λάμψτε. Λάμψτε δυνατά»!

Τέλος, μίλησε η κα Ντόβα η οποία αναφέρθηκε στην ιδέα που είχε για το σχέδιο που τελικά επελέγη να γίνει το λογότυπο της Ρόδου σ’ αυτή τη σημαντική προσπάθεια αλλά και για το τι συμβολίζει. Η κεντρική ιδέα, λοιπόν, της ήρθε από έναν μικρό αμφορέα και κινήθηκε σε δύο άξονες: Το φως και το ταξίδι αφού η Ρόδος είναι ένα νησί λουσμένο με το φως της αλήθειας και της δημιουργικότητας, όπως είπε. Δημιούργησε, λοιπόν, μία σύγχρονη εκδοχή του αμφορέα, χρησιμοποιώντας δομικά το τρίγωνο για την απλότητά του ενώ δίνει την αίσθηση της κίνησης παραπέμποντας σε ένα καραβάκι.

Στη συνέχεια, μέσα από ένα βίντεο έγινε η παρουσίαση του λογότυπου ενώ είχε προηγηθεί βίντεο που έδειξε όλες τα σχέδια που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι στα info-kiosks του Δήμου και σε άλλα κεντρικά σημεία υπάρχουν βιβλία στήριξης στα οποία όλοι μπορούν να υπογράφουν ενώ διαβάστηκε και η διακήρυξη στήριξης της υποψηφιότητας η οποία είναι η παρακάτω:

«Η Ρόδος δεν έχει ιστορία: η Ρόδος είναι ιστορία. Ιστορία ζωντανή, ιστορία που την περπατάς με κάθε βήμα σου, που σου ποτίζει όλα τα κύτταρα με κάθε ανάσα σου. Παντού, όπου και να γυρίσεις, βλέπεις μια παραμυθένια ομορφιά που την στολίζουν σημάδια πολιτισμών από κάθε εποχή και από κάθε λαό που πέρασε από αυτή τη γη και άφησε την κληρονομιά του, κομμάτια ολόκληρα της ζωής του.

Κι αυτή την ιδιαιτερότητα της Ρόδου ο χρόνος της ζύμωσε και έπλασε τον ξεχωριστό πολιτισμό των κατοίκων της, που χαρακτηρίζεται από φιλοξενία, ανοιχτό τρόπο σκέψης, ανοιχτή καρδιά και ανοιχτή αγκαλιά. Τις αρετές, δηλαδή, που εμπνέουν την ίδια την Ευρώπη και την προσπάθεια των λαών της να εδραιωθεί ως εστία ειρήνης, δημοκρατίας και πολιτισμού.

Όλα τούτα οδηγούν το χέρι μου να συνυπογράψω δηλώνοντας και τη δική μου στήριξη στην υποψηφιότητα της Ρόδου για το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Η Ρόδος μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει παγκόσμιος πόλος πολιτισμού, δημιουργίας και ελπίδας, μπορεί και πρέπει να αγκαλιάσει το ευρωπαϊκό φως του πολιτισμού, να το μετουσιώσει μέσα από την ιστορία της και να το ξαναστείλει σε κάθε γωνιά της γης, πιο δυνατό, πιο λαμπερό, πιο κοντινό στην καρδιά κάθε ανθρώπου».

Ο Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Δήμου Ρόδου, παρευρέθηκε στην παρουσίαση του λογοτύπου «Ρόδος - Δωδεκάνησα 2021» με κεντρικό θέμα «Ταξίδι στο Φως» χθες, 8.10.2015, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Κόκκινος μιλώντας στα Μ.Μ.Ε. του νησιού επισήμανε ότι: «Το λογότυπο -ιδιαίτερα ελκυστικό και εντυπωσιακό- αποτελεί την προμετωπίδα της προσπάθειας που πρέπει να διαπνέεται από συλλογική προσπάθεια και ευθύνη. Με ενωμένες τις δυνάμεις των τοπικών αρχών και της ροδιακής Κοινωνίας και με οργανωμένη δράση, η Ρόδος έχει βάσιμες ελπίδες να πετύχει τη διάκριση που επιδιώκει: να είναι το 2021 η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Προχωράμε όλοι μαζί και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Δήμου».

Τα banner με τα το λογότυπο της πολιτιστικής πρωτεύουσας κοσμούν από χθες το Δημαρχείο...
Τα banner με τα το λογότυπο της πολιτιστικής πρωτεύουσας κοσμούν από χθες το Δημαρχείο...

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη