Σύσκεψη στο Δημαρχείο για τον χειμερινό τουρισμό

Σύσκεψη στο Δημαρχείο για τον χειμερινό τουρισμό

Σύσκεψη στο Δημαρχείο για τον χειμερινό τουρισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 227 ΦΟΡΕΣ

Εκφράστηκε η αναγκαιότητα για συντονισμένες προσπάθειες

Η ανάγκη να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες και να υπάρξει στήριξη από όλους τους φορείς και την κοινωνία για να επιτευχθεί ο στόχος του χειμερινού τουρισμού για τη Ρόδο όπως και να επανακάμψει ο, χαμένος τα τελευταία χρόνια, μαθητικός τουρισμός, αναδείχθηκε χθες κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου Τουρισμού κας Μαρίζας Χατζηλαζάρου.

Στη σύσκεψη, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, ο κ. Παπασταματίου από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο Πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων κ. Κατσίβας, όπως και άλλοι τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων ενώ συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Μίλτος Παγκάς καθώς και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σέργιος Αϊβάζης.

Αρχικά, η κα Χατζηλαζάρου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται, αρχής γενομένης από φέτος το χειμώνα και, στη συνέχεια, ο κ. Καμπουράκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τη χαμένη νησιωτικότητα και την κρίση πρέπει να αναζητήσουμε ίαση για τις πληγές μας. Κάλεσε, ακόμη, όλους να προσπαθήσουν να γίνουν πιο καλοί και ανταγωνιστικοί το χειμώνα για να πετύχει το πρόγραμμα. Μάλιστα, είπε ότι τον πρώτο χρόνο υλοποίησής του θα έχουμε σίγουρα ζημιές, τον δεύτερο χρόνο λιγότερες και τον τρίτο θα ρεφάρουμε.

Ο κ. Κατσίβας τόνισε ότι για να επανέλθει ο μαθητικός τουρισμός πρέπει να υπάρξουν κίνητρα από πλευράς Υπουργείου. Ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε ο κ. Μιχαήλ ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι οι συνέπειες της φοροκαταιγίδας μπορούν να αμβλυνθούν μόνο με την ανάπτυξη του τουρισμού. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μία μελέτη που εκπόνησε πέρυσι το Οικονομικό Επιμελητήριο κεντρικά για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η οποία έγινε για την Κρήτη αλλά αφορούσε σε όλη τη χώρα.

Από αυτήν προέκυψε, λοιπόν, ότι τα Δωδεκάνησα, την τελευταία εικοσαετία, έχασαν 2,2 μήνες τουριστικής περιόδου, γεγονός που αποδίδεται στο ότι το τουριστικό πακέτο της Ρόδου δεν έχει τοπική ταυτότητα. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι από τα ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν προέκυψε ότι πολλοί από τους τουρίστες μας δεν γνωρίζουν ότι το νησί που έρχονται είναι…η Ρόδος!
Ο κ. Καμπουράκης, πάντως, δεν συμμερίστηκε την άποψη αυτή, λέγοντας ότι δεν χάσαμε την τοπική μας ταυτότητα, ωστόσο το χειμώνα πρέπει να αναπτύξουμε δραστηριότητες.

Όσο αφορά στις τοποθετήσεις των υπολοίπων εκπροσώπων των φορέων, εκείνο στο οποίο στάθηκαν είναι να είναι προετοιμασμένη η πόλη και το νησί το χειμώνα.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Επιμελητήριου, θα πρέπει ο Δήμος να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση έχοντας το κέντρο περιποιημένο, την πόλη φωτισμένη κτλ. Σχετικά με τον μαθητικό τουρισμό, όπως είπε ο μεγάλος παίχτης σ’ αυτό είναι το Υπουργείο Παιδείας το οποίο επανειλημμένα πριμοδοτεί τις εκδρομές στο εξωτερικό με τις δύο παραπάνω ημέρες που δίνει, την ίδια στιγμή που η προσβασιμότητα στα νησιά είναι δύσκολη. Τονίστηκε, ακόμη, ότι εκείνο που θα πρέπει να περάσει είναι ότι οι εκδρομές δεν γίνονται για τη διασκέδαση αλλά για την επιμόρφωση των μαθητών και θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που υλοποιούνται.

Όπως είπε ο τουριστικός πράκτορας κ. Γιάννης Καμπούρης, αν όλα πάνε καλά, φέτος θα έρθει στη Ρόδο πενήντα χιλιάδες κόσμος κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο, πλην ενός μήνα γύρω στα Χριστούγεννα.

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με τον Δήμο ώστε οι άνθρωποι που έρχονται το χειμώνα να επισκέπτονται και πολιτιστικούς χώρους, όπως το Νεστορίδειο Μέλαθρο και την πινακοθήκη, τα οποία θα μπορούσαν να μπουν στις μπροσούρες που τους μοιράζονται, με ένα αντίτιμο ώστε και έσοδα να έχει ο Δήμος αλλά και να προβάλλεται ο πολιτιστικός μας πλούτος. Σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου είπε ότι, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, θα αγορασθεί μία φυσούνα για τη μεταφορά του κόσμου από τα ημερόπλοια στο χώρο των επιβατών.

«Τον μαθητή, δυστυχώς, στη Ρόδο τον βλέπαμε σαν ευρώ», είπε, με μία διάθεση αυτοκριτικής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων κ. Παναγιώτης Εγγλέζος και ανέφερε ότι πρώτα θα πρέπει το Υπουργείο να σταματήσει το πριμ των τριών ημερών αλλά και εμείς να πλασάρουμε στους υπευθύνους ότι πέρα από τη διασκέδαση έχουμε και πολιτισμό, σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα της Ρόδου για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηιωάννου στάθηκε στο ότι είναι πιο φθηνά για τους μαθητές να πάνε…στη Ρώμη από το να έρθουν στη Ρόδο και θα πρέπει να το ψάξουμε με τις αεροπορικές εταιρίες για ειδικές πτήσεις καθώς εάν δεν γίνει πρώτα αυτό, να μειωθεί το κόστος μεταφοράς δηλαδή, τότε οι προσπάθειες δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Έτσι, κατά τον ίδιο η νομοθεσία και ο αερομεταφορέας είναι τα δύο σημεία για να γίνει το πακέτο πιο ελκυστικό για τους μαθητές.

Σ’ αυτό φαίνεται να συμφώνησαν σχεδόν όλοι από τους παριστάμενους, όπως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θρακομακεδόνων κ. Μισαήλ Ανθόπουλος. Από την πλευρά του, ο κ. Παγκάς είπε για τους τουρίστες του χειμώνα ότι είναι οι επισκέπτες των 48 ωρών και το κύριος βάρος πέφτει στην πόλη της Ρόδου. Γι’ αυτό θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τους υπευθύνους των μπαρ και των εστιατορίων με στόχο να έχει ζωή η πόλη κατά τις ημέρες που θα βρίσκονται εδώ οι άνθρωποι από την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο